Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, nemáte někdo zkušenost s braním ATB v 1. trimestru? Rizika atd.. Jsem cca 4 týden těhu a skolila mě hnisavá angína..
V pohodě, doktorka ti napíše antibiotika, která mohou těhotné
Nevidím v tom žádný problém.
Atb budou rozhodně lepší než angína.
ATB jsem brala několikrát, i v prvním trimestru. Pro těhule jsou vhodná penicilinová ATB, ta jsou v pohodě ![]()
Ať jsi brzo fit ![]()
ATB jak pise FRAGOLA penicilinova jsou ok, to by na anginu melo byt v poho, horsi jsou zanety mocaku, ty jsem mela castej a doktorka mi predepsala neco, co mi v lekarne odmitli vydat, kdyz jsem tehotna, takze jsem nakonec stejne mela neco na zpusob penicilinu. Takze radim se vzdy jeste radsi poradit s lekarnikem, ty tomu rozumeji casto vic, nez doktori, co dat/nedat v tehotenstvi.
@Irisa Asi máme každá jinou zkušenost, můj PL konzultuje ATB s gynekolgem, popř. s močovým měchýřem jsem ATB dostávala rovnou od svého gynekologa (brala jsem několikrát penicilinová ATB a bylo to v pohodě). S lékárníkem bych se rozhodně neradila, něktří totiž těhuli nedoporučí skoro ani Paralen a budou tvrdit, že pro těhotné nic neexistuje
Prostě víc věřím svému lékaři, než lékárníkovi ![]()
Taky jsem měla angínu a brala jsem myslím Duomox. Prostě mi dr. napsala vyloženě atb vhodná pro těhotné a kojící (brala jsem ho pak i při zánětu prsa).
Neléčená angína by mohla udělat určitě horší paseku, než vhodná atb pro těhotnou.
Já mám právě alergii na penicilin, takže mi napsala fromilid..
ahoj,já jsem dobrala ATB minulý týden a jsem dnes 10+1. měla jsem zinnat 500 ten je prý neškodný. jinak se neboj, pokud Dr ví, že jsi těhule, tak ti nenapíše nic co by ti ublížilo ![]()
Já brala v těhotenství Penicilín, teď při kojení Augmentin… Malá si se mnou užije ![]()
@fragola píše:
@Irisa Asi máme každá jinou zkušenost, můj PL konzultuje ATB s gynekolgem, popř. s močovým měchýřem jsem ATB dostávala rovnou od svého gynekologa (brala jsem několikrát penicilinová ATB a bylo to v pohodě). S lékárníkem bych se rozhodně neradila, něktří totiž těhuli nedoporučí skoro ani Paralen a budou tvrdit, že pro těhotné nic neexistujeProstě víc věřím svému lékaři, než lékárníkovi
No vidis, vsechno je o lidech…Muze byt osviceny lekarnik, ale i myslici doktor (casto mam totiz pocit, ze jedou spis rutinne a moc u toho nemyslej…). Ale vzdycky je lepsi duverovat, ale proverovat ![]()
Neonny: taky mám alergii na penicilin, což je teda při těhu docela smůla, ale dr ti napíše jiná atb z nějaké béčkové skupiny, která sice nejsou úplně určená pro těhotné, ale nesou malá rizika. Na začátku těhu jsem měla virový zápal plic a taky jsem dostala atb. Asi se všichni shodnou, že je lepší léčba atb než neléčená viróza.
Taky jsem brala ATB v prvním trimestru u druhého těhotenství.
U mě byl problém, že jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná a brala jsem ATB v těhotenství kontraindikovaná, ale dítě se narodilo v pořádku a zdravé..Zase někde píší, že v té době - před příchodem a v době vynechání MS, ještě není plod napojen na krevní oběh matky a nevadí to.
V tom těhotenství jsem brala ATB ještě několikrát na zánět průdušek a dutin.
Penicilinová jsou bezpečná.
Pokud lékař ví, že jsi těhotná a předepsal Ti je s tímto vědomím, tak by mělo být vše v pořádku, nebála bych se..
Co se týče těch nedoporučení lékárníků, většina z nic ví, že v těhu lze léky brát, jen se prostě bojí..
Stejně jako farmaceutické firmy. Na volně prodejných lécích dnes už téměř nenajdete, že se mohou v těhu užívat. Většinou je tam napsáno, že jen po poradě s lékařem nebo je to nevhodné..
Co kdyby to lékárník doporučil a stal se třeba potrat v době braní léků a žena to chtěla svést na lék a lékárníka, který jí to doporučil.
Nejde o to, že nemyslí, ale chrání se a já se v dnešní době ani nedivím.