Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nechci se nikoho dotknout, ale taky bych nedala diteti zijicimu v Cesku vylozene anglicke jmeno, prijde mi to hloupe. I kdyz ta Amy by se dala i skousnout, stejne by si podle me vsichni mysleli, ze se jmenuje Ema (Emma) ci Emilka.
My jsme v zahranici a stejne jsme dali detem jmena, ktera jsou mezinarodni, pouzivana i v Cesku. Anglickych jmen se mi libi hodne, vic nez ceskych, ale prijde mi hloupe v Cesku lidem vysvetlovat, co to maji deti za jmeno, jak se to pise a jak se to vyslovuje… ![]()
@RyBANA U vas je to neco jineho, je to proste neobvykle jmeno, malo pouzivane, tak se asi lidi presvedcuji, ze slyseli spravne
Ale je krasne! ![]()
@RyBANA píše:
Já vysvětluji i slovanské jméno, tak to už je jedno
Tak Ty ho ale asi vysvětluješ z jiných důvodů než zrovna kvůli výslovnosti ![]()
Myslím, že u Vás si lidi spíš ověřují, jestli to není zdrobnělina něčeho jiného, protože to je jméno „ze staré školy“, spousta mladších ho ještě nikdy neslyšela a spousta starších bude překvapena, že ho slyší opět ![]()
@RyBANA píše:
Já vysvětluji i slovanské jméno, tak to už je jedno
a jaký je to jméno?
Jakýpak vysvětlování? Prostě řeknu jméno a komu se to nelíbí, tak si své komentáře nechá pro sebe - a zvlášť lidem, co se jméno nelíbí to vysvětlovat fakt nebudu. Takže vyřešeno
.
A když nad tím tak přemýšlím, lepší je ta Amy.
Mimochodem, kdybych měla zmínit jména, která máme vybraná pro dítko my, tak tu asi dostanete infarkt (mám na mysli ty některé odpůrkyně cizích jmen
)
@Gituš píše:
Jakýpak vysvětlování? Prostě řeknu jméno a komu se to nelíbí, tak si své komentáře nechá pro sebe - a zvlášť lidem, co se jméno nelíbí to vysvětlovat fakt nebudu. Takže vyřešeno.
Přesně tak - o okolí… a ani o Tebe… vůbec nejde. Ale vysvětlovat to jednou možná budeš muset - svému dítěti.
Ne každé se dovede s nadhledem vyrovnávat s tím, že má nezvyklé nebo divně znějící jméno, kterým si jeho rodiče pohladili ego a které jim dalo pocit, že oni i jejich dítě jsou jedineční… ale jímž teď ono „vyčuhuje“ a kvůli kterému si ho každý zapamatuje.
@BohunkaP No o ego tady vůbec nejde, prostě se mi nelíbí česká jména. A o to, aby vyčuhovala a každej si ju zapamatoval tak už vůbec ne.
@sjuzenn
Víc se mi líbí Amy obzvlášť v kombinaci s příjmením. Ani jedna volba mě nijak nepobuřuje nebo neděsí
Otřesný jméno je pro mě Kunigunda nebo Dětřich třeba, tohle je jen nezvyklé
@sjuzenn píše:
No o ego tady vůbec nejde, prostě se mi nelíbí česká jména. A o to, aby vyčuhovala a každej si ju zapamatoval tak už vůbec ne.
No, ono je fuk, jestli Tobě o to nejde, aby si ji zapamatovali a aby vyčuhovala. Ono to tak prostě bude - u nezvyklých nebo divně znějících jmen je to normální jev.
S tím jménem bude žít Tvoje dcera, ne Ty - a budou jí úplně šumafuk důvody, proč jsi jí to jméno dala.
Nicméně moje reakce byla na Gituš a její prohlášení, že nemá komu co vysvětlovat. Odpověď na Tvou diskusní otázku jsem napsala o stránku dřív a nijak jsem neměla v úmyslu Tě tu přesvědčovat.
@BohunkaP píše:
Tak Ty ho ale asi vysvětluješ z jiných důvodů než zrovna kvůli výslovnostiMyslím, že u Vás si lidi spíš ověřují, jestli to není zdrobnělina něčeho jiného, protože to je jméno „ze staré školy“, spousta mladších ho ještě nikdy neslyšela a spousta starších bude překvapena, že ho slyší opět
No ale jaký je to v tom pak rozdíl…ptají se tak jako tak
Mimochodem neptají se na zdrobnělinu (což by měli) ale odkud jméno pochází a jestli je to nějaká zkomolenina polského Dariuse
![]()
@BohunkaP Nevím, jak tvé děti, ale mé jsou se svými jmény spokojeny a nemají s tím žádné problémy. Naučili jsme je jejich jména milovat a tak to prostě je. To že ty máš názor takový, já nezměním.
A my originální být nepotřebovali. Manžel je američan - on má jména tři, v jeho rodině je to normální. Máme cizí příjmení, takže mi nepřijde divné dát cizí jméno. Ale každý máme své názory, za kterými si stojíme, že ![]()
@chelsea001 píše:
Amy máme doma, ale je to labradorka.Obě jsou pělný, ale Amy je trochu lepší
my jsme měli zase afgánku Amy ![]()
Dala bych Amy…podle mě se Abigail Leypoldová dost špatně vyslovuje a je zbytečně moc dlouhé.