Andrologie 2025

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
57
27.1.25 10:47

Andrologie 2025

Ahojky, prosím o doporučení na Adrologii v Praze?
zkušenosti? Pomohli Vám někdě? Manžel má špatné spermio.. jako dítě měl operaci nesestouplého varlete a má varikokélu 1.stupně. Řekli nám, ať rovnou jdeme do IVF, 2 pokusy neuspěné. Spermiogram se spíše horší, vitamínů má mraky..
 děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
202
27.1.25 15:58
@Elanna píše: Více

S andrologií neporadím, ale mohu napsat co pomohlo zlepšit kvalitu spermatu mi, resp. z normálu na dárcovské parametry. Ve zkratce, chce to vyřadit ideálně všechno co je spojené s konzumním městským stylem života:

• srovnat denní režim, dostatek spánku, pokud to jde, vstávat bez budíku až je tělo odpočaté (spánek = regenerace, špatná regenerace = špatné sperma)
  • omezit stres, omezit pracovní nasazení, pokud to jde, přejít na zkrácený úvazek (stres = vylučování hormonů které zhoršují metabolismus, špatný metabolismus = špatné sperma)
  • žádný alkohol a žádný kouř, vyhýbat se nejen cigaretám, ale i smogu a podobně, ideálně být často na čerstvém vzduchu (hory/moře), karcinogeny obecně zhoršují sperma
  • středomořská strava, denně čerstvé ovoce a zelenina, navýšit zdroje zinku a kvalitního proteinu - losos, tuňák, vajíčka, omezit fastfood a zpracované potraviny (uzeniny, paštiky)
  • nosit spodní prádlo které umožňuje volný pohyb varlat, ideálně ho vůbec nenosit (můj oblíbený outfit jsou tenké tepláky na ostro), protože šourek funguje jako termoregulátor který varlata přitahuje/oddaluje od těla tak aby byla ideální teplota pro tvorbu spermií - měl jsem dříve náběh na varikokélu, a tohle mi hodně pomohlo
  • přehodnotit fyzickou aktivitu, vyřadit všechno co zahřívá rozkrok (např. cyklistika, sauna, horká koupel) a zařadit silovější sporty kde se nesedí (posilovna, plavání)
  • pořídit k práci židli kde je sedák ze síťoviny namísto molitanu (opět kvůli zahřívání rozkroku), nepracovat s notebookem na klíně

Tento režim je nutné držet minimálně tři měsíce, protože až tak dlouho trvá tvorba spermií. Já viděl výsledky po cca půl roce, sperm count jsem měl téměř dvojnásobný, zlepšila se mi i morfologie ze 4 % na nějakých 10 %. Taky jsem experimentoval s dobou abstinence, nejlepší parametry mám dva dny od poslední sexuální aktivity (delší doba = vyšší sperm count ale nižší morfologie a naopak). Vitamínů může chlap brát kolik chce, ale pokud se mu přehřívá továrna kvůli varikokély nebo sedavému zaměstnání nebo pokud ty spermie živí pivem, cigárem a burgerama, tak ten produkt za moc stát nikdy nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
28.1.25 12:41

@Analytik

DĚKUJU MOC :kytka: ;) za vyčerpávající odpověď. Určitě je mnoho věcí k zamyšlení. Některé body jako pracovní poměr momentálně nezměníme, ale kvalitu spánku zařadíme jako prioritní, dostatečný odpočinek a výlety do přírody také. Jsme nekuřáci a alkoholu občas dáme, ale rozhodli jsme se nyní nepít a více podctivě vařit. :) hezký den přeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
28.1.25 15:10
@Elanna píše: Více

Vyzkoušejte, uvidíte, akorát jak píšu, nejde to hned. Každopádně, minimálně tím posílíte své zdraví obecně. Věk taky hraje roli - biologické hodiny tikají i mužům, akorát pomaleji. Spermie se sice tvoří, ale ta výrobna stárne a po 40 už táhne z posledního. Kdyby to nešlo přirozenou cestou, tak existuje možnost operativně odsát spermie z nadvarlete, ale to je určitě lepší konzultovat někde na CAR. V Praze jsou pokud vím Gennet, Pronatal, ISCARE, Genitrix a určitě taky poradí ve fakultní nemocnici. Myslím že na emiminu je několik vláken s touto tématikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí