Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Takco píše:
Hormonalka v tak mladém věku rozhazuje psychiku, byla i tady na toto téma diskuze.
ale hus! ja beru prasky od 18ti do ted (tri roky jsem sama, ale menstruaci fakt nechci takovou jakou mam bez HA).. cca 15 let a nahodou diky nim jsem psychicky o dost lepsi a ne tak nachylna.. spis naopak vidim jak hrozny je to bez HA v pmsku jsem dost labilni s praskama uplne v pohode ![]()
Zodpovědné chování, žádná promiskuita, kondom. HA bych nebrala ani teď, natož v tak mladém věku.
Za sebe bych doporučila prezervativ. Taky jsem začala a měla HA a narovinu 8 let neberu a jsem na tom psychicky o dost lépe
Žádné výkyvy, žádné nálady pod psa. Bolestivá menstruce ne pryč i bez prášků. Vyšší tlak taky a bolesti zubů, které byly taktéž.
HA + kondom kvůli nemocem. Před nasazením HA bych akorát nechala vyšetřit trombofilní mutace a funkci jater, pokud by bylo všechno v pořádku šla bych do toho. Brala jsem HA 10 let a všechno v pořádku i po vysazení. HA je nejspolehlivější způsob ochrany proti otěhotnění, uživatelsky nejpříjemnější, nejmenší riziko chybovosti, pokud nebude zapomínat a přečte si příbalový leták. Asi bych u takhle mladý holky neriskovala, že i ve chvílích vášně bude vyžadovat kondom a ustojí různý výmluvy typu že si to s nim kluk neužije, ale určitě si dá pozor atd.