Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezké dopoledne. Mám dilema, jakou antikoncepci využít
po konzultaci s gyn. mi doporučil mirenu, jenže když jsem si doma přečetla na netu příbalový leták, tak mě už děsí ta představa, že se doporučuji vložky místo tamponu. Jasně prvních 3.mesicu špinění, než si to sedne, tak bych použila slipovky, ale potom bych ráda tampóny, které používám celý život. Hodně byla negativní zkušenost, že nesedne každému tělu, je cítit při sexu, ztrata libida a neustále špatná nálada. Toto jsem četla v jedné diskuzi ![]()
Mimo ty mireny jsem se ptala na možnost pilulí, po kterých nebudu přibírat. Jednu navrhl a mám se do menstruace rozhodnout, jakou ochranu využiji. Včera jsem ani nespala, jak mi to hloda v hlavě. Nechce se mi dávat takových peněz do mireny, která má spoustu negativ, ano jedna je pozitivní, že nemusím hlídat pilule, jestli jsem si vzala nebo ne. Zase ty pilule, pokud mi nesedne, tak předepíše jiné, zato mirena musí pryč a peníze v h****u.
Prosím o zkušenosti, jakou používáte ochranu a jak jste spokojené. Moc děkuji
@migmina píše: Více
Mám zkušenost s tabletkami a kroužkem. Za mě byl nejlepší kroužek, ale skrz kojení a po porodu jsem se naučila na tabletky, které jsem teda původně nechtěla, skrz to denní myšlení na to. Ale naučila jsem se na to myslet a zůstala jsem u toho. Už skrz cenu, je to levnější, než kroužky ![]()
Řešila jsem taky, nehormonální tělísko mi gyndařka nedoporučila skrz riziko zánětů, dřív jsem na to trpěla, prášky nemůžu, kroužek taky ne. Bariérová antikoncepce je otravná. Tak zbývalo tělísko. No už to rozmýšlím dva nebo tři roky
to mi doporučila jako nejvhodnější variantu. Jenže jelikož zatím funguje hlídání ovulace a přerušovaná soulož, tak spoléhám na to. Ale je to blbá varianta, o tom žádná.
@Azeretereza Mně gyndař 2× hrozně doporučoval tělísko - po sestinedeli a jak jsem lrestala kojit. Jak je to super a cenově to vyjde nejlépe a 5 let budu mít klid. Nechápal, že jsem mu v obou případech řekla, že to fakt nechci ![]()
V životě jsem měla buď pilulky, nebo kondomy nebo STM s přeruškou ( to selhalo, tedy ne STM ale přeruška). Teď beru 3 roky HA ( konkrétně Mywy), vychází na necelých 700 krabička, nevím jestli jsou jiné levnější), jsem spokojená. Vzhledem k věku a počtu dětí gyndar doporučoval tělísko, ale já tomu moc nefandim. Mám problémy, na které nic jiného než hormony a tím snížení sliznice nepomáhá. Takže ani sterilizaci nechci.
@Dahlia0409 píše: Více
Jako nehormonální? Mě se to zdálo taky jako super varianta, než jsem teda zjistila detail jak to funguje, a doktorka mi to dost vymlouvala taky. Nedivím se že to nechceš.
@Azeretereza píše: Více
Ani nevím jaké, prostě jak se řekne tělísko, mám z toho husinu. Naprosto se mi to příčí, takže jsem ho nechala vykecat a s díky odmítla ![]()
@andelka83 píše: Více
Taky jsem to tak měla, Mywy jsem brala jako poslední. Krvácení někdy vůbec žádný, nebo jen velmi, velmi slabý.
Já mám Regisu a za mě taky spokojenost. Na příbalový letáky se vykašli, tam jsou vypsany všechny možný scénáře.
Jako za mě HA v topu. Telisko jsem nechtěla že strachu, zeby se posunulo.. a na partnera spoléhat nehodlám..
@Azeretereza píše: Více
Já právě někdy mám spíše špinění, pár dní, občas je to vyloženě krev. Ale jinak je toho spíše méně, než více, takže předpokládám, že to sedlo. Žádné negativa nepozoruju ![]()
No mě to sedlo taky, patnáct let braní, pak jsem měla trombózu jako prase. Ale asi ne v důsledku braní HA. Kdybych mohla, beru jí dál. Je to pohodlný a spolehlivý.
Mám zkušenosti s pilulkama a hormonálním tělískem. Pilulky jsem užívala dlouhá léta (Yaz a jeho alternativy), pak jsem přešla na hormonální tělísko (Levosert) a za mě teda obrovská spokojenost. Je pravda, že na mě nikdy hormony neměly vyloženě nějaké neblahé účinky kromě bolestí nohou v posledních měsících pilulek, doktorka mi po mých obavách vysvětlila, že vzhledem k obsahu hormonů by mi tělísko ty bolesti způsobovat nemělo a opravdu nezpůsobuje. Problém byl jen se šňůrkami při prvním sexu (partnery tlačily), pak je doktorka zastřihla a je klid. K pilulkám bych se já osobně už dnes nevrátila, to pohodlí toho tělíska (když člověku teda sedne) je fakt zlatý.