Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, prosím o doporučení na Adrologii v Praze?
zkušenosti? Pomohli Vám někdě? Manžel má špatné spermio.. jako dítě měl operaci nesestouplého varlete a má varikokélu 1.stupně. Řekli nám, ať rovnou jdeme do IVF, 2 pokusy neuspěné. Spermiogram se spíše horší, vitamínů má mraky..
děkuju
@Elanna píše: Více
S andrologií neporadím, ale mohu napsat co pomohlo zlepšit kvalitu spermatu mi, resp. z normálu na dárcovské parametry. Ve zkratce, chce to vyřadit ideálně všechno co je spojené s konzumním městským stylem života:
Tento režim je nutné držet minimálně tři měsíce, protože až tak dlouho trvá tvorba spermií. Já viděl výsledky po cca půl roce, sperm count jsem měl téměř dvojnásobný, zlepšila se mi i morfologie ze 4 % na nějakých 10 %. Taky jsem experimentoval s dobou abstinence, nejlepší parametry mám dva dny od poslední sexuální aktivity (delší doba = vyšší sperm count ale nižší morfologie a naopak). Vitamínů může chlap brát kolik chce, ale pokud se mu přehřívá továrna kvůli varikokély nebo sedavému zaměstnání nebo pokud ty spermie živí pivem, cigárem a burgerama, tak ten produkt za moc stát nikdy nebude.
DĚKUJU MOC
za vyčerpávající odpověď. Určitě je mnoho věcí k zamyšlení. Některé body jako pracovní poměr momentálně nezměníme, ale kvalitu spánku zařadíme jako prioritní, dostatečný odpočinek a výlety do přírody také. Jsme nekuřáci a alkoholu občas dáme, ale rozhodli jsme se nyní nepít a více podctivě vařit.
hezký den přeji.
@Elanna píše: Více
Vyzkoušejte, uvidíte, akorát jak píšu, nejde to hned. Každopádně, minimálně tím posílíte své zdraví obecně. Věk taky hraje roli - biologické hodiny tikají i mužům, akorát pomaleji. Spermie se sice tvoří, ale ta výrobna stárne a po 40 už táhne z posledního. Kdyby to nešlo přirozenou cestou, tak existuje možnost operativně odsát spermie z nadvarlete, ale to je určitě lepší konzultovat někde na CAR. V Praze jsou pokud vím Gennet, Pronatal, ISCARE, Genitrix a určitě taky poradí ve fakultní nemocnici. Myslím že na emiminu je několik vláken s touto tématikou.