Diplomovaný zdravotní laborant
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Diplomovaný zdravotní laborant
Ahojte,
tak jak jsem tu zakládala téma o medicíně 37+, tak to padlo, ale lákal by mě i zdravotní laborant, ale na stránkách školy jsem našla tohle:
Uchazeč nesmí trpět chronickými, alergickými nebo zánětlivými chorobami dýchacích orgánů, kůže (hlavně rukou), má volnou pohyblivost horních končetin, dobrou zručnost a správnou pohybovou koordinaci obou rukou, netrpí záchvatovými stavy.
Já mám alergii na roztoče a lehké astma, myslíte, že bych to tedy nemohla vykonávat? Nemám s těmihle dvěma věcmi žádné problémy, jen beru antihistaminika a inhalátor.
Jako ten obor by mě bavil spíš teorie, než praxe, ale snad bych se třeba na mikrobiologii uchytila.
Díky za názor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A ještě jsem se chtěla zeptat, pokud je tu mezi vámi zdravotní laborant, na jaké škole jste studovali, jaké bylo studium, praxe…? Já nejsem úplně moc zručná, ale na medicíně jsem laborky z biofyziky, biochemie i mikrobiologie nějak dávala. Pravda, jednou jsme s kamarádem něco dělali na mikrobiologii nad kahanem a celé podložní sklíčko jsme spálili, ale kamarád je teď šikovný patolog, tak si myslím, že vycvičit se to dá. Díky moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A víš, že zrovna mikrobiologie je nejnáročnější na „šikovnost“? Ještě tedy histologové. Laborantka nejsem, mikrobiolog ano, astma mám středně závažné, alergii taky. A teoretickou práci (hodnocení nálezů, antibiogramů atd.) na mikrobiologii laboranti nevykonávají.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
A víš, že zrovna mikrobiologie je nejnáročnější na „šikovnost“? Ještě tedy histologové. Laborantka nejsem, mikrobiolog ano, astma mám středně závažné, alergii taky. A teoretickou práci (hodnocení nálezů, antibiogramů atd.) na mikrobiologii laboranti nevykonávají.
Díky moc za odpověď, fakt je mikračka náročná na manuální zručnost tolik? A takže ty jsi MUDr.? Mě právě mikračka bavila a náš pan docent mi i nabízel u zkoušky, jestli k nim do laborky nechci docházet, ale při patologii se to pro mě nedalo. A myslíš, že tedy lehké astma a alergie na roztoče nevadí? Já se samozřejmě ještě poradím s praktickou lékařkou, ale teď mě ten obor zdravotní laborant zaujal. Dívala jsem se na syllaby v Kladně na Fakultě biomedicínského inženýrství a vypadá to vše zajímavě. Já bych tedy šla na VOŠ, ale tam jsem koukala, že předměty jsou některé totožné, jiné příbuzné, něco je na VŠ navíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi na všechny zdravotnické školy musíš spolu s přihláškou posílat i potvrzení od svého praktického lékaře (alespoň dříve to takto bylo). Takže zda astma/alergie bude vadit, záleží na tvém praktikovi.
Mám také alergii a jako dítě jsem měla astma a lékař nad tím dlouho přemýšlel, jestli mi to razítko dá nebo ne…asi bude záležet lékař od lékaře.
Prakticky mi alergie/astma nepřekáželo ani při studiu, ani při praxi ani při vykonávání zaměstnání.
Já pracuji v laboratoři, ale jako vysokoškolák (Mgr.)…jako diplomovaný zdravotní laborantka budeš potřebovat hlavně šikovné ruce, teorie je fajn, že by tě bavila, ale laboranti dělají především rutinu a rukama. Alespoň tedy kam jsem měla možnost nakouknout (mikrobiologie, biochemie, genetika, hematologie, transfúzka…)
- Citovat
- Upravit
@Lollitka píše:
Díky moc za odpověď, fakt je mikračka náročná na manuální zručnost tolik? A takže ty jsi MUDr.? Mě právě mikračka bavila a náš pan docent mi i nabízel u zkoušky, jestli k nim do laborky nechci docházet, ale při patologii se to pro mě nedalo. A myslíš, že tedy lehké astma a alergie na roztoče nevadí? Já se samozřejmě ještě poradím s praktickou lékařkou, ale teď mě ten obor zdravotní laborant zaujal. Dívala jsem se na syllaby v Kladně na Fakultě biomedicínského inženýrství a vypadá to vše zajímavě. Já bych tedy šla na VOŠ, ale tam jsem koukala, že předměty jsou některé totožné, jiné příbuzné, něco je na VŠ navíc.
