Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
První návštěva gynekologie by měla přijít před zahájením pohlavního života… Takže máš nejvyšší čas o tom s maminkou promluvit, protože bez jejího souhlasu tě gynekolog do své péče nezaregistruje.
Když jsem ji před lety brala já, musela jsem ji jednou změnit, než doktorka trefila vhodnou, která mi pomohla i zlepšit pleť bez změny váhy. Konkrétní název dohledávat nebudu, dnes už se stejně nevyrábí.
Byla jsem poprvé v 18 po zahájení pohlavního života a nechala jsem si i napsat antikoncepci.
V 16 bych ji nebrala.
Já ji brala od necelých 17, tak nějak v období prvního sexu. Pro mladé asi jeden z nejbezpečnějších způsobů ochrany - před těhotenstvím, ne nemocemi! Zpětně a ve svém věku hodnotím hormonální antikoncepci negativně kvůli vlivu hormonů na celé tělo a jiné systémy (cévní atd.) Nepamatuji si, že bych po ní přibrala.
Ahoj, od 15 kvůli pleti a srovnání hormonů jsem brala antikoncepci. Nic na tom není, každopádně druhá snad ještě důležité věc je aby jsi se nechala očkovat proti rakovině děložního hrdla, se kterou úzce souvisí zahájení pohlavní aktivity. Od dubna 2012 je možno nechat naočkovat dívky ve věku 13-14 let proti lidským papilomavirům zdarma - očkování je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Právě HP viry působí změny na děložním čípku. Ty mohou vyústit do přenádorových a následně i nádorových změn a způsobit karcinom děložního hrdla. Teď už by tě měl myslím naočkovat gynekolog od 15, jelikož prohlídka už by měla vlastně preventivnímu být.
Také Gynekologická preventivní prohlídka
Od svých 15 let má každá žena nárok na bezplatnou preventivní prohlídku u gynekologa, a to jedenkrát za rok (po uplynutí 11 měsíců). Prohlídka je přizpůsobena věku ženy a tomu, zda je sexuálně aktivní.
A nejdůležitější je:Informace
Vyšetření mladistvých do 18 let
Ošetření a léčbu mladistvých upravuje nový občanský zákoník (např. § 95) a dále zákon o zdravotních službách (novelizované ustanovení § 35).
Dle jeho výkladu může souhlas o poskytnutí zdravotních služeb udělit i nezletilý pacient, pokud je to přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti.
V praxi to znamená, že pokud se např. dívka po dovršení 15-ti let věku rozhodne sama navštívit gynekologii a požádat o předpis antikoncepce, lékař ji může recept vystavit, aniž by vyžadoval souhlas či přítomnost zákonného zástupce.
V naší ordinaci se vyšetření a léčba nezletilých řídí následujícími pravidly:
U dětí do 15-ti let musí být rodič či zákonný zástupce u vyšetření přítomen - „Souhlas s ošetřením dítěte do 15-ti let v přítomnosti rodiče“.
Od 15 let je možné navštěvovat naši ordinaci bez rodičů. To se týká základního vyšetření, předpisu antikoncepce a podobně. V případě potřeby složitějších vyšetření či zákroků, je vhodné postupovat ve spolupráci se zákonným zástupcem (rodičem).
Potřebné dokumenty si můžete vytisknout a vyplnit předem nebo jsou k dispozici u nás v ordinaci.
Takže zkus si promluvit s mamkou, či si sama zavolat na pár ordinací gyndy a domluvit se kde berou od 15 bez rodičů.
Představ si, je horší s mamkou promluvit o návštěvě gynekologa a antikoncepci nebo o nechtěném těhotenství? Jinak myslím, že od 15 už mamka s tebou být nemusí. Ale bylo by fajn si s ni promluvit.
Myslím, že i mamka by byla rada, že takhle na vše myslíš. Akorát pozor, antikoncepce nezaručuje ochranu i před pohl. nemocemi.
Já ji brala asi od 20 a kilo navíc žádný, ani žádné vedlejší účinky.
Jinak první prohlídka byla před zahájením sexuálního života v 17.
U gynekologa jsem byla v 15 letech s mamkou - jako podporou. Prášky jsem začala i v tu dobu brát, jelikož jsem měla přítele.
Mohu tě uklidnit, že jsem neztloustla. Možná jsem měla větší chutě prvních pár měsíců, ale holt se člověk musí trochu krotit.
Pokud se nechceš mamce svěřit, pravděpodobně můžeš jít sama. Ale nevidím jediný důvod se přes maminkou stydět o ženských věcech, však kdo jiný by to měl chápat více (pokud mate fajn vztah).
@Anonymní píše: Více
Šíříš nesmyslné informace – dívka sice může od 15 let navštěvovat gynekologii samostatně, ale nemůže tam být bez souhlasu zákonného zástupce zaregistrována.
Žádný lékař, ani gynekolog, nesmí přijmout do péče nezletilého pacienta bez podpisu jednoho z rodičů.
Jinak řečeno – na první návštěvu musí s mámou, poté už bez ní.
Dost pochybuji že bys po antině přibrala tak že by z tebe byla tlustá bečka. Prostě se necpat, to je celé. A když ti nebude vyhovovat, tak máš pusu a svěříš se a gynekolog ti předepíše jinou. Chceš se chránit, ne? ![]()
Šla jsem na prvni kontrolu v 17. Byla jsem už po pohlavním styku. Antikoncepci jsem odmítla. Brala jsem až ve 20. Projevila se u mě nechuť k sexu, suchost, bolesti hlavy a křeče v lytkach. Vysadila jsem za rok a už nikdy nebrala.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Je mi 16 a ještě jsem nikdy nebyla u gynekologa, s mamkou se o takových věcech stydím mluvit. Mám přítele ale ještě jsme spolu nespali, já se strašně bojím těhotenství a čím dál víc přemýšlím nad antikoncepcí, kterou by mi ale samozřejmě musel předepsat gynekolog. S tou se ale pojí další problémy, hlavně bych nechtěla přibrat. Jaké máte zkušenosti vy? V kolika jste případně začaly antikoncepci brát a jestli se nějak projevila? A v kolika jste šly poprvé ke gynekologovi?