Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu jsem na dovolené u rodičů a můj syn 7 měsíční miminko měl od pátku teploty večer vysoký a trvali i v sobotu u i v neděli a tak jsme s rozhodli v neděli jet na místní pohotovost udělali crp měl 9 a udělali strep test protože měl červený krk vyšel pozitivní nasadili ATB Ospen, přitom nikdo z rodičů nemocný nebyl ani ho nebereme do obchodu jde o to že v neděli začal brát atb po 8 hodinách a dneska ráno se šíleně osypal teplota včera už nebyla tak asi ATB zabrali ale paní Dr. Dnes Prý jestli to není nějakou virozou př. 6 nemoc ale další dotaz kde by ji vzal mě je spíš pravděpodobné že se po atb osypal protože dnes ráno 5 hodin vstával a žádnou vyrážku neměl a v 6 hodin po podání ATB si šel šel lehnout na dvě hodiny a ráno jsem si všimla že má všude vyrážku hlava břicho záda no všude jde o to že paní Dr. Říkala vysadit Ospen a že mám dát vědět zítra jestli bude dneska nějakou teplotu nebo něco vůbec ani neřekla jak budeme řešit dál prý ji přijde moc že mu jiný Dr předepsal na 10 dní ATB, že by to neudělala teď nevím co bude dál aby mu ATB nějak neublíží a navíc nechci aby nepřešel angínu.
Děkuji za rady
Pokud je bez teplot za 1 den uzivani ATB, tak to nejspis ma virozu a teplota klesla sama od sebe, ne diky ATB. Streptest muze mit pozitivni a vubec nemusi mit streptokokovou anginu. Kor kdy mel CRP 9. No ja bych s nim k lekari nejezdila. Ale kdyz jste jeli a ma ATB, tak by je asi mel douzivat. A to osypani vypada jak? Muzes vlozit fotku? Muze to byt sesta nemoc nebo taky reakce na ta ATB.
Příspěvek upraven 11.03.25 v 14:41
Neporadím, ale dcera teď měla streptokoka, dostala také Ospen na 10 dní a když jsem ji poslala po pěti dnech zvovu k lékaři, tak měla k tomu i chřipku.
Lékař i předtím dělal test na chřipku a byl negativní.
Jinak bych se nedivila nějaké šílené kombinaci, máme to nyní doma téměř všichni.
Angína je u kojence vysoce raritní. Proč dělá nějaký deb. l strep-test u kojence? Pak se nasazují ATB na virové infekce.
ATB dále nemusí užívat.
Vyrážka po Ospenu může být alergická reakce, určitě sleduj, jestli se nezhoršuje nebo nepřidají další příznaky (otok, dýchací potíže). Pokud se osypal hned po ATB, pravděpodobně to není šestá nemoc. Určitě konzultuj s doktorkou, jestli bude potřeba jiná léčba místo Ospenu.