Antibiotika Penbene - rozdrcení tablety

1221
7.7.23 14:55

Antibiotika Penbene - rozdrcení tablety

Máte někdo zkušenost s drcením tablet Penbene? Syn chtěl tentokrát tablety - místo sirupu jako obvykle, ale prostě to nespolkne, ani rozpulene. Tablety mají půlící rýhu, tudíž rozdrcení by snad nemělo být zdraví nebezpečné, ale jistá si nejsem.
(Doktor už má po ordinační době, ten mi neporadí)..
Drtili jste někdo tyto léky a bylo vše bez problémů? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29897
7.7.23 15:33

My drtíme skoro všechny tablety, co jen trošku rozdrtit jdou a nikdy s tím nebyl problém, hlavně abychom to do dítěte dostali :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
7.7.23 15:42

To chápu. Mě jde jen o to, že některé tablety se drtit nesmí, tak abych mu tím nějak neublížila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
7.7.23 16:17
@spiritt píše:
To chápu. Mě jde jen o to, že některé tablety se drtit nesmí, tak abych mu tím nějak neublížila.

Penicilin určitě rozdrtit můžeš, ale aby to pak dítko polklo. Penbene, když se dá do pusy, má lehce mentolový povlak, ale jakmile se hned nespolkne, začne být cítit typicky penicilinová chuť a to si teda nedokážu moc představit, že mi dítě polkne totálně rozdrcené. Bych sama bez zvednutí žaludku asi nedala.Co ten prášek teda spíš zkusit ještě ročtvrtit a polknout na čtyřikrát než úplně na prášek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9818
7.7.23 18:02

ATB ve formě potahovaných tablet se až na výjimky nesmějí drtit, neboť ovlivníte absorpci. Zrovna u penicilinů a jim podobných ATB záleží na době, po kterou je v krvi překročena MIC (minimální inhibiční koncentrace). Rozdrcením tablety dojde k prudkému vstřebání většího množství a vlastní časový interval, po kterou je překročena MIC, je minimální. Rozdrcením potahované tbl. penicilinu snižujeme efekt léčby hluboko pod 50 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
7.7.23 20:12

@Doctus
Děkuji, to mě nenapadlo, že se tím může snížit účinnost..Zkusím ho to ještě nějak naučit, přimět spolknout, ale moc tomu teda nevěřím, on to prostě nezvládá.
A ještě se zeptám, jaktože v penicilinovém antibiotickém sirupu nevadí, že je ten penicilin rozpuštěný? To pak sirup má nižší účinnost než tablety? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9818
7.7.23 22:39

@spiritt
Sirupová forma je svým způsobem tableta s řízeným uvolňováním, sirupová ATB jsou zvykle dražší než ta tabletová. ATB v sirupu není tedy totéž jako rozdrcená tableta ATB rozpuštěná v nějakém roztoku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí