Ambivalentní - jak si vyložit

27.1.23 08:31

Ambivalentní - jak si vyložit

Hezký den všem, prosím, určitě tu bude někdo chytřejší. Jak si vyložit nebo představit ambivalentni vztah?
1.Dítě má k tátovi vztah pozitivní až ambivalentni
2. Dítě má k mámě vztah ambivalentni až pozitivní

Nedokážu pochopit jaký vztah to vlastně je. Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6674
27.1.23 08:37

To máš z nejakej správy.. uvedomujeme si, že najlepšie by ti to objasnil ten, kto tú správu napísal? Tu sa budeme môcť iba dohadovať a neviem, či to je takto v poriadku - ked ti tu budú ľudia vypisovať komentáre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
27.1.23 08:57

Ambivaltentní je uprostřed na škále od negativní po pozitivní. Něco jako neutrální nebo spíš částečně pozitivní, částečně negativní.
Z výše uvedeného bych pochopila, že dítě má vztah k oběma rodičům na škále mezi neutrálním až pozitivním. Můj osobní výklad je, ale nemusí to tak být, že to, co je uvedeno jako první, více převažuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25508
27.1.23 09:04

Ambivalentní znamená, že v sobě obsahuje jak pozitivní, tak negativní prvky..
(např. když máš k něčemu ambivalentní postoj, tak na jedné straně jsi s tím ok, ale na druhé ti na tom i něco vadí, vysvětlil to lze i jako rozpolcený…)

takže ze zprávy vyplývá, že dítě má o kousek pozitivnější vztah k otci (kvůli škále)
k tátovi ho má prostě dobrý až rozpolcený

a k mámě rozpolcený až dobrý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.23 09:06

Slovo „ambivalentní“ samo o sobě bych popsala jako „dvouznačný“, v jistém významu také „nerozhodnutý“, „nejednotný“, „protichůdný“.

Ambivalentní vztah je potom takový vztah, který je rozpolcený. Znamená to, že k nějakému člověku/objektu/fenoménu ve společnosti cítíš dost protichůdné pocity, jako třeba lásku a nenávist zároveň. Je to zvláštní stav, kdy vlastně něco/někoho nenávidíš, ale vlastně ho máš svým způsobem rád, a můžeš cítit i jiné protichůdné pocity (bezpečí x strach).

Například já si myslím, že mám k mojí mámě také dost ambivalentní vztah. Mám ji ráda, protože je to moje máma, umí mi dobře poradit, najdou se chvíle, kdy si rozumíme, máme si o čem povídat. Zároveň ale vím, že mi v v dětství trvale srážela sebevědomí, v některých situacích mi dost vadí její chování a přetvářka, a vlastně vím, že bych s ní už dávno nebydlela, kdybych měla více vlastních finančních prostředků (které tak úplně nemám, protože ještě studuji).

Podle toho, co píšeš, máš to svoje sdělení z nějaké zprávy od odborníka, takže bych se zeptala hlavně jeho, co je tím myšleno, ale v podstatě si stojím za tím, co jsem napsala.

• Citovat
  • Upravit
44331
27.1.23 09:08

@Daniela chocholoušek Nech si to vysvětlit od toho, kdo dělal posudek.
Je to určitá dvojznačnost, rozpolcenost. Ale může to být závislé na různých situacích. Toto je vytržené z kontextu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.23 09:15

Slov. jazyk. příručka tvrdí tohle - všimni jsi to PSYCH., tzn. odb. terminologie v psychologii:

ambivalentný PSYCH. spočívajúci v súčasne prejavovaných protichodných citových postojoch k určitej osobe al. predmetu

link zde:
https://slovnik.juls.savba.sk/?…&s=exact&c=aa86&cs=&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=scs&d=sss&d=peciar&d=noundb&d=obce&d=un#

Ale za sebe mohu říct, že netuším, co tím autor myslel - tedy v kontextu, jak to napsal. Jako korektorka slovenských textů bych upozornila na to, že tenhle text je nejasný.

Prosím o anonym - prozrazuji o sebe, že jsem Slovenka a čím se živím. Pokud by hrozilo odtajnění anonymu, tak žádám o vymazání příspěvku.

• Citovat
  • Upravit
2446
27.1.23 09:15
@Daniela chocholoušek píše:
Hezký den všem, prosím, určitě tu bude někdo chytřejší. Jak si vyložit nebo představit ambivalentni vztah?
1.Dítě má k tátovi vztah pozitivní až ambivalentni
2. Dítě má k mámě vztah ambivalentni až pozitivníNedokážu pochopit jaký vztah to vlastně je. Moc děkuji
Že dítě nemá vyloženě pozitivní vztah ani k jednomu z rodičů, trochu lepší u otce. Ale zas nemá žádné antipatie. Asi jako ty máš k cizímu člověku, kolemjdoucímu. Nebo spíš třeba ke kolegovi z vedlejšího z oddělení, ví se pozdravíte, pokecáte u výtahu, ale nijak se nekámošíte.

Taky záleží, co tam je dál - může to takhle mít dítě, co je vázáno na jinou osobu v rodině (starší sourozenec, babička atd), nebo dítě, co je prostě chladnější a celkově se moc neváže na nikoho, nebo jestli se cítí nemilované. A taky je to i o věku - třeba u pubescentů to je víceméně normál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
27.1.23 09:16

No, nemohli to napsat více nejasně 8o

aneb psát, psát tak, aby se nic jasně neřeklo

tohle nesnáším, když se někdo neumí nebo nechce vyjádřit a jen to okecává nesrozumitelnou vatou

počasí : bude jasno až polojasno, místy zataženo až oblačno, někde s přehánkami, místy bude lejt jak z konve

:think:

Příspěvek upraven 27.01.23 v 09:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6674
27.1.23 09:19
@Tomie píše: Že dítě nemá vyloženě pozitivní vztah ani k jednomu z rodičů, trochu lepší u otce. Ale zas nemá žádné antipatie. Asi jako ty máš k cizímu člověku, kolemjdoucímu. Nebo spíš třeba ke kolegovi z vedlejšího z oddělení, ví se pozdravíte, pokecáte u výtahu, ale nijak se nekámošíte.Taky záleží, co tam je dál - může to takhle mít dítě, co je vázáno na jinou osobu v rodině (starší sourozenec, babička atd), nebo dítě, co je prostě chladnější a celkově se moc neváže na nikoho, nebo jestli se cítí nemilované. A taky je to i o věku - třeba u pubescentů to je víceméně normál.

Tak s týmto vôbec nesúhlasím. Je vyslovene neetické takýmto spôsobom vykladať zjavne odbornú správu.
To, čo si napísala sú čisto subjektívne dojmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.23 09:35

Děkuji všem, teď to trochu lépe chápu a začíná dávat smysl.
Jinak pozitivní vztah má k nevlastní mámě a sourozencům.
Celkově je ten posudek z poloviny nejasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2446
27.1.23 09:35
@Mkmkz píše:
Tak s týmto vôbec nesúhlasím. Je vyslovene neetické takýmto spôsobom vykladať zjavne odbornú správu.
To, čo si napísala sú čisto subjektívne dojmy.

Nie, to, čo som napísala, sa volá lingvistická interpretácia textu. 8)

BTW, je pitomé radit a přitom nepochopit otázku. Paní se ptala na význam „vztah je ambi až pozitiv, pozivit a ambi. A ty odpovídáš na to, co to znamená "ambivalentní“, takže odpovídáš na úplně něco jiného. To přeci každý ví, tady jde o to, jak si představit ten příklon k pozitivitě a já jsem to ilustrovala na možném příkladu. Tak nás to učili na psychologii. Diplom vracet nebudu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2805
27.1.23 10:11

Ambivalentní vztah - protichůdný, mísí se negativní emoce s pozitivními, což je dle mého ve vztahu dítěte k rodičům úplně NORMÁLNÍ.

V tomto konkrétním případě se v posudku zmiňuje celkem průměrný ambivalentní vztah (k matce i otci), čili nic závadného, pokud ten negativní emocionální pocit nepřeváží.

Jako příklad ambivalence je, že dítě ve skutečnosti své rodiče má rádo, ale zároveň matce přeje, aby umřela, když mu např. něco zakáže. Než přání je to spíš momentální pocit vzteku v určité, pro dítě negativní situaci. Je úplně normální, že dítě, kterému je něco odepřeno se vzteká a vyprskne na rodiče „nemám tě rád/a“, v tu chvíli je ta emoce tak silná, že to prostě řekne, a možná, to v tu danou chvíli i tak myslí, nicméně pak vychladne a vše je zase tak jak má být.

„Mám tě ráda, ale nesnáším tě za to, že nemůžu s kamarády na víkend“. Myslím, že ambivalence ve vztahu k rodičům prostě nejvíc kulminuje v pubertě, proto si myslím, že posudek hovořil o tom, že dané dítě má vztah více pozitivní, než ambivalentní k otcia k matce naopak více ambivalentní, než pozitivní. Možná je důvodem to, že táta je pro srandu (jak to často bývá) a matka spíše vychovává a vyžaduje plnění povinností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44331
27.1.23 11:11
@Daniela chocholoušek píše:
Děkuji všem, teď to trochu lépe chápu a začíná dávat smysl.
Jinak pozitivní vztah má k nevlastní mámě a sourozencům.
Celkově je ten posudek z poloviny nejasný.

To je znalecký posudek? Kdo ho objednal? Soud nebo jedna ze stran? I to má částečně vliv, jak se znalec vyjádří, pro koho pracuje.

Kdybychom měli možnost přečíst si ho celý nebo aspoň závěr, zase by to dávalo větší smysl.
V této oblasti není nic černobílé. A málokdy dojde k situaci, kdy jeden rodič má veškerá plus ve smyslu rodičovských kompetencí a druhý minus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14899
27.1.23 12:57

Já bych si to vylozila tak, ze dite ma o něco raději tátu než mámu, ze k tátovi momentálně inklinuje více, ale rádo ma oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí