Alimenty složenkou/na účet

53
30.9.22 10:37

Alimenty složenkou/na účet

Ahoj holky, otec dítěte skoro tři měsíce neposílá výživné. Několikrát jsem mu psala číslo účtu. Nic doteď nepřišlo.
Dnes mi napsal zprávu, že poslal výživné poštou. Ví, že nemám na schránce jméno. Je to schválně aby jakože je poslal ale přitom neposlal.
Tak jsem mu napsala ať to posílá na účet že nic nemám a odepsal že nechce, bude to posílat složenkou.
Moje otázka zní může on si takto trvat a vybrat ze to bude složenkou?
Sám nemá schránku ani jméno na zvonku, takže ani nevím jak se mu ty peníze vrátí z té pošty. Každopádně vždy vše platí jen kartou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2982
30.9.22 10:42

Dej si na poštu přeposílání pošty na doručitelnou adresu, když máš problém mít poštovní schránku. Samozřejmě se lze i o tuto blbost soudit, podávat exekuce apod. ale osobně bych to považovala za naprostou ptákovinu na obou stranách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37269
30.9.22 10:53

No může, pokud třeba nemá účet :nevim: proč ty nemáš jméno na schránce? Ti nechodí jiná pošta? Nebo může poslat složenkou a napsat tam cislo účtu no. To je na domluvě mezi vámi, pokud to není v rozsudku, případně se teda můžeš jít soudit, ale osobně mi teda přijde snazší si nalepit štítek se jménem na kaslik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.9.22 10:59

Pokud odeslal slozenkou, ma ustrizek, muzes chtit kopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80079
30.9.22 11:07

@Fornetkaaa proč nemáš na schránce jméno?
sice on spíš nic neposlal, ale proč nemáš na schránce jméno, nechápu?
dluhy, exekuce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
30.9.22 11:23

Ano způsob platby si může vybrat jakýkoliv. Musí jen dodržet datum a výši výživného uvedené v rozsudku. Proč je takový problém označit si schránku? Přijde mi to z Tvé strany malicherný naschvál. On zaplatí víc za složenku než převodem na účet ale to je jeho problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
30.9.22 11:31

To je takový problém popsat si schránku? Tobě nechodí žádná jiná pošta? Nebo je to zastírací prostředek pro nepřebírání pošty?
On může posílat výživné jakkoliv. Složenkou, převodem, osobně z ruky do ruky. Chtěj po něm fotku ústřižku složenky.
Problém vidím na tvé straně. Popiš si schránku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
30.9.22 11:49
@stinga píše:
@Fornetkaaa proč nemáš na schránce jméno?
sice on spíš nic neposlal, ale proč nemáš na schránce jméno, nechápu?
dluhy, exekuce?

Ty důvody mohou být dost obskurní a soudní řešení takových sporů také. Setkala jsem se s případem, kdy matka měla účet, ale ten byl využíván na splácení hypotéky manželů, matka schválně svůj díl hypotéky nesplácela, takže to tam musel posílat manžel celé za oba. No a měl určené výživné. Tak ho posílal také na ten účet těsně před splatností hypotéční splátky. A banka si to stáhla na úhradu hypotéky.
Matka namítala u soudu, že se k výživnému nedostane, tedy že výživné neplní svou funkci (i když to bylo její vinou, protože neplnila povinnost splácet svůj díl hypotéky). Soudkyně rozhodla tak, že uložila otci (manželovi) hradit jiným způsobem, a tím ho přinutila hradit celou splátku hypotéky i za matku, aby byt nešel do exekuce. Jen pro šťouraly, matka byla movitější, šlo jen o ekonomické vyčerpání otce.
Takže se o to opravdu dá úspěšně soudit a soud může určit způsob úhrady… @Fornetkaaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
30.9.22 11:49

Ježíš ženy. Já tu bydlím na nové adrese deset dnů. Ano nemám ještě schranku stejně jako plno věcí v bytě.
Tatínek dluží tři měsíce a moje číslo účtu má a MÁ kartu z které vše vždy platil.
Proto píší tady že on ví že to nemám zařízené ještě a schválně mi píše že to poslal poštou.
Před nikým se neschovavam. Proboha.
Nechápu proč takhle útočíte jen jsem se slušně zeptala když to otec ví a vždy se vše platilo kartou tak…to je jedno skočím na poštu jestli to tam je. Díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
30.9.22 12:07
@Fornetkaaa píše: … poslal výživné poštou. Ví, že nemám na schránce jméno … Sám nemá schránku ani jméno na zvonku, takže ani nevím jak se mu ty peníze vrátí z té pošty.

