Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V září 2011 jsem prodělala mimoděložní těhotenství, po této zkušenosti jsem si již nenechala napsat antikoncepci, ani nebyl důvod,…ale teď o antikoncepci přemýšlím zda jí začít užívat či ne, kor po takové době… Máte někdo nějaké zkušenosti.. gynekologa se na názor ptát moc nechci…
@zezulle píše:
V září 2011 jsem prodělala mimoděložní těhotenství, po této zkušenosti jsem si již nenechala napsat antikoncepci, ani nebyl důvod,…ale teď o antikoncepci přemýšlím zda jí začít užívat či ne, kor po takové době… Máte někdo nějaké zkušenosti.. gynekologa se na názor ptát moc nechci…
já teda bohužel absolutně nechápu dotaz, po mimoděložním nebyl důvod ji brát proč? chtěli jste miminko, nebo nebyl partner? a teĎ partner je, a miminko nechcete? omlouvám se, asi jsem natvrdlá, ale opravdu tomu nerozumím ![]()
Tak na jednu stranu, antikoncepce je šílená sračka, já bych to nebrala ani za zlatý prase, jsou i jiný druhy ochrany. Ale záleží, jeslti miminko absolutně nechcete, pak je antioko asi lepší než potrat. ale jestli byste miminko přijali, tak to neber.
Ja jsem kdysi ha brala a uz bych do toho nesla, je
To svinstvo. To radsi kondom a v plodne dny pridat treba i spermicidni gel.
@zezulle píše:
Na potrat bych rozhodně nešla…
no tak v tom případě antikoncepci rozhodně neber
![]()
Já přestala před měsícem antikoncepci brát a už to nikdy nechci. a pokud by se povedlo miminko, vůbec by nám to nevadilo
Čili pokud by to nebyla taková překážka tak to určitě nebrat.
@zezulle píše:
Na potrat bych rozhodně nešla…
V tom případě bych se na HA vykašlala a chránila se jinak
![]()
HA už nikdy způsobila mi po několika letech takové problémy že bych to do sebe necpala ani za milion.
@zezulle já brala HA docela dlouho, ale po druhém porodu už jí brát nebudu. je to hrozná srágora a myslím, že už jsem ve věku kdy jsme schopni využívat metod nehormonální antikoncepce nebo se o případně zplozené dítko postarat ![]()
Taky jsem proti antikoncepci. Brala jsem ji 9 let a po vysazeni jsem musela chodit na vyvolavacky pres 4 mesice. Mesicky ne a ne prijit. Takze uz ji nechci I kdybych mela mit 8 deti ![]()
Holky, prosím poraďte.
Snad nebude vadit, že píši anonymně je to pro mě trochu choulostivé téma ![]()
Je mi 25 let. Nikdy v životě jsem neužívala HA. Vím, že většina mých spolužaček si nechala prášky předepsat v okamžiku, kdy začala menstruovat a užívají je dodnes. Můj cyklus byl vždy pravidelný a bezproblémový, takže jsem o užívání jakékoliv chemie nikdy ani neuvažovala. Přišlo mi to už tehdy zbytečné a nezdravé.
Jenže v posledních několika měsících se mi začala hrozně kazit pleť. Nejdříve se mi na čele a na bradě udělala krupička. Kůže strašně zhrubla, zešedla a začala se nekontrolovatelně mastit. Během několika měsíců se krupička rozlezla po celém obličeji. Póry se rozšířily, no prostě hrůza. Vlasy, které mi všichni neustále chválili a záviděli mi najednou zplihly. Menstruace začala být mnohem silnější, sice stále pravidelná, ale doprovázená křečemi, strašnými výkyvy nálad, nespavostí, únavou atd. Jako bych znovu procházela pubertou.
Nejdříve jsem si tyto dvě věci vůbec nespojovala dohromady. Napadlo mě, že jsem jen zvolila špatnou kosmetiku. Přestala jsem úplně používat make-up. Myla jsem se jen vodou a přírodním mýdlem začala používat micerální vodu z lékárny bez parfému a jiných zbytečných složek.
Jenže nic se nezměnilo. Pak mi kolegyně v práci řekla, že se může jednat o reakci na nějakou složku v potravě. Její dceři se to prý dělá po větším množství cukru. Přemýšlela jsem proto, co jsem v posledních měsících jedla pro mě netypického, ale nic mě nenapadlo. Snažím se jíst zdravě, pít hodně vody, cvičit. To jsem ale dělala vždy a to se nijak nezměnilo. Tak jsem asi po půl roce zašla na doktorkou se poradit (sice jsem si v čekárně vedle zdánlivě umírajících pacientů připadala jako simulant, ale což…). Doktorka se se mnou domluvila na odběrech krve. Vzorky poslala do speciální laboratoře. Na výsledky jsem čekala asi čtrnáct dní, ale nezjistili mi žádnou intoleranci. Krev byla v pořádku. Doktorka mě dokonce pochválila.
Tak jsem zašla k dermatoložce. Ta se na mě jen podívala a řekla, že je to hormonální problém. Ať prý zajdu na gynekologii a nechám si předepsat HA.
No, a tak se vás, zkušenějších ptám na názor. Má cenu HA užívat? Jaký je mezi nimi rozdíl? Pociťujete nějaké vedlejší účinky? A hlavně…neexistuje nějaká zdravější alternativa? Nikdy jsem tyto věci neřešila. Internet je plný článků, které si vzájemně odporují a já prostě nevím čemu věřit.
Existuji hormonalni injekce, nebo naplasti ty nejsou takovy dryak, ja jsem na HA pres 11 let a nemenila bycb, jsem na yadine, vlasy uzasne, jestli se mi v pauze udela pupinek tak je to moc. Kolem me ji holky docela odsuzuji, kosmetiku na atopickou plet si zkousela? Skvelej je miraclean a doplnky stravy, kolagen, keratin ![]()
Žádné vedlejší účinky nepociťuju a jsem s ha naprosto spokojená. Chrání na 100% a příjemný bonus je hezká pleť a vlasy.