Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer všem,
protože v horizontu několika měsíců až let je pro mne toto téma maximálně aktuální až ošemetné
, ráda bych znala Vaše názory.
Co (a ideálně také, proč) považujete za vhodnou antikoncepci pro dívky ve věku 15-20 let?
Jde mi o konkrétní tipy a jejich zdůvodnění - kdo byste měl, budu moc ráda ![]()
Kdo byste chtěl jenom teoretizovat, bez zkušeností… nebráním se, ráda si přečtu, s klidem také napište, jen na to pls ideálně upozorněte ![]()
Díky moc a hezký večer!
P. S. Nejedná se ani o průzkum ani o cokoli podobného… a ze své vůle nenechám diskusi uzamknout, ať by se snad vyvinula jakýmkoli směrem.
Abstinence.
Je žádoucí, aby holka moc dobře věděla, s kým se chystá sexuálně žít a jaké to může mít důsledky. Že žádná antikoncepce není 100% a spát s někým by ideálně měla až ve chvíli, kdy si bude jistá, že by případné následky unesla. Čili fakt ne ve 14 na zábavě. Že hormonálka je sice spolehlivá a pohodlná, ale dlouhodobé užívání může mít nežádoucí účinky a vliv na plodnost. Takže z toho vychází asi kondom. No. Řeším to stále, i u sebe. Sice beru hormonální, ale úplně ok s tím nejsem. Kondom je vopruz. A ostatní metody nepovažuji za dostatečně spolehlivé. ![]()
Kondom kvuli prenosnym nemocem a pak HA aby byla pojistka. Pokud pak bude mit holka stalyho partnera (a kdyz si oba udelaji testy na nemoci) tak klidne jen HA.
Do 20ti bych bez prasku fakt s nikym nespala a bez kondomu pokud to neni dlouhodoby pritel taky ne.
Kondom. Hormonama se necpu ani po detech, natoz nekdy v 15-20.
Určitě kondom, když to beru zpětně, do HA bych už nešla, radši bych byla mámou brzo než si všechno rozhodit s HA..
Abstinence, kondom.
V mé generaci se prášky dávaly holkám už ve dveřích na gyndu a většinou jsou zpětné recenze spíš negativní. Dneska už je to snad trochu jinak.
Já nevím a taky nad tím hodně přemýšlím, protože nás ta otázka za nemnoho let čeká taky. Nejsem úplně fanda HA u mladých holek s neustáleným cyklem, na druhou stranu spoléhat na to, že mladý klučina umí nasadit pláštěnku správně je ošemetné. Abstinence je sice nejlepší a snažím se na děti nenápadně působit ve smyslu, že sex čím později, tím lépe. Ale co si budeme nalhávat, vychovávat můžu jak chci, ale pokud hormony zavelí, tak asi budu mít smolíka ![]()
Takže jsem moc neporadila, ale aspoň víš, že v tom nejsi sama
Možná pás cudnosti nebo zavřít do věže? ![]()
HA s kondomem. Kondom kvůli nemocem, ale u nezkušených uživatelů je riziko chyby a selhání vysoké, rozhodně mi přijde lepší užívat v tomto věku HA, než řešit nechtěné těhotenství nebo co chvíli běhat pro Postinor. Taky jsem jej v tomto věku brala a drtivá většina vrstevnic v mém okolí také a k žádným problémům to nevedlo.
Ja byla odpurce HA a s pritelem jsem pouzivali jen kondom, vysledkem bylo, ze nam jednoho dne prasknul a v 19 letech jsem otehotnela…zpetne to za tragedii nepovazuji, ale tenkrat to pro me a me okoli tragedie byla, ac jsme to nakonec taky zvladli
…takze za me, pokud ma divka staleho pritele, spise HA…dceri je 17 a sama za mnou v 16 letech prisla, ze by chtela zacit brat prasky…zakazovat ji to nemohu, stejne tak nechci svym nesouhlasem nest odpovednost za to, ze pripadne neplanovane otehotni, jinou moznost, nez prasky, nevidim…beru to jako mensi zlo. Zatim je u ni vse v pohode, prasky snasi bez problemu.
HA a kondom, používala jsem v tom věku obojí a v mém okolí braly HA všechny holky. Jen kondom mi nepřijde a nepřišel dost spolehlivý.
Hormonalka v tak mladém věku rozhazuje psychiku, byla i tady na toto téma diskuze.
No, asi ideálně počkat a nesexovat hned od 15-16. A jinak HA plus případně kondom ( když by se častěji střídali partneři). Do maturity minimálně mi přijde prostě spolehlivost na prvním místě. Ale zas nasazovat hned v 15-16 mi přijde brzy. Dceru nemám a ta nevlastní bere HA od 15 no. Já od 18 do 24 a neměla jsem žádné problémy. Pak mezi 30 a 33 a taky ok. V mezidobí několik těhotenství. Beru i teď v 39 a problémy nemám.