Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
prosím, jestli tady je nějaká maminka prvňáčka, ráda bych věděla, zda mají děti již v 1. třídě angličtinu? nebo je to různé dle školy?
moc děkuju za info ![]()
Třeba v Praze 6 jsou zdarma dvě hodiny angličtiny týdně nepovinně od první třídy na všech školách. Takže chodí 99 dětí ze sta.
Moc děkuju, řeším, jestli dát dceři angličtinu poslední rok ve školce. ale pokud jí pak nebude mít v první třídě, ale až později, tak bych jí asi nedala.
@Peetaa píše:
Moc děkuju, řeším, jestli dát dceři angličtinu poslední rok ve školce. ale pokud jí pak nebude mít v první třídě, ale až později, tak bych jí asi nedala.
No tak se optej ve škole/školách kam ji budeš do první třídy hlásit, jak to tam chodí. K tomu ti anketa na emiminu nepomůže ![]()
@Aghata nepřihlášená píše:
Třeba v Praze 6 jsou zdarma dvě hodiny angličtiny týdně nepovinně od první třídy na všech školách. Takže chodí 99 dětí ze sta.
Jo jo…dcera to tak měla…od 1 třídy (Praha 6 měla grand z EU)měli AJ s rodilým mluvčím 2 x týdně 45 minut…jinak měli AJ s českou lektorkou až od 3.třídy…loni to změnily a mají AJ s českým lektorem už od 1.třídy…tedy letošní prvňáci mají AJ také…
Jitko a jak to potom vypadá v té třetí třídě, jedou podle osnov zase všechno od začátku? Nebo to tak nějak shrnou a pokračují plus minus tam, kde se třída aktuálně ve znalostech nachází?
Syn ted půjde do 1 třídy a angličtinu mají, ve školce nechodil tak uvidíme jak mu to půjde
![]()
@Aghata Co já vím tak jeli od začátku (my se po ukončení 2. tř. stěhovali)protože na tu AJ s rodilým mluvčím nechodili všichni…nebyla povinná…byl to vlastně kroužek…nabídka pro rodiče…EU to proplácí a rodiče se spolupodíleli cca 140 Kč za měsíc, což bylo zadarmo…u dcery chodilo z 22 dětí ve třídě asi 15…takže v té třetí třídě začínali od píky…no…
právě kvůli těm, co nechodili na tu s rodilým mluvčím…
@Aghata V mé třídě jsme učili angličtinu od první třídy. Teď jdeme do třetí a i když učební materiály jedou od začátku, my už budeme mít slušný náskok, takže samozřejmě nebudeme učit vše od nuly. První dva roky byly více-méně hravé, hlavním cílem pro mě bylo vytvořit k angličtině pozitivní vztah, hodně naposlouchat z písniček a získat sebevědomí k mluvení. Problematické bývají příchody dalších dětí, které třeba první dva roky neměly angličtinu vůbec, ale i ty vše doženou. Pokud bych měla dát dceru do první třídy k paní učitelce, kterou jsem si pro dceru vybrala, jestli učí neb neučí angličtinu od první třídy by bylo to poslední, co by mě jako mámu zajímalo. Pokračovat se v ní dá i mimo školu.
Dcera mi nastupuje do první třídy v pondělí a bude mít dvě hodiny týdně AJ. ale je ve výběrové škole s rozšířenou výukou jazyků. jinak kamarádky syn třeba měl AJ také od první třídy - měli to na úkor jiného předmětu (teď už nevím kterého). prostě každá škola to má fakt jinak.
a za sebe doporučuji, abys tu angličtinu ve školce klidně dala. ono se to neztratí a klidně pak může chodit do kroužku.
Nepřihl. - Není to na úkor jiného předmětu, je to disponibilní hodina, kterou může škola využít na předmět, který si zvolí.
@Peetaa u nás mají, ale je to jen takové nijaké
rozhodně toho za rok moc neumí, spíš jen barvy, čísla, jak se jmenují… jen takové malé základy ![]()
@Peetaa píše:
Jsem ucitelka a podle ministerstva skolstvi je povinna dotace aj az od treti tridy 3× tydne. Jinak si to kazda skola muze dat navic dve hodiny tydne.
Mám tu zkušenost, že školkáče tohle hravé učení moc baví, takže bych klidně prcka na AJ v školce dala, když by byla ta možnost, ono ne všude to jde. Sama jsem takhle angličtinu ve školkách učila a bylo úžasné, co ta prťata zvládala a ještě je to bavilo
Je to pro ně hra, legrace, takže to neberou jako žádné učení a já myslím, že je to úplně nejlepší nenásilné seznámení s jazykem ![]()
My ve škole máme angličtinu od první třídy pro všechny děti a funguje to moc dobře. ![]()