Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
trosku dumam, boli sme na alergologii, mame atopicky ekzem, nachylne priedusky. Pani doktorka nam tam dala denne brat Bkomplex, do toho Xyzal a od 15.9.ribomunyl.
Nemate niekto podobnu liecbu? Doporucene nam to bez akychkolvek testov, predsa len nechcem maleho precpavat tazkymi liekmi / chemiou? Diky.
Ahoj, já osobně bych si vydupala testy, přeci nemůže léčit příznaky bez toho aby alespoň trochu znala původce toho všeho?
Mám doma atopika (naštěstí už v podstatě klidovým stavu, jen suché plochy na nohách a citlivá pleť na obličeji) a děkuji bohu za to že jsem se nesmířila jen s diagnozou - z toho vyroste, tady máte mast s kortikoidy a mažte ložiska.
hmmm, tiez som bola sklamana. Sklamana, ale sucasne teda rada, ze ho nepichali. Ja nie som alergik, manzel je a pride mi to strasne, ked sme tam dve hodky cakali a videli sme, ako to tam tie deti prezivali… Ach jo. Maly to vydrzal? Nie je to az take zle, ako to vyzera? A co ked vam nieco konkretne zistili, co potom? Aka je liecba?
V podstate mi to bolo vysvetlene, ze liecbu, ktoru dostal je na podporu imunity, ten ekzem nemame az tak zly, je z casu na cas lepsi, niekedy ale az do krvi… ![]()
U nás malému udělali kožní test (kapky alergenů na kůži a píchli od nich, to mu nevadilo, spíš tatínkovi co ho držel
) a pak mu brali ještě zkumavku krve na imunologii, to už mu vadilo, ale hned jak jehlu vytahli tak byl v pohodě. „Léčbu“ máme v podstatě jen vynechání alergenů + fenistil dle potřeby a sledovat jestli nemá reakce i na jiné věci. A lokální léčbu dle dermatologa (pro mne to znamená mazat, mazat, mazat například excipialem a až když to je hooodně špatný tak mazat kortikoidy).
Vy jste už zkoušeli hledat co mu to může způsobovat?
Ahojky, dakujem velmi pekne za odpoved. Skusam dumat, ale na nic nikdy nepridem. Je to ako kedy… tiez premazavam vkuse, excipial s mandlovym olejem nam zabral najlepsie, ale vyskusali sme vsetko mozne… Nedavam mu alergeny, skutocne davam na stravu pozor…neviem. Vam to po tych testoch teda pekne povedali, je alergicky na to a to…?? Diky.
Jayjay, tam to ani tak neřekli že je na to alergický, ale že na to má zvýšeny protilátky a měli by jsme se tomu vyhýbat. Ono alergie a atop v podstatě (jeslti to správně chápu) nelze léčit, v ideálním případě jde uspat. My máme zvýšenou citlivost (alergii) na vajíčka, takže se máme vyhýbat očkování živou vakcínou a vajíčku. Vše ostatní může dle normálního jídelníčku vhodného pro jeho věk, jen sledovat co to udělá. Já si taky dávala pozor na to co jí, ale má zvýšenou citlivost i na vaječný žloutek, což nikdo nečekal.
Diky Hanule. Ja som prave z obavy i zo zltka dala malemu zltok asi dva razy. Zatial teda dobry, ale kedze nas trapi stale nieco neurcite, asi to budeme musiet podstupit… skusim este inu doktorku, tu, ktoru mi doporucila pediatricka… snad to dopadne lepsie. Len tie objednavacie doby su teda strasne…
Pekny vecer, diky za nazor.
Ten Bkomplex asi neuskodi
, no nam byvala pediatricka taky nabizela Ribomunyl, ale taky se mi nechtelo cpat T. neco, co neni nutne, tak jsem hledala info a nasla, ze se dava vetsinou az starsim detem, ted si nejsem jista od kolika let, ale mam pocit kolem 3. No a odmitla jsem.
Urcite souhlasim s Hanuli, ze idealni je patrat a nalezt alergen, takze i ja bych ti doporucila alergologii/imunologii no a hlavne „hlidat“, na co ma mrně reakci. Dobry je si potraviny psat, kdyz to clovek s odstupem vidi na papire, kolikrat si spoji veci, ktery by ho jindy nenapadly.
Diky holky, no i ten B komplex je mysim, ze az od 2 ci 3 let, pokial si to dobre pamatam… ideme patrat. Diky, pekny den.
Ahojky, no to by bolo uplne skvele, da sa to kupit i normalne v lekarni, na webe som to nasla. Diky. A ako maly bol, nam je iba 13 mes.?