Jdu poprvé na gyndu

Anonymní
1.11.24 15:51

Jdu poprvé na gyndu

Dobrý den, je mi 18 let a v pondělí jdu poprvé na gynekologii. Pohlavní styk jsem ještě neměla a ani v blízké době neplánují mít. Jak to tam poprvé probíhá? Chtěla bych si nechat předepsat antikoncepci, protoze mám nepravidelný cyklus a hodně akné, kamarádkám antikoncepce pomohla. (Akné řeším už 3 roky s kosmetickou a byla jsem i na kožní a žádný přípravek moc nepomohl). Musím jít ještě na krev než mi ji předepíšou?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24671
1.11.24 15:54

Jsi mladá, podle mě krev chtít nebudou. Zeptají se na anamnézu, průběh MS, od kolika ji máš, kdy byla poslední, jestli bereš jiné léky. Vyšetření určitě nebude vaginálně, nejspíš jen UZ přes břicho, per rectum se snad už ani nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 15:56

A napíše mi vůbec antikoncepci, když to nemám jako ochranu?

• Citovat
  • Upravit
1.11.24 16:00

Vyšetření nebude probíhat vaginálně, pokud jsi ještě neměla pohlavní styk. Doktor se bude ptát na otázky ohledně rodinné anamnézy a na tvůj zdravotní stav.

Antikoncepci bych si “jen” na akné napsat nikdy nenechala. Pokud nemáš jiné stavy, které by vyžadovaly užívání antikoncepce, tak bych ji dobrovolně nebrala.
Nepravidelný cyklus bych řešila s doktorem jiným způsobem, než předepsáním HA.

Doporučuji spíše vyčistit střeva a celkově tělo. Antikoncepce by tě eventuálně mohla zbavit akné na určitou dobu, ale po následném vysazení by se vše vrátilo. Navíc u HA to má tendenci se vracet mnohonásobně více.

Rozmyslela bych si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24671
1.11.24 16:02
@Anonymní píše: Více

Napíše. Ale je to pro tělo zátěž no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 16:04

U toho akné se nejedna o par pupínků, ale je to kazdej den několik dalších a hlubokých a jsem z toho už po těch letech hrozné zoufalá

• Citovat
  • Upravit
5985
1.11.24 16:13

Nad HA bych být tebou popřemýšlela.
HA problémy neřeší, pouze je skryje.

Na nepravidelný cyklus je HA právě největší zlo.
Až jednou budeš chtít děti a HA vysadíš, mohou se dostavit velké problémy s cyklem i otěhotněním.
Dobře si to promysli a do pondělí ještě nastuduj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35819
1.11.24 16:17

Nebrala bych HA z těch důvodu co uvádíš. Zbytečně do sebe budeš cpát umělé hormony. To nic neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3159
1.11.24 17:38

Ultrazvuk bude s největší pravděpodobností břišní (alespoň jsem to tak poprvé měla). Antikoncepci bych si z tohoto důvodu napsat nenechala, protože problém zakryje. Menstruaci mít nebudeš, krvácení z vysazení hormonů pravidelné bude. Gynekologovi bych řekla o problému a třeba ti udělá další vyšetření. Ale pokud antikoncepci chceš, tak si určitě nech udělat testy na trombofilní stav. Před skoro 10 lety to stálo 800, takže nic úplně drahého a zjistí tím, zda nemáš Leidenskou mutací či něco podobného. Protože HA zvyšuje riziko trombózy sama o sobě, ale brát antikoncepci bez vyšetření by mohlo být nebezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7204
1.11.24 17:51

Hlavně si zjisti v rodině jestli nemáte zátěž na trombózy. Protože to že nemáš akné ti bude na nic když bude mrtvá :mrgreen:
Ne, zrovna HA fakt není jenom bonbónek. Názor ti tady těžko někdo změní. Ale než si ji dáš tak se nech vyšetřit, zeptej se doktora na rizika spojená s užíváním HA. A přečti si příbalový léták.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 23:34

Bylo by dobré nejdřív zjistit, zda to akné je hormonální nebo ne…takže ať ti klidně udělají testy na hormonální hladinu
Pokud budou testy v pořádku, HA bych nebrala
Skrz ně i zjistí, jestli za nepravidelným cyklem stojí rozházené hormony
Zkusila bych to řešit jinak a HA nechala až jako poslední možnost, pokud ji nechceš k ochraně jako takové

Já HA začala brát kvůli ochraně v 16 letech, když jsem ještě neměla pravidelný cyklus a po 4,5letech jsem ji vysadila z důvodu vymizení menstruace, začala jsem užívat kapky Gynex, po měsíci od vysazení se menstruace objevila a teda cyklus mám zatím pravidelný :dance:
Ale záleží..každé tělo je jiné

• Citovat
  • Upravit
22894
2.11.24 07:48

Já jsem se léčila s akné na dermatovenerologii, trpěla jsem na veliké bodláky, které jsme měla třeba i dva měsíce, zkoušeli jsme různé masti, antibiotika l, 3× mi to i rozřezávali a dávali dřeň :roll:, jediné kdy to bylo v pořádku, bylo v těhotenství, při kojení..takže hormony.
Gynekolog mi předepsal yadine, je dražší, ale od té doby mám naprostý klid. Vím, že to jen potlačuje asi, ale u mě jiná možnost nebyla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anet18
2.11.24 20:49

Pokud si ještě neměla pohlavní styk, tak Ti pravděpodobně budou dělat jen ultrazvuk přes břišní stěnu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa