Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte,
mam (mozna) hloupy dotaz: za jak dlouho zaberou ATB na anginu a pacient uz neni infekcni? Chapu, je to asi individualni, ale zajimaji me Vase zkusenosti.
Situace je takova, ze manzelova starsi dcera (z 1.manzelstvi) dostala dnes ATB an anginu a v patek (3.den uzivani) ma prijit na vikend k nam. Mam obavu o nasi mladsi dceru (1,5roku) - zatim jeste nebyla nemocna, verim ze i kvuli tomu, ze moc nechodime do kolektivu.
Popravde me situace stve i kvuli tomu, ze ex-manzelka si udelala program na vikend, a dceru k nam potrebuje „udat“. Drive byly nemoci vzdy duvodem, proc dceru otci nedat, ale jak videt, kdyz se ji to hodi, klidne necha nemocny decko harcovat pryc, jen aby nemusela menit plany. To mi prijde dost divny, nejen moznost nakazeni nas…
Prosim pisnete, co si o tom myslite. Diky, V.
Nechtěla bych ji u nás a snažila bych se manželovi vysvětlit, že nemocné dítě, i když je jeho, u nás nemá co dělat. Toto prostě jde ovlivnit.
Co se týče „infekčnosti“, někde jsem četla, že bakterie anginy se nepřenášejí vzduchem, ale přímým kontaktem, mazlením, líbáním, prostě ulpívají na věcech. A myslím si, že není možné od sebe malé a velké dítě separovat.
Nevím, možná v tomto budu za úzkostlivku, ale já se nemocným dětem z rodiny vyhýbám, tak týden od začátku užívání ATB, pokud např. některé s dětí marodí u babičky, tak tam s dětmi nejdu. To samé platí i pro mě. Když jsou děti nemocné, nezvu k nám návštěvy a nikam s nimi nechodím.
no tak to by mě taky zajímalo, dostala jsem taky dnes atb na angínu a ráda bych šla s dcerou v pátek cvičit. Ona je v pořádku a já už se cítím také mnohem líp. Ale nerada bych někoho ohrozila. Takže by mě taky zajímalo jak je to s tím přenosem. Jasné, že cizí děti líbat ani mazlit nebudu. ![]()
Infekčnost by měla ustoupit do 3 dnů, pokud jsou vhodně vybraná antibiotika, ale to cvičení není moc dobrý nápad, během užívání by se měl opravdu dodržovat fyzický klid jako prevence komplikací.
kattie je mi to jasný, nejraději bych taky ležela týden vposteli, ale pokud jsem doma sama s malou tak fyzický klid stejně nemám a takhle se aspon zabaví. ![]()
Panuško, to o omezení zátěže platí pro tebe i pro dceru. Jasně že s takhle malým dítětem nemáš možnost ležet celej den v posteli, ale aspoň nepřidávat ještě navíc další navíc.. držím palce, ať je co nejdřív líp.
Tak my podobnou situaci řešili nedávno,bratrovo dcera měla spálovou angýnu a ještě neměla dobraný atb a jeli k nám na návštěvu
mluvila jsem s doktorem a tenmi řekl,že teoreticky by za tři dny atb měli zabrat,ale jistotu vám nikdo nedá,ty tři dny jsou minimum,může být infekční i dýl.rada je zamezit kontaktu,nepít po sobě,jiný ručník,a každému dítku svoje hračky,je to opruz,ale u nás jsem to tak udělala nechtěla jsem riskovat.Co mi,ale zdůrazňoval doktor víc,je že to je nezodpovědnost rodičů,že organismus je oslaben a potřebuje klid a odpočinek minimálně ještě týden po dobrání atb. ![]()
Ono totiž taky předem nemáš 100% jistotu, že ty antibiotika jsou dobře vybraná, může se stát, že nezaberou a pak samozřejmě ta infekčnost je dál. A ten klid je důležitý.
Prostřední dcera onemocněla před 14 dny. Doktorka mě upozornila, že 3 dny mám dávat pozor, aby s ostatními nebyla v kontaktu - pusinky, dojídání apod. A bylo to hodně náročné udržet je všechny od sebe, ale nikdo další to na štěstí nechytnul.
Panuško, upřímně, takové chování považuju za vrchol bezohlednosti a sobectví
Uvědom si, že kolem Tebe se nepohybují jen zdraví lidé, ale i děti a dospělí se sníženou imunitou. Chystáš se s ATB na počátku léčby do kolektivu mezi malé děti. Pochopila bych, že potřebuješ vyřídit něco neodkladného - úřad,poštu,lékaře s malou.
Navíc, máš dítě ještě ve věku, kdy ho můžeš zabavit doma. Bez jedné lekce cvičení přežije ![]()
Moje děti měly včera a v noci průjem, ne takový ten řídký klasický, ale byl to prostě průjem, trochu bolení bříška. Několikrát po sobě. Jen v noci a potom už ne.Teď už vypadají docela v pohodě. Staršího jsem odhlásila ze školky do konce týdne, i když měl jít do divadla, kam se těšil. Však život nekončí, za měsíc půjde zase. A do MC v pátek pravděpodobně taky nepůjdeme.
Nerada bych, aby můj upřímný názor na věc napsaný slušnou formou vyvolal nějakou hádku. ![]()
Já se na to ptala zrovna v létě,když onemocněl starší syn,tak doktorka mi řekla,že od podání 1.léku za 48 hodin by neměl být infekční.
Holky, diky za odpovedi! Jak jsem si myslela, nemocny ditko ma byt v klidu a doma, prestoze (nejvetsi) infekcnost je prvni 3 dny. Uz podnikam kroky! Diky, V.
Viku píše:
Holky, diky za odpovedi! Jak jsem si myslela, nemocny ditko ma byt v klidu a doma, prestoze (nejvetsi) infekcnost je prvni 3 dny. Uz podnikam kroky! Diky, V.
Správně by dítě po ATB mělo být v klidu doma ještě týden po dobrání. Stejně tak i dospělý. Ale v praxi to jde těžko naplnit - škola, školka, práce
Řeší se to aspoň omluvenkou z tělocviku a dohlédnutí, aby dítě ve školce nebylo vystaveno nadměrné fyzické aktivitě.
Jani jasné beru to, taky jsem neřekla že tam jdu na 100 % jen o tom prostě uvažuju. Doma jsme už přes týden, minulý týden měla rýmu a kašel ona a tento týden jsem zase padla já. Vím, vždy se to dá přežít, ale hledám způsob jak dítko zabavit a věř, že moje se doma teda moc nezabaví i když vymýšlím kde co. Je právě v tom věku, kdy jí nic nebaví, začala teď chodit takže veškeré jiné činnost než chůze jdou pryč. Ale bloumá pak po bytě jen tak.
Pravděpodobně nikam nepůjdem,jen jsem chtěla vědět jak je to s tou infekčností. ![]()