Alimenty, spoření

13
17.9.24 15:05

Alimenty , spoření

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit.Co bude pro mě výhodnější, bývalý partner, již 5 let platí stejnou částku výživného. Mě se to zdá málo a chci si zažádat o zvýšení. Otázka zní, pokud by ex partner souhlasil, s tím, že založí synovi buď spořící účet, nebo nějaké stavební spoření k alimentům, které mi posílà. Započítává se to normálně do mého příjmu, když by to bylo vedeno na jméno dítěte a defakto ne, k mým rukám?
Beru příspěvěk na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5074
17.9.24 15:24

Pro příspěvek na bydlení i další sociální dávky (s výjimkou rodičovského příspěvku) je rozhodný příjem rodiny tj. osob žijících ve společné domácnosti, tedy i spoření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35747
17.9.24 15:52

Určitě nic nezakládat na jméno dítěte. Pokud to budete chtít vybrat dřív tak se s tím musí k soudu. Nám teď trvalo skoro rok zrušit stavebko.
A ano počítá se to do příjmů dítěte stejně jako výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
17.9.24 16:00

Určitě ne, jednak se to počítá a navíc dost možná by se to počítalo i do těch úspor, které se možná budou zkoumat a ty to přitom nemůžeš v podstatě vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
17.9.24 16:09

Má-li být spoření součástí výživného, musí být na jméno dítěte, nebo matky (je-li stanoveno, že se výživné platí k rukám matky) musí však být zřejmé, že se jedná o výživné nebo dar pro dítě. Každé jiné řešení by mohlo přinést komplikace, např. že otec dostatečně neplnil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15493
17.9.24 16:34
@JancaS84 píše: Více

Taky teď budu rušit stavebko na jméno dítěte. Tak jsi mě moc nepotěšila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.24 20:27

@Šmoulice my je normálně máme a víme, že to jsou peníze spořené 6let, po 6letech nám je vyplatí a rozhodneme se, co s nimi dál 😊 ty soudy jsou jen, když to chceš vybrat dříve…

• Citovat
  • Upravit
35747
17.9.24 20:35
@Šmoulice píše: Více

No nám doběhlo jedno po 6 letech, to je v pohodě. Stačily ověřený podpisy a zároveň jsme předčasne vypověděli to druhý a to bylo něco. Ale trochu tam sehrála i role, že jsme se v té době stěhovali tak než si to ty soudy ještě přehodili. Ale výpověď jsme dávala 24.10. 2023 a peníze přišly 10.9.2024.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15493
18.9.24 07:46
@JancaS84 píše: Více

Tak já mám dvě a obě už po 6ti letech :)
Budu vypovídat obě dvě. Ale jedno je na jméno dítěte, jedno je na mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35747
18.9.24 07:53
@Šmoulice píše: Více

Jo, tak to máš v pohodě. Stačí ověřený podpisy. My jsme to rušili po 3-4 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna