Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, moc Vás prosím o radu.
Mám 13nacti měsíční dceru, od narození jsem do jejích šesti měsíců byla na ní sama, její bio otec se nestará, už když jsem byla těhotná musela jsem bydlet u příbuzných, oni mi pomohli s vybavickou a tak, sama sem si musela najít bydlení, příjmení má dcera po něm, což mě teď celkem štve, alimenty máme soudně 1200 Kč které už 7 měsíců neplatí takže už jsem byla dát trestní oznámení a bude soud,, z novým přítelem bydlíme, je úžasný, dcera mu říká tata, stará se o ní, kupuje oblečení hračky prostě vše. Bere ji jako vlastní. A nedávno jsem narazila na problém, chtěla jsem dceři zalozit stavebni spoření, jenže je háček v tom že kdybych to pak chtěla vybrat tak musí být podpis bio otce ????takže jsem založila spoření jen na své jméno a pak ji to až bude dospělá dám. Bio otec mi kolikrát psal že se chce dcery vzdát jde to? A jde změnit příjmení? Že bych jí nechala dát mé, otec je v rodném liště zapsán. Teď toho na jednu stranu lituju, malou viděl naposledy 3.listopadu 2019. A to dvacet minut. Mám ji svěřenou do péče já, soudně. Kolikrát jsem nabízela že může vidět malou a on že nechce že ho nezajímá. A to on už má 11 nactileho syna o kterého se 8 let nezajímá, to jsem zjistila po porodu dcery. Můj přítel se kterým jsem by si chtěl malou v budoucnu osvojit. Má ji moc rád. Poradíte mi prosím?
omlouvám se ale nevěděla jsem jak to vše nějak napsat a ty otázky jsou nějak napsané.
Jediná smysluplná rada: pořídit si dobrého právníka, který ti řekne všechny možné aspekty ohledně zrušení rodičovských práv a povinností bio otce a následně osvojení jiným partnerem.
Není to lehký proces, k soudu bude muset i bio otec a prohlásit, že s tím souhlasí. Je to běh na dlouhou trať, právník ti řekne vše podstatné.
@Kikušak96 píše:
Dobrý den, moc Vás prosím o radu.Mám 13nacti měsíční dceru, od narození jsem do jejích šesti měsíců byla na ní sama, její bio otec se nestará, už když jsem byla těhotná musela jsem bydlet u příbuzných, oni mi pomohli s vybavickou a tak, sama sem si musela najít bydlení, příjmení má dcera po něm, což mě teď celkem štve, alimenty máme soudně 1200 Kč které už 7 měsíců neplatí takže už jsem byla dát trestní oznámení a bude soud,, z novým přítelem bydlíme, je úžasný, dcera mu říká tata, stará se o ní, kupuje oblečení hračky prostě vše. Bere ji jako vlastní. A nedávno jsem narazila na problém, chtěla jsem dceři zalozit stavebni spoření, jenže je háček v tom že kdybych to pak chtěla vybrat tak musí být podpis bio otce ????takže jsem založila spoření jen na své jméno a pak ji to až bude dospělá dám. Bio otec mi kolikrát psal že se chce dcery vzdát jde to? A jde změnit příjmení? Že bych jí nechala dát mé, otec je v rodném liště zapsán. Teď toho na jednu stranu lituju, malou viděl naposledy 3.listopadu 2019. A to dvacet minut. Mám ji svěřenou do péče já, soudně. Kolikrát jsem nabízela že může vidět malou a on že nechce že ho nezajímá. A to on už má 11 nactileho syna o kterého se 8 let nezajímá, to jsem zjistila po porodu dcery. Můj přítel se kterým jsem by si chtěl malou v budoucnu osvojit. Má ji moc rád. Poradíte mi prosím?omlouvám se ale nevěděla jsem jak to vše nějak napsat a ty otázky jsou nějak napsané.
Pokud by se změnou příjmení nesouhlasil, musíš soudně. Dej jí svoje. A určitě bych zatím nepřemýšlela, že bych tam chtěla měnit otce po půl roce co spolu jste kvůli spoření ![]()
@pikola píše:
Pokud by se změnou příjmení nesouhlasil, musíš soudně. Dej jí svoje. A určitě bych zatím nepřemýšlela, že bych tam chtěla měnit otce po půl roce co spolu jste kvůli spoření
No to spoření, byl u mě finanční poradce, nechávala jsem sebe a malou pojistit a ptala se ho na stavební spoření pro dceru, a on mi řekl že ho založit můžu ale že kdybych ho chtěla placnu třeba za deset let nebo tak vybrat musela bych mít souhlas a podpis bio otce, takže jsem ho raději založila na mé jméno, on má totiž strašně moc dluhu čeho se taky bojím aby to pak dcera nezdedila.
@Petrusska007 píše:
Jediná smysluplná rada: pořídit si dobrého právníka, který ti řekne všechny možné aspekty ohledně zrušení rodičovských práv a povinností bio otce a následně osvojení jiným partnerem.Není to lehký proces, k soudu bude muset i bio otec a prohlásit, že s tím souhlasí. Je to běh na dlouhou trať, právník ti řekne vše podstatné.
Dobře děkuji, stejně budu muset mít asi právníka u soudu kvůli těm alimentum. Na sociálce mi moc právě neporadili
@Kikušak96 možná bych se poptala spíš na matrice, pokud by šlo jen o změnu příjmení. A počítáš s tím, že když se jí zřekne nebudeš mít od něj žádné alimenty?
@welovefashion píše:
@Kikušak96 možná bych se poptala spíš na matrice, pokud by šlo jen o změnu příjmení. A počítáš s tím, že když se jí zřekne nebudeš mít od něj žádné alimenty?
Ano počítám tak stejně neplatí, on maká na černo, bydlí zadarmo u kamaráda, ani není nahlaseny na úřadu práce, dceři nic k vánocům a ani k prvním narozeninám nic nedal. Našla jsem si brigádu úklid takže ty alimenty svým způsobem si vydělam.
Dobře děkuji poptám se.
@Kikušak96 vzdát se dcery může, ale v okamžiku až se dcery vzdá (a příp. si ji osvojí tvůj nový přítel) tak na ni alimenty platit nemusí.
Kdyby došlo na soud, kdybych já poslala,, žádost,, nevin jak se tomu říká, že aby se vzdal rodičovského práva, a on si to třeba rozmyslel, je možné že to soud schválí? Nebo prostě to nechají být tak jak to je.
@Kikušak96 píše:
Kdyby došlo na soud, kdybych já poslala,, žádost,, nevin jak se tomu říká, že aby se vzdal rodičovského práva, a on si to třeba rozmyslel, je možné že to soud schválí? Nebo prostě to nechají být tak jak to je.
A on s tím souhlasí? Obávám se že aby ho jen tak vymazali a nebyl tam nikdo nejde.
@pikola píše:
A on s tím souhlasí? Obávám se že aby ho jen tak vymazali a nebyl tam nikdo nejde.
On sám mi kolikrát napsal že se chce dcery vzdát jenže u něj člověk neví, výhrůžky atd vše mám uložené.
@Kikušak96 Řeším to sama bez právníka momentálně. Pokud neplati a nezajima se, tak podej zadost o zbaveni rodicovskych prav. Tim padem muzes bez souhlasu zmenit příjemní. Pozor vyzivovaci povinnost tim nezanika. Pokud Vas pritel je slusny hodny chlap a vy to vite jiste a chce si vas vzit, tak potom muze po svatbe zadat o osvojeni. Pokud bio otec zanedbava dítě nebude problem, ale nahradni zapis do r.l.musi byt.
@Nike0333 děkuji za radu
a to tu žádost o zbavení práv, musím sepsat a poslat na soud? Stinže bio přišel dopis rozsudek od soudu a jde sedět na rok. Což zase dceru neuvidí takže malá ho už tuplem nebude znát.
@Kikušak96 píše:
@Nike0333 děkuji za radua to tu žádost o zbavení práv, musím sepsat a poslat na soud? Stinže bio přišel dopis rozsudek od soudu a jde sedět na rok. Což zase dceru neuvidí takže malá ho už tuplem nebude znát.
Pokud mate zajem muzete mi zavolat a pomohu Vam. nike. butterfly@seznam.cz
Pošlete mi e mail a ja vam poslu cislo a zavolejte.. Toto neni na psani.