Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:šetrnější varianta je doufat, že jsi neotěhotněla, buď to vyjde a budeš to mít šetrné, nebo budeš řešit nechtěné/neplánované těhotenství
Ahoj, prosím o zachování anonymity.
Včera 25. den cyklu jsme měli nechráněný styk. Vzhledem k blížící se ms a k tomu, že jsme kondomy zapomněli vzít na chatu, jsme to riskli. Ano, jsme hloupí.A manžel to neuhlídal, část šla dovnitř. Stalo se nám to poprvé a to takhle přerušujeme už skoro 10 let bez následků
Vím, že plodný hlen jsem měla někdy kolem 20.-22. dne a moje obvyklá délka cyklu je 29-31 dnů. K tomu teď intenzivně kojím 23 měsíční dítě (vím, že to nezajišťuje ochranu, ale pravděpodobnost otěhotnění to snižuje?)
Váhám, zda vzít Postinor nebo případně nějakou šetrnější alternativu. Mám endometriózu a bojím se, že se tím zhorší.
Co byste dělali?
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zachování anonymity.
Včera 25. den cyklu jsme měli nechráněný styk. Vzhledem k blížící se ms a k tomu, že jsme kondomy zapomněli vzít na chatu, jsme to riskli. Ano, jsme hloupí.A manžel to neuhlídal, část šla dovnitř. Stalo se nám to poprvé a to takhle přerušujeme už skoro 10 let bez následků
Vím, že plodný hlen jsem měla někdy kolem 20.-22. dne a moje obvyklá délka cyklu je 29-31 dnů. K tomu teď intenzivně kojím 23 měsíční dítě (vím, že to nezajišťuje ochranu, ale pravděpodobnost otěhotnění to snižuje?)
Váhám, zda vzít Postinor nebo případně nějakou šetrnější alternativu. Mám endometriózu a bojím se, že se tím zhorší.
Co byste dělali?
Takže přerušujete 10 let a najednou jste na chatu zapoměli vzít gumu. No jo, možné je všechno. Kdyby dítě bylo big problem, vzala bych cokoliv, pro jistotu. A nekoukala vpravo nebo vlevo. Jinak bych to prosté riskla a počkala, co z toho bude.
Pokud bych planovala dalsi dite, tak bych to neresila, holt prijde treba o pul roku driv.
@Netopirek Ovulaci jako takovou nesleduji, vím jen ten plodný hlen kolem 20. dne. Další děti neplánujeme.
@Anonymní píše:
@Netopirek Ovulaci jako takovou nesleduji, vím jen ten plodný hlen kolem 20. dne. Další děti neplánujeme.
Tak pak postinor. Pořád lepší než pak řešit potrat
Pokud by bylo dítě velký problém a na potrat bys eventuelně neměla „koule“, tak si pro ten Postinor/Escapelle/Ella One skoč. I když nejspíš to bude ok. A pokud další děti nechcete, nebylo by od věci vyřešit antikoncepci nějak lépe.
@Anonymní píše:
Tak nechápu, o čem diskutuješ.
@Russet Před dětmi, když jsme pouze čekali na vhodnější dobu, ale otěhotnění by neznamenalo větší problém, jsme to tak opravdu dělali. Teď jsme se už raději jistili kondomem, tedy až na včerejšek. ![]()
Podle mě to bude OK. V cyklu s pozdní ovulací velká pravděpodobnost otěhotnění není. LF je krátká, nestihlo by se to zahnízdit.
Pokud je dítě problém, vem si prášek po. Přemýšlet nad něčím „šetrnějším“ je v této situaci dost hloupé a hlavně zbytečné. Na to jste měli myslet před stykem.
@Eponna U prvního dítěte mi kojení výrazně zkrátilo luteální fázi na méně než 7 dnů, a proto dokud jsem kojila, otěhotnění se nedařilo, i když ovulace byla a snažili jsme se. Ale vím, že to není záruka. Já jen že o ovulaci samotné to není ![]()
@unuděná HA nemůžu, z tělíska se mi rozjela endometrióza, takže používme jen ten kondom. Tedy téměř vždy…
@Anonymní píše:
@unuděná HA nemůžu, z tělíska se mi rozjela endometrióza, takže používme jen ten kondom. Tedy téměř vždy…
Sterilizace?
@Anonymní píše:
Tak sterilizace. Je sice dražší. Ale máš klid
@unuděná Uvažovala jsem, ale teď do další operace nechci jít, mám za sebou 4 (odebrání endometriozní cysty z různých míst) a pokaždé se mi pak endometrióza zhoršila. Bojuju s ní 12 let a kromě těhotenství mi pomáhají akorát částečně ty bylinky.