Ne, jsem biolog. A ano, na mikrobiologii je největší podíl ruční práce.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Asi na všechny zdravotnické školy musíš spolu s přihláškou posílat i potvrzení od svého praktického lékaře (alespoň dříve to takto bylo). Takže zda astma/alergie bude vadit, záleží na tvém praktikovi.Mám také alergii a jako dítě jsem měla astma a lékař nad tím dlouho přemýšlel, jestli mi to razítko dá nebo ne…asi bude záležet lékař od lékaře.
Prakticky mi alergie/astma nepřekáželo ani při studiu, ani při praxi ani při vykonávání zaměstnání.
Já pracuji v laboratoři, ale jako vysokoškolák (Mgr.)…jako diplomovaný zdravotní laborantka budeš potřebovat hlavně šikovné ruce, teorie je fajn, že by tě bavila, ale laboranti dělají především rutinu a rukama. Alespoň tedy kam jsem měla možnost nakouknout (mikrobiologie, biochemie, genetika, hematologie, transfúzka…)
Díky moc, no praktická Dr. si myslím, že by mě ve studiu podpořila, že alergie zaléčená a astma, kdy jsem naštěstí nikdy ani neměla astmatický záchvat, by taky nevadilo. Potvrzení od lékaře musí být pořád na všechny školy, tak bych to s mojí Dr. probrala.
No máš pravdu, že na zdravotním laborantovi je hlavně ta rutina obsluhy přístrojů apod., ale zas jsem z rodiny lékařů a vědeckých pracovníků, takže bych se mohla třeba dostat i k něčemu více do hloubky. Už teď mám nabídku laborky, ale já už z medicíny skoro všechno zapomněla, tak bych si tam přišla jako blbec, ale měla bych zázemí pak při studiu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ne, jsem biolog. A ano, na mikrobiologii je největší podíl ruční práce.
Díky, no mě u mikračky právě asi víc bavila ta teorie, tak asi by to nebylo pro mě, když píšeš, že je tam největší podíl manuální práce. A co třeba tam tedy dělají laboranti všechno? Díky moc a ať se v práci daří, vybrala sis hezký obor, máš mikrobiologii jako Mgr.?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka píše:
Díky moc, no praktická Dr. si myslím, že by mě ve studiu podpořila, že alergie zaléčená a astma, kdy jsem naštěstí nikdy ani neměla astmatický záchvat, by taky nevadilo. Potvrzení od lékaře musí být pořád na všechny školy, tak bych to s mojí Dr. probrala.No máš pravdu, že na zdravotním laborantovi je hlavně ta rutina obsluhy přístrojů apod., ale zas jsem z rodiny lékařů a vědeckých pracovníků, takže bych se mohla třeba dostat i k něčemu více do hloubky. Už teď mám nabídku laborky, ale já už z medicíny skoro všechno zapomněla, tak bych si tam přišla jako blbec, ale měla bych zázemí pak při studiu.
Taky nevidím alergii/astma jako problém. Tak uvidíš, co na to tvůj praktický lékař.
Pokud se chceš věnovat něčemu do hloubky nebo např. nějaká výzkumná činnost, tak určitě zvaž studium VŠ a né VOŠ.
Laborantská práce je moc hezká, ale opravdu je to spíš rutina a vím, že mě by to třeba po nějaké době přestalo bavit. Ale taky záleží kam se potom dostaneš. Co jsem zažila např. soukromou genetickou laboratoř, tak tam moc neřešili vzdělání/atestace a mohla bys spolupracovat i na výzkumu a vývoji. Ale v nemocnici si myslím, že je to nereálné.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Taky nevidím alergii/astma jako problém. Tak uvidíš, co na to tvůj praktický lékař.Pokud se chceš věnovat něčemu do hloubky nebo např. nějaká výzkumná činnost, tak určitě zvaž studium VŠ a né VOŠ.
Laborantská práce je moc hezká, ale opravdu je to spíš rutina a vím, že mě by to třeba po nějaké době přestalo bavit. Ale taky záleží kam se potom dostaneš. Co jsem zažila např. soukromou genetickou laboratoř, tak tam moc neřešili vzdělání/atestace a mohla bys spolupracovat i na výzkumu a vývoji. Ale v nemocnici si myslím, že je to nereálné.
Díky moc, já právě v téhle konkrétní alergii a lehkém astmatu taky nevidím problém, ale uvidím, co praktická Dr. No na VŠ jsem přemýšlela molekulární biologie a biochemie organismů na PřF, tak to musím pořádně promyslet. To bych musela mít Mgr., což 5 let už je dlouho a musela bych platit nějakých 34 000 za semestr, co jsem se dívala. Můžu se zeptat, co jsi vystudovala? PřF?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mě napadá farmaceutický asistent, léky už se teď tolik nepřipravují, si myslím a bavila by mě výdejní činnost na volném prodeji, ale nevím, kolik procent práce to tvoří, jsou asi i jiné potřebné práce v lékárně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka U nás přijímají, číslují a zapisují materiál (moč, stolici, sputum, hnis, část amputátu, cizorodé těleso atd.), provádí jeho zpracování (vyočkovávají ho na příslušné půdy), připravují a barví preparáty, označené kolonie zpracovávají na identifikační testy, zpracovávají citlivosti, obsluhují sérologické stroje. Zapisují do počítače dle diktátu VŠ, co se se vzorkem všechno dělalo a jaký je výsledek některých analýz. Provádí úklid pracovních ploch, dekontaminaci Nic nehodnotí, neinterpretují, neschvalují.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Lollitka U nás přijímají, číslují a zapisují materiál (moč, stolici, sputum, hnis, část amputátu, cizorodé těleso atd.), provádí jeho zpracování (vyočkovávají ho na příslušné půdy), připravují a barví preparáty, označené kolonie zpracovávají na identifikační testy, zpracovávají citlivosti, obsluhují sérologické stroje. Zapisují do počítače dle diktátu VŠ, co se se vzorkem všechno dělalo a jaký je výsledek některých analýz. Provádí úklid pracovních ploch, dekontaminaci Nic nehodnotí, neinterpretují, neschvalují.
Díky moc za objasnění, to vyočkovávání na půdy jsem si myslela, ty půdy jsem měla ráda, ale už jsem to vše zapomněla. Tak to vše, co popisuješ, úplně nevím, jestli by mě bavilo, ale tak uviděla bych ve škole na praxi, jak by mi to šlo. Nevím no. Já ani nevím, jestli bych to studium zvládla, ale potřebuji nějaký cíl v životě a tohle si říkám, že je prospěšná práce a jen s maturitou z gymplu jsem k ničemu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě k PřF. Budeš nezdravotník. Když tě někde vezmou, budeš si muset napřed dodělat AKK, abys byla zdravotník a s největší pravděpodobností po absolvování AKK i atestaci (v nemocnici určitě). Jestli se rozhodneš pro tenhle směr, hledej spíš školy, z kterých už vylezeš jako zdravotník, ale i tak, pokud bys nezvolila laboranta, budou v nemocnici chtít atestaci. Tím tě nechci odradit, já bych neměnila.
- Citovat
- Upravit
@Lollitka píše:
Díky moc, já právě v téhle konkrétní alergii a lehkém astmatu taky nevidím problém, ale uvidím, co praktická Dr. No na VŠ jsem přemýšlela molekulární biologie a biochemie organismů na PřF, tak to musím pořádně promyslet. To bych musela mít Mgr., což 5 let už je dlouho a musela bych platit nějakých 34 000 za semestr, co jsem se dívala. Můžu se zeptat, co jsi vystudovala? PřF?
Já mám vystudovanou bioanalytiku na farmaceutické fakultě UK. To je akreditovaný zdravotnický obor, takže není nutný zmiňovaný AKK.
Bc. býval i jako kombinovaná forma, Mgr. bohužel pouze prezenčně, ale zvládali to lidi i při práci. Ale ti co už pracovali v laboratoři a v práci jim museli vycházet trochu vstříc.
Práce v laboratoři je krásná, já bych neměnila. Ale po pravdě bych ve 35+ už studovat nechtěla. To máš můj obdiv. Na studium ještě navazují atestace a vlastně celoživotní vzdělávání. Ale pokud jsi studovala medicínu, tak určitě víš, co to obnáší a věřím, že si i na nějaké učivo vzpomeneš ![]()
- Citovat
- Upravit