Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
vím, že toto je asi už uhrané téma, ale opravdu nevím..
9m syn má dva dny horečky cca 39 stupňů, horečka se moc nedaří srazit pomocí Panadol (max. jen o 0,3 stupně)…dnes večer jsme jeli k pediatričce, která koukla do krku, řekla, že to má zarudlý, takže je to angína. Dala předpis na ATB a tradá…
Údajně 6. nemoc se projevuje na začátku jako angína, ale děti se pak osypou a ATB se vysazují.
Jasně, že nevím, zda je to angína nebo 6. nemoc, ale poslední tři dny jsme bli doma a nevytáhli paty, nikdo u nás nebyl a já i manžel jsme zdraví. Nějak mi to nesedí…
Myslíte, že mám počkat ještě den a nedávat ATB nebo radši ano ? Co udělá větší paseku v malém dítěti .. nesprávně nasazená ATB nebo vyčkávání ?
Nevím, zda je to rada, ale ptám se na váš názor ![]()
Já teda ještě neslyšela, že by se zaměnila 6.nemoc s angínou. (což samozřejmě neznamená, že to tak nemůže být)
Já bych teda ATB určitě nevysazovala. Spíš se divím, že vám je doktorka dala, aniž by se o angíně ujistila výtěrem. Což může znamenat, že si jí byla jistá. A vyrážku už má?
A určitě bych jako argument nebrala to, že jste tři dny doma a vy s manželem jste zdraví.
Ahoj!
Předpokládám, že jsi ATB ještě nedala… Pokud ano, měly by se dobrat.
Já bych ty ATB nedala.
To mu neudělala ani CRP a ani výtěry?
Angína může být i virového původu a na tu se ATB nedávají.
Jinak, já osobně horečku nesrážím, pokud nejde hodně přes 39. Když už je přes 39,5, tak lehce ochlazuji vlažnými obklady.
Žádny výtěr neudělala…volala jsem o půl šetý, že co s ním mám dělat a ona, že ať dojdeme. Poslechla mu srdíčko, dýchání, koukla do krku a bylo.
O tom, že se zaměňuje angína a 6. nemoc jsem četla tady
Je to dole v te diskuzi…že to vypadalo na angínu, dostali ATB, děti se osypaly a doktor řekl, aby je vysadily ![]()
Já nevím no asi bych zatím atb nedala a zašla znova za dr. a žádala podrobnější vyšetření,aby se angína potvrdila,jak píše žížalka crp nebo výtěr.
Náš malý měl zhruba před měsícem herpetickou (virovou) nagínu,v krku červeno s čepama horečky šílený 40 nedalo se srazit,lítala jsem kolem něj jako zběsilá,ale tento druh angíny se ničím neléčí natož atb musí sám odeznít,takže pozor a docela to teď řádí ![]()
Taky jsem neslyšela, že by se šestá nemoc dala zaměnit s angínou, přece jen angína není „jen“ zarudlý krk, ale měl by mít výrazný nález i na mandlích, hmatné, příp. čepy, povlak. S herpetickou si to snad soudný pediatr nemůže splést, ty afty tam vidí i úplný laik.
Takže to snad nemáš takovýho pediatra - vola, že by dal atb na herpetickou (=virovou) angínu.
Teplotu přes 39 bych teda srážela, z obavy z febrilních křečí. Zkus pokud dobře nereaguje na Panadol změnit účinnou látku - Nurofen, Ibalgin… co obsahuje brufen, některé děti líp reagují na to. U těchto je navíc výhoda, že mimo teploty jsou protizánětlivé, což paracetamol není, takže tím „pomáháš“ tělu i s tím zánětem v krčku - aŤ už je jakéhokoli původu.
Co jsem četla, tak šestá by měl být opravdu jen teploty a pak následně osyp, ale angínový nález v krku teda ne. Tak pak napiš, jak jsi dopadla, zda to angína byla, či nikoli… ![]()
JJ, už mám Nurofen, vnoci mu ho dám a budu střídat s panadolem..
Betty: otázkou je, zda jen srážet teplota nebo ještě přidat ATB..taky se mi zdá diagnoza z fleku ANGÍNA, málo podložená. Ale chápu doktorku, je lepší je dát než to podcenit…pro ni ano…ale já nevím. Nesnáším ATB, ale zas nejsem magor, abych ji synovi nedala, když je opravdu potřebuje. Teď jen nejsem přesvědčena o tom, že to je angína …ale nejsem holt doktorka ..je to jen věc pocitu ![]()
Tak můj obvoďák ATB bez výtěru dává výjimečně a když už je dá, tak vím, že si je angínou jistý. Jednou mi dal ATB, protože byl pátek, a říkal, že pokud by se to nezlepšilo, mám je radši nasadit. Naštěstí to druhý den bylo OK, takže jsem je nepoužila.
Při 6.nemoci se můžou v krku objevit pupínky (6.nemoc je druh herpesu, proto se jí říká šestá, páč je to 6.typ). Anežka je tenkrát taky měla, nechtěla kvůli nim vůbec nic pít (ani jíst), asi jí to hodně bolelo (měla cca 1,5 roku).
Pokud neúčinkuje sirup, může se po 4h dát ten druhý typ účinné látky (tj střídat Panadol a Nurofen po 4h). Taky bych se bála febrilních křečí a zvlášť večer bych teplotu srážela.
tak u nás se ta záměna stala. Byli jsme na pohotovosti, tam jsme vyfasovali antibiotika, že je to angína, že prej měla nějaké flíčky v krku. Žádné jiné vyšetření. Za tři dny horečky klesly a malá se osypala, ale teda šíleně, měla spíš než vyrážku úplně fijalové fleky. Antibiotika Ospen jsme brali, a naše doktorka řekla, že v krku vůbec nic nemá a ty fleky měla prej alergickou reakci na Ospen a jinak to prý byla šestá nemoc. No tak Ospen jsme vysadili, po dvou dnech osypání + fleky zmizely a byl klid.
Příště bych taky trvala na výtěru z krku, zkušenostma se člověk učí.
jo a ještě jsem chtěla napsat, že je to virové, šíří se to vzduchem. Takže jste to klidně mohli chytit i týden a více předem.
S angínou se dá podle prvotních příznaků zaměnit mononukleoza nebo herpetická virová angina, ne 6.nemoc ![]()
Naše dr.při každé nevyjasněné horečce bez dalších příčin dělá CRP, čím mladší dítě, tím dřív. U staršího třeba den počká. Klidně si dítě na CRP pozve do ordinace i opakovaně, jestli stoupá nebo klesá, klidně i ten samý den. Teď záleží na ochotě rodičů, jak daleko bydlí, jestli jsou ochotni přijít.
Naše malá měla 5.nemoc v 5 měsících, měla vysoké horečky, i když u této někdy nebývají. Je to nemoc starších dětí. Potom horečka ze dne na den ustala a malá měla flekance po celém těle. Dr podle CRP předpokládala, že půjde o něco takového, ale spíš si myslela, že z toho vyleze 6.nemoc.
Myslím si, že větší paseku nadělá nesprávně nasazené ATB, nemusí ani účinkovat. A když se jednou nasadí ATB, měla by se dobrat. Mému synovi teda jednou asi v roce taky vysadili ATB - k vůli alergické reakci na Augumentin. Jiná dr. říkala, že další ATB nepotřebuje, byla to pravděpodobně viroza. To jsme chodili ještě k dr., která neměla přístroj na měření CRP ![]()
trapna technicka…co je to CRP, neco na kultivaci vyteru z krku ?
Lolinka79 píše:
trapna technicka…co je to CRP, neco na kultivaci vyteru z krku ?
To je přístroj, lékařka v ordinaci odebere dítěti krev z prstu, s něčím ji promíchá a dá do toho přístroje. Přístroj vyhodnotí do 3 minut orientačně zánětlivé parametry - CRP v krvi dítěte. Podle té hodnoty může lékař usuzovat, jak velký je v těle zánět a odkud pochází, podle toho nasadí ATB.
Normální hodnota je třeba 8, nebo i 12, např.44 je už zánět. Když měl můj syn nějakou infekci neidentifikovatelného původu, měl CRP kolem 200. Např. 500 jsou už hodnoty otravy krve, sepse..
Jsem laik, ale vzhledem k tomu, že se pohybuju k vůli zdravotnímu stavu v nemocnici od malička a moje děti byly v určitém období taky často nemocné, nechala jsem si spoustu věcí vysvětlit ![]()
Docela mě překvapuje, že to neznáš. Tímto přístrojem v dnešní době už jsou vybaveny snad všechny dětské ordinace. Když jsme byli na pohotovosti, nechala si ho lékařka přinést z dětské JIP.
Tak teď jsem koukla na web naší pediatričky a z děsem jsem zjistila, že CRP má
..takže nechápu proč jej nepoužila, zda si byla tak jistá ![]()