Angličtina - výslovnost

607
19.6.21 18:28

Angličtina - výslovnost

Dobrý den, vysvětlil by mi někdo, proč se v angličtině hláska i vyslovuje někde aj a někde normálně i? příklad - Windows, his, animal, thing apod. a naproti tomu life, night, right, live atd,?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5636
19.6.21 18:40

Pokud za i následují 2 souhlásky, čte se i…např. wind. Pokud je jedna souhláska, čte se ai, např. life. Většinou to tak je, ale jsou výjimky, třeba wild. Ale nejsem lingvista, mám to jen vypozorované. Roli taky hraje, jestli je slovo přejaté z jiného jazyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
19.6.21 18:55

@Veveří to je blbost, vždyť i ty zakladatelky příklady jsou půl napůl, to bys měla hooodne výjimek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.6.21 18:59
@Minutet píše:
Dobrý den, vysvětlil by mi někdo, proč se v angličtině hláska i vyslovuje někde aj a někde normálně i? příklad - Windows, his, animal, thing apod. a naproti tomu life, night, right, live atd,?

Musíš být z Marsu, jestli automaticky nevyslovíš správně notoricky známá slova jako windows, animal nebo life. Nauč se to prostě jako básničku. Každé slovo jeho význam a výslovnost. Jako se v němčině učíš slovo a k němu člen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5636
19.6.21 19:00

@Kriss Tina hmmm, nějaké pravidlo tam ale bude. Třeba zrovna slovo animal je z latiny animalia - zvíře, a při převzetí do AJ se výslovnost přejímá. U slova thing se g nevyslovuje plně, polyká se, tak třeba hraje roli i to, jestli se ty dvě souhlásky plně vyslovují a co za nimi následuje, taky jestli je slovo jednoslabičné nebo více. Mohl by tu odpovědět někdo, kdo AJ vystudoval.

Příspěvek upraven 19.06.21 v 19:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3768
19.6.21 19:00

Není vzorec na výslovnost jako třeba v němčině, slovíčko se učíš prostě vyslovovat a psát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
19.6.21 19:07
@Rosebery píše:
Není vzorec na výslovnost jako třeba v němčině, slovíčko se učíš prostě vyslovovat a psát.

Taky si myslím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
19.6.21 19:11

@Russet Z Marsu fakt nejsem - vím jak se to čte, ale nevím proč se to tak čte a zajímá mne to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
19.6.21 19:15

Konkrétně v současné době dost zmiňované slovo Primark - Prajmark nebo Primark?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
19.6.21 19:20

Pisu primo z Anglie, tady treba Primark reknou Prajmark ale i Primark. Kazdy si to rekne jak chce. A je spoustu jinych slov, co si rika, kazdy jinak.
Tak na to asi zase takovy pravidlo neni.

• Citovat
  • Upravit
2393
19.6.21 19:25

Primark je v angličtině Prajmark - aspoň podle toho, co jsem slyšela.

Jinak bohužel neporadím, výslovnost jsem se vždycky učila slovo od slova a nikdy jsem vědomě nehledala žádné pravidlo. Otázka je nicméně zajímavá, třeba poradí někdo, kdo studoval anglickou lingvistiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
19.6.21 19:29
@Minutet píše:
Dobrý den, vysvětlil by mi někdo, proč se v angličtině hláska i vyslovuje někde aj a někde normálně i? příklad - Windows, his, animal, thing apod. a naproti tomu life, night, right, live atd,?

V základu jak psala @Veveří

To více méně platí pro anglické „jádro“ (jednoslabičná, dvouslabičná slova).

Pak je na to nabalená směska delších slov přejatých z francouzštiny, latiny a všeho možného.

Tam už něco zůstalo z původní výslovnosti, něco se změnilo, nejjistější je se to prostě naučit.

BTW opatři si něco v australské angličtině a přestaneš hledat pravidla. :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2393
19.6.21 19:45

Napadlo mě jenom to, že když slovo končí na -e, tj. na konci slova je i+souhláska+e, čte se to jako /ai/, např. crime, lime, kite, shine, hide… Když slovo končí na souhlásku bez -e, čte se to jako /i/, např. trim, kit, shin, hid… Určitě ale jsou výjimky, např. give.

Kombinace „igh“ je taky /ai/ - high, light, bright…

Nějaká pravidla tam budou, ale se spoustou výjimek. Anglisti na to budou mít určitě nejaké materiály.

Příspěvek upraven 19.06.21 v 20:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3768
19.6.21 20:06

Není pravidlo na výslovnost, stačí porovnat jen britskou a americkou angličtinu.
Za další: spousta slov má dvojí výslovnost například ATE. Prostě pravidlo není, nechápu, co je na tom tak těžkého pochopit, že se s psaním uči zároveň i výslovnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
19.6.21 20:23
@Minutet píše:

Nějaká pravidla, ne stoprocentní, je možné vysledovat, ale pak záleží na historickém původu a vývoji každého slova.
Windows, his, thing =. uzavřené slabiky
Animal = určitě cizí původ
night, right = skupina hlásek igh
life/live x live bude mít odlišný původ nebo vývoj. možný je i záměr - odlišit sloveso live od adjektiva.

Jinak angličtina je známá tím, že pravopis ustrnul někde u Shakespeara, zatímco výslovnost se dál vyvíjela.

Myslím, že anglické mluvnice tohle všechno popisují vyčerpávajícím způsobem, ale pokud jseš běžný uživatel, a ne lingvista-vědec, nemá smysl se tím teoreticky zabývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze