Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Chtěla bych poradit, jakou antikoncepci do budoucna. Je mi 18, ale přítele nemám, sex taky momentálně neplánují, ale přesto se zajímám, jak se chránit. Asi jsem se rozhodla, že do sebe nechci rvát hormony, čili něco nehormonálního. Tak nějak jsem nejvíc nakloněna kondomům, ale zase si říkám, že může prasknout a taky to není tělo na tělo, ale asi by to bylo „nejpohodlnější“, hodně lidí si chválí pesar, ale u toho mě děsí zavedení a už na to člověk musí myslet dopředu a mě osobně ta představa si ho pokaždé zavádět není příjemná. Pharmatex nechci rozhodně. Tělísko se mi zamlouvá, ale zase slyším strašně moc negativních zkušeností, tak nevím.. a STM zní fajn, ale nedokázala bych se měřit pravidelne a byla bych z toho nervózní a stejně bych k tomu chtěla ještě jednu ochranu. Ale mám to všechno pouze načtené, proto bych si ráda nechala poradit od zkušenějších. Cítím, že si tohle potřebuju urovnat, protože nad tím v poslední době dost přemýšlím, přestože to momentálně není akutní. Prosím, pište všechny vaše zkušenosti, budu za to strašně ráda. Děkuji ![]()
Já se rozhodně spoléhám na antikoncepci i když spoustu žen je proti. Nechala jsem si ji napsat v 19ti, když jsem poznala přítele a začala žít sexuálním životem. Možnost kondomu si teda nedovedu moc představit při množství sexu co jsme první 2 roky měli. Přemýšlím i nad tělískem, ale to asi až v době kdy už nebudu plánovat žádné děti abych si ho nenechala dát a následně třeba za rok ho šla zase vytáhnout.
V době, kdy jsem dítě opravdu nechtěla a nemohla mít, ale měla jsem dlouhodobého jednoho partnera, jsem HA brala. Od 18 do 24. Po vysazení žádné problémy nebyly. Podle mě v té době převažují pozitiva nad negativy. Pokud se nebere od 15 a ještě se tím zakrývají problémy, což se může později vymstít. Pak jsem brala HA po dětech ještě. A teď po třetím dítěti ji chci zase. Co do praktičnosti a spolehlivosti mi to pořád vychází nejlíp. Ale mám zkušenost i s STM, a za mě super. Jen v plodném období se musí dávat fakt bacha, ideálně kondom ( nebo i plus pharmatex).
Zdravím a neměly jste problémy třeba se zadržováním vody při tom? S padámním vlasů nebo bolestí hlavy? Kamarádka říkala, že kvůli HA i dost přibrala a to zase úplně nechci. Nebo pak dávala i peníze za odvodňovací tablety, což taky nebyla úplně levná záležitost. Spíše by mě zajímalo i to tělísko, ale nevím, jestli to je v 18 dobré
Na nitroděložní tělíska obecně i na jejich druhy mají velmi rozdílné názory jak lékaři, tak ženy, které je mají zavedeno. Dříve se tělíska nedoporučovala ženám, které ještě nerodily a i dnes se někteří lékaři zdráhají jim je zavést, ale na druhé straně je zvláště v některých zemích řada mladých děvčat, které jsou s nimi spokojené, protože na rozdíl od HA nevyžadují každodenní pozornost. Faktem je, že některým ženám dělají tělíska potíže, ale ty řadě z nich po čase zmizí, když si děloha na tělísko přivykne. Je tedy třeba tělísko osobně vyzkoušet. Výhoda hormonálních tělísek není jasná, tato tělíska jsou ale podstatně dražší – asi 4000 proti 1500 Kč. Pokud by Ti tělísko nevyhovovalo a musela by ses ho zbavit, byla by to větší ztráta, než při klasickém tělísku, které je stejně spolehlivé. I nehormonální tělísko Ti může zajistit pravidelnou menstruaci a dovolí Ti plnohodnotný a ničím neomezovaný intimní život bez strachu z otěhotnění.
@Anonymní píše:
Zdravím a neměly jste problémy třeba se zadržováním vody při tom? S padámním vlasů nebo bolestí hlavy? Kamarádka říkala, že kvůli HA i dost přibrala a to zase úplně nechci. Nebo pak dávala i peníze za odvodňovací tablety, což taky nebyla úplně levná záležitost. Spíše by mě zajímalo i to tělísko, ale nevím, jestli to je v 18 dobré
Ne, žádných nežádoucích účinků jsem si nevšimla. Vlasy mi padaly pouze po potratu a přibrala jsem vždycky z úplně jiných důvodů, bolest hlavy taky nikdy, ani otoky nebo co.
Ohledně tělíska..no znám až moc žen, kterým nesedlo, nebo se posunulo, vypadlo, a nechtěně otěhotněly. Navíc já mám osobní psychický problém s tím, že bych měla mít nějaké cizí těleso v těle. Vím, že mnohým je to jedno, ale já bych se necítila dobře.