Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
A chceš to dát k soudu proč? Chceš větší alimenty nebo co má být cílem?
Výhradní péči nevymůže jen tak, ale střídavou rozhodně ano, je to teď moderní. Nic z toho, co jsi psala, není relevantní. Střídavku máme a věř, že všechny věci typu škola a doktoři zařizuji stejně já, to nemá vliv na nic. Pokud je smyslem soudu zvýšení alimentů, ok, ale po svých zkušenostech já bych se soudům vyhýbala jak čert kříži. Není nic víc ponižujícího, než lustrace před soudem. Brr.
Partner ma syna take ve spolecne peci. Vypisuje papiry, podava prihlasky, zarizuje doktory. Nemyslim, ze uplne dobrovolne a z vlastni iniciativy, ale zvlada vse vcas. U naseho spolecneho syna je to totiz ciste v me rezii.
Syn, výhradní péče je moje, první roky moc nefungoval, poslední cca 5 je to lepší. Jede většinou ob víkend. Alimenty na jednoho skoro 12leté dítě má 3500,–. Chtěla jsem ať má syn „jeden“ domov, i když ex bydlí ve stejném městě. Teď kdyby chtěl klidně ať ho vidí i v týdnu, ale tudy cesta nevede… prosím anonym, citlivé téma.
Ja mam taky syny ve vyhradni peci, neshodneme se na alimentech, ale to nam urci tedy soud. Jinak ex funguje, kluky si snazi brat, kdyz potrebuji k lekari, zaskoci za me. Ale jinak vse vyrizuji take ja. Nestara se o veci do skoly, obleceni apod. Pro me je dulezite, ze maji s klukama nadale hezky vztah a vychazeji spolu. To ze se nedohodneme my, je vec druha.
Ja mam deti ve svoji peci, jsem tak klidnější, dostávám alimenty a vsechno zařizuju ja. Ex by stejne nemel s prací cas se o deti starat, starala sem se od narození stejne jen ja. Takhle mam aspon jistotu, ze je všechno zařízené, řeším doktory, skolku, školu, proste všechny takove ty provozní věci.
@Kriss Tina píše: Více
A kdyby to oficiálně byla společná péče, tak by se reálně změnilo co? Myslim, co ae týká doktorů, skolky, skoly a proste tech provoznich veci.
@Anonymní píše: Více
Upřímně řečeno, pokud jste schopni se dohodnout, tak neni důvod do toho stourat soudně. A to co vypisujes jako provlzme, stejne zadne soudni rozhodnutí nezmění.
@j.a.n.i1 píše: Více
Tam bych se obávala nějakých neshod, takhle je jasně daný styk, peníze, přecejenom ta společná péče vyžaduje hodně spolupráce
byly by dohady třeba co se týče daní apod. Takhle sem treba dodala skole rozsudek a vše se řeší jen se mnou, ale uz se mi stalo, ze nekdo kontaktoval otce a ten mi info dal nepředal a ja vubec nevěděla ze mam někam přijít apod.
@Kriss Tina píše: Více
Zakonni zastupci jste oba bez ohledu na rozsudek, takže skola to může úplně stejne resit s tebou i pri té společné, stejně jako s nim pri vyhradni. Takže krom výživného a dani vlastne žádný faktický rozdil.
Ahoj, jdu sem do diskuze k Vám. Péči mám výhradní zatím já. První stání odročeno, další je konec května. Máme „na zkušenou“ vídání s tatínkem ob víkend 10-17h SO i NE, spí doma. Úterky po škole na 3h. Jenže holky jsou větší - 13 a 9let a budou říkat soudkyni, že úterky se jim nelíbí, přijdou jim zbytečné.. a prý 1× za 3týdny takhle sobota a neděle přes den by stačila prý.. No.. uf.
Jsem moc ráda, že si to umějí už říct sami, že to mají v hlavě srovnané možná malinko a ví sami ![]()
Je to těžké.. xlet měl jiné zájmy, doma děti ani nepozdravil a teď čeká…? ![]()
No, ale společně nepecujou ne, u zakladatelky. A otec ani asi nepřispívá finančně. Tak chápu, že ji to může vadit.
Taky nechápu k čemu soud? Všechny papíry mu prostě dávej vyplněný, na něm bude jen podpis. Já to tak dělala, protože otec, celej slavnej inženýr podávající různé projekty apod., tak nějaký formulářík pro školku nebo školu vyplnit, byl problém. Nechápala jsem, ale chtěla jsem to mít v pořádku, tak jsem na to holt dohlížela. S tím vyzvedáváním teda neporadím, hlídání ex by mi vadilo, ale na to ti tu každej řekne, že je jeho věc, komu dá holku na hlídání, a samozřejmě platí i obráceně…asi ano, ale je to blbý. takže to vyzvedávání vidím jako jedinej problém, mložná výše alimentů, ale nevím jaký má plat… no soudu bych se spíš vyhnula, nevidím pro nej důvod a jen si možná na problémy zaděláš.
Tak to vyzivne i dan byva pro nekoho sakra vyznamny argument. Zasadni.
Plus zabehnute stereotypy ohledne vyhradni pece, plus pocit, ze je nekdo vicerodic a tedy ma „narok“ na posledni slovo atd.
Zdravím,
napadlo mě, vytvořit anketu, pro jaký způsob péče jste se rozhodli nebo Vam určil soud ohledně péče o dítě? Muzete napsat klady a zápory. Jak to vnima dítě, jak funguje…
My máme déle jak tři roky společnou. Chtěl ji tatínek. Dohodli jsme se bez soudu, ale moc nefunguje. Hlavní témata a povinnosti zařizují já. Dcerka je ale spokojená. Bydlí se mnou. Taťka ji voda tak 5× do měsíce. A posila 4000 Kč.
Píšu jako anonym, protože bych ráda - pro mě a dceru spravedlivé rozhodnutí. A než do toho začnu vrtat, ráda bych znala jaká je nejčastějsi péče? Protože když naší situaci dám k soudu, stane se z tatky otec roku a bude chtít svoji výhradní a nebo střídavou
ale do teď svůj zájem a péči projevoval jiným směrem a důležité otazky ignoroval (například 2× zapomněl podepsat přihlášku ke škole, dcera nebyla přijata, řešili se individuálně, špatně napsal potvrzení kde napsal špatně její datum narození/zapomněl kdy se narodila, zapomněl ji vyzvednout ze školy, v den kdy ji má mít volá že nemůže, když ji má, dává jí nahlidani svoji exmanzelce atd atd… )