Tedy vy dva - vy jste slušnej oddíl. Oba stejní!

A pokud jde o posílání peněz složenkou: neexistuje celostátně účinný právní předpis, který by zakazoval posílat peníze „složenkou“. Plátce výživného splnil svou povinnost v okamžiku kdy se poštovní poukázka dostala do sféry Tvé dispozice - to bylo v okamžiku jejího uložení na poště po marném pokusu o doručení.

Někteří lidé si myslí, že život není dostatečně těžký. A proto si ho sami ztěžují svým nesmyslným chováním.

• Citovat
  • Upravit
80079
30.9.22 12:16
@Fornetkaaa píše:
Ježíš ženy. Já tu bydlím na nové adrese deset dnů. Ano nemám ještě schranku stejně jako plno věcí v bytě.
Tatínek dluží tři měsíce a moje číslo účtu má a MÁ kartu z které vše vždy platil.
Proto píší tady že on ví že to nemám zařízené ještě a schválně mi píše že to poslal poštou.
Nechápu proč takhle útočíte jen jsem se slušně zeptala když to otec ví a vždy se vše platilo kartou tak…to je jedno skočím na poštu jestli to tam je. Díky :palec:
;) ale ale, jsi tady 10 dnů, a on VÍ, že nemáš jméno na schránce?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16237
30.9.22 12:38

Strašný problém si dát jméno na schránku. Jak jeden, tak druhý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37269
30.9.22 12:57
@Fornetkaaa píše:
Nechápu proč takhle útočíte jen jsem se slušně zeptala když to otec ví a vždy se vše platilo kartou tak…to je jedno skočím na poštu jestli to tam je. Díky :palec:

Za 10 dní si nebyla schopna si napsat svoje jméno na schránku? Jestli to poslal, bude to na spádové poště, když tě postacka nenajde. Prostě jestli nemáš způsob vyplacení v rozsudku, tak si to může posílat jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
30.9.22 14:12
@Tala20 píše:
Tedy vy dva - vy jste slušnej oddíl. Oba stejní!

A pokud jde o posílání peněz složenkou: neexistuje celostátně účinný právní předpis, který by zakazoval posílat peníze „složenkou“. Plátce výživného splnil svou povinnost v okamžiku kdy se poštovní poukázka dostala do sféry Tvé dispozice - to bylo v okamžiku jejího uložení na poště po marném pokusu o doručení.

Někteří lidé si myslí, že život není dostatečně těžký. A proto si ho sami ztěžují svým nesmyslným chováním.

No to záleží na interpretaci - je-li uvedeno „k rukám matky“, pak to může soud interpretovat tak, kdy se to dostane do její přímé dispozice, aniž by musela vyvinout další úsilí. Čistě teoreticky by mohl chlap posílat výživné na trvalé bydliště matky 500 km daleko ve výši nižší než cestovní náklady a měl by splněno? I toto je potřeba posuzovat. Nicméně dojít na svou spádovou poštu by asi většina soudců posoudila jako přiměřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
30.9.22 17:30
@KovaJana píše: No to záleží na interpretaci - je-li uvedeno „k rukám matky“, pak to může soud interpretovat tak, kdy se to dostane do její přímé dispozice, aniž by musela vyvinout další úsilí.

@KovaJana, píšeš nesmysly z neznalosti. Platba se dostala do sféry její dispozice okamžikem, kdy poštovní poukázka byla pro ni uložena na poště po marném pokusu o doručení. Obrat „k rukám matky“ neznamená nic jiného než to, že platbu nebude povinný zasílat k rukám jejího advokáta, ani na jméno nezletilého dítěte, ale přímo matce. Tedy - v případě platby poštovní poukázkou - na adresu kde se matka obvykle zdržuje (kde má bydliště).

Toto otec splnil. Je pouze její problém, že zmařila doručení tím, že v místě bydliště nemá zřízenu přístupnou poštovní schránku označenou alespoň svým příjmením. To je pouze její lenost nebo lhostejnost. To nemůže být přičítáno k tíži dlužníkovi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna