Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vím, že tento screening není povinný, stále váhám, jestli ho absolvovat. U prvního těhotenství jsem tam nebyla, byl pouze tripletest a pak ten velký ultrazvuk. Jedno dítě máme, jsme na tom zdravotně dobře, jsme mladí - toto mi v podstatě řekl i gynekolog. Jak jste to měli vy? Váhali jste nebo jste automaticky šli, i když se jednalo o druhé či další dítě? Díky.
@mi.anetka automaticky,u prvního, druhého i třetího. Věk nehraje roli. Naopak na Tripple testech jsem nikdy nebyla, nejsou spolehlivé, ustupovalo se od nich už když jsem byla těhotná poprvé, před 8 lety.
Šla jsem poprvé i teď podruhé.. Poprvé jsem nic neplatila a tentokrát za ten 1. test 1600,– a doufám, že se 2. už platit nebude. Fakt mě to naštvalo. Chtěla jsem vědět, jestli má dítě všechno v pořádku. A šla bych na to zas. Akorát nám řekli, že to bude holka a teď to změnili na kluka. Takže tomu určení pohlaví bych nevěřila.
Šla jsem u obou dětí a u dalšího půjdu zase, chtěla jsem vědět, zda je všechno ok nebo s čím počítat.
Na triplech jsem nebyla ani jednou.
Za screening se sice platí, ale většina pojišťoven větší část proplácí.
@adra1 minimálně částečně test proplácí pojišťovna. Zjisti si jestli tvoje taky.
Pohlaví takhle brzo někde říkají, někde ne, ale stejně to nebývá jisté.
Automaticky. Neváhala jsem ani minutu. Jestli jste oba mladi a zdraví, asi to riziko je malé to mi taky říkal doktor ale nikdy to neni pravidlo. A i tady na emiminu jsou maminky co byli mladé a zdravé a screning jim nedopadl dobře… neriskovala bych to, ale rozhodnutí je na tobě ![]()
Ano, šla bych na něj, ale nechodila bych na tripple, je hodně nespolehlivý. Ps. Vek nehraje roli
Samozrejme, ze jsem byla. Dvakrat. Mimochodem… druhe dite nemusi byt jako prvni.
Kdyz jsem čekala prvního byly jen triple testy, které mi vysly dobre, u druhého dítěte uz byla možnost tohoto sceeningu, tak jsem sla jen na nej, (triple mi tedy ani doktor nenabizel) chtela jsem vedet, zda je vse v pořádku (alespoň tak co se da v tuto dobu z toho testu zjistit) a byla jsem nadšena. Ultrazvuk lepší nez měl můj gynekolog v ordinaci a tak jsem videla krasne co tam v bříško mam aniž bych jeste nějaké mela. Doktor mi vse vysvětloval, přeměřoval a dokonce naznačil ze bych mohla počítat s holčičkou. 1200,– které jsem platila jsem nelitovala.
Jinak mládí a ze uz jedno dite zdrave v rodině je nezaručuje ze dalsi bude také. Mam v okolí par případu kdy to tak nebylo.
Šla jsem automaticky u obou dětí a ani by mě nenapadlo nejít.
První dvě děti ne, ještě se nedělal. Další děti ano. Tripple test nám jednou vyšel falešně pozitivní, na ten bych už nešla.
Byla jsem se všemi třemi dětmi a šla bych 100% zase. Spíše nechápu, jak o tom vůbec někdo může pochybovat a nejít… Věk i zdravotní stav určitě není záruka zdravého dítěte. V okolí mám jeden takový případ, na prvním screeningu nebyli, šli až na druhý a tam jim vyšel Downův syndrom. Dítě se skutečně narodilo s Downovým syndromem. Oběma partnerům bylo něco málo přes 20 let.
Já na něj jet musela, ale asi je to jak kdo. Každopádně bych jela. Za sebe můžu říct, že je fajn vědět, že miminko je v pořádku. Jinak taky sme mladí, ale jak píšu asi jak který doktor posílá. ![]()
Určitě jít na první screnning a odmítnou triply..jsou nespolehlivé a stresující, protože když vyjdou pozitivně, - většinou tě ženou na plodovku, a přitom to není potřeba, protože triply jsou nespolehlivé..a když už budeš mít screning tak na triply vůbec nechodit..screning je opravdu spolehlivý a člověk ví alepson už dřív co a jak..triply se dalávají později..já je odmítla