Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, prosím o reakce všechny, kdo máte smlouvy na dodávku plynu od společnosti Armex. Asi před rokem a čtvrt mi společnost Terra Group s nimi uzavřela bez mé vůle smlouvy o dodávkách. Chtěl jsem odstoupit hned před započetím dodávek, bylo to proti mé vůli, nicméně Terra bohužel měla stále moji plnou moc. Já myslel, že mi budou nabízet aukce, kde pak potvrdím svůj zájem. Smluvní formulář bohužel znamenal poskytnutí plné moci k uzavření „nejvýhodnější“ nabídky. Sice Armex i tehdy znamenal dražší cenu, ale to nevadilo. Řekl jsem, že to dva roky vydržím a těch pár tisíc rozdílu zvládnu. Platit vysokou pokutu za zrušení smlouvy se mi nechtělo.
Já měl závazek na dva roky, Armex měl závazek fixní ceny. Bohužel smlouvu jsem neviděl, jen mi bylo oznámeno, že byla uzavřena. Přece s Armexem tu smlouvu má více lidí, myslím asi 30 tisíc lidí, tak možná i někdo zde. Prosil bych, jestli někdo ví to znění a nebo jestli ho zastupovala třeba Terra, aby rovněž potvrdil/a, že mu žádnou smlouvu neposlali, jen oznámili, že byla uzavřena mezi Armexem a spol Terra Group.
@Náhodný host píše:
Dobrý den, prosím o reakce všechny, kdo máte smlouvy na dodávku plynu od společnosti Armex. Asi před rokem a čtvrt mi společnost Terra Group s nimi uzavřela bez mé vůle smlouvy o dodávkách. Chtěl jsem odstoupit hned před započetím dodávek, bylo to proti mé vůli, nicméně Terra bohužel měla stále moji plnou moc. Já myslel, že mi budou nabízet aukce, kde pak potvrdím svůj zájem. Smluvní formulář bohužel znamenal poskytnutí plné moci k uzavření „nejvýhodnější“ nabídky. Sice Armex i tehdy znamenal dražší cenu, ale to nevadilo. Řekl jsem, že to dva roky vydržím a těch pár tisíc rozdílu zvládnu. Platit vysokou pokutu za zrušení smlouvy se mi nechtělo.Já měl závazek na dva roky, Armex měl závazek fixní ceny. Bohužel smlouvu jsem neviděl, jen mi bylo oznámeno, že byla uzavřena. Přece s Armexem tu smlouvu má více lidí, myslím asi 30 tisíc lidí, tak možná i někdo zde. Prosil bych, jestli někdo ví to znění a nebo jestli ho zastupovala třeba Terra, aby rovněž potvrdil/a, že mu žádnou smlouvu neposlali, jen oznámili, že byla uzavřena mezi Armexem a spol Terra Group.
Tak asi zákazníků má více a mnozí tu budou, ale jejich smlouvy jsou ti k ničemu. Každý obchodník má více produktů s různými parametry. Dozvíš se to jedině vyžádáním opisu smlouvy přímo u nich, jak jsem už psala v jiné diskuzi. Pokud bys měl fixní cenu, která byla prima v době uzavření smlouvy, pak na tom můžeš i vydělat. Ale pokud je tam stanovená cena spotová - tedy určuje se podle ceny na burze, pak je to blbý, no.
Napiš mi po novém roce, jak jsem psala, už je na stole novela energetického zákona, která hodně dobře bude řešit aukce.
A jak víte, že opravdu jste u Armexu? To vám jen někdo zavolal, že Vás převádí do této společnosti? Nejlepší tedy je, zavolat přímo do společnosti Armex. Ať Vám pošlou (znovu)smlouvu. Jestli Vám dojde od nich dopis, že Vám zvyšují cenu plynu, tak můžete od nich odejít bez sankce.
Nám od Armexu došel dopis v říjnu, že zvyšují cenu plynu a měli jsme na to dva měsíce, abychom odstoupili, nebo u nich zůstali. My jsme přešli jinam.
@Lenčí 12345 píše:
A jak víte, že opravdu jste u Armexu? To vám jen někdo zavolal, že Vás převádí do této společnosti? Nejlepší tedy je, zavolat přímo do společnosti Armex. Ať Vám pošlou (znovu)smlouvu. Jestli Vám dojde od nich dopis, že Vám zvyšují cenu plynu, tak můžete od nich odejít bez sankce.
Nám od Armexu došel dopis v říjnu, že zvyšují cenu plynu a měli jsme na to dva měsíce, abychom odstoupili, nebo u nich zůstali. My jsme přešli jinam.
Tak platím jim zálohy, sdělila mi to Terra Group, že mi je před rokem a čtvrt nebo skoro půl vysoutěžili. A hlavně, zaslali mi smlouvu, kterou s nimi uzavřeli a armex mi zasílá faktury a další komunikaci.
Ano, mohl jsem odejít bez sankce, ale bohužel až v době, kdy bych nejspíš silně tratil. Já neměl kapacitu studovat podmínky a tarify jiných poskytovatelů. Já je žádal na začátku, jestli by nešlo tu smlouvu uzavřenou bez mého vědomí zrušit. Tehdy to nešlo.
Cituji ze smlouvy:
Cena je stanovena jako pevná cena za dodávku plynu platná 24 měsíců od
počátku dodávky; cena za odebraný zemní plyn: 750.00 Kč/MWh bez DPH
(Cena s DPH 907.50 Kč/MWh), stálý měsíční plat: 160.00 Kč/měsíc bez
DPH (Cena s DPH 193.60 Kč/měsíc) a roční cena za kapacitu 0 Kč/m3 bez
DPH.
a dále, což je podstatné,
Smlouva na dobu: určitou, platná 24 měsíců od počátku dodávky.
Bez této klauzule by ji mohli vypovědět, s ní by měla smlouva dále platit, dle eru, pokud jsem je správně čelt.
@Náhodný host píše:Četl jsi správně. Až do začátku dodávky + 24 měsíců máš dodávky zajištěné za pevnou cenu, leda by ukončili činnost jako BEE anebo přišli o licenci, což se jim může stát, když se budou snažit ze smlouvy vykroutit.
Tak platím jim zálohy, sdělila mi to Terra Group, že mi je před rokem a čtvrt nebo skoro půl vysoutěžili. A hlavně, zaslali mi smlouvu, kterou s nimi uzavřeli a armex mi zasílá faktury a další komunikaci.
Ano, mohl jsem odejít bez sankce, ale bohužel až v době, kdy bych nejspíš silně tratil. Já neměl kapacitu studovat podmínky a tarify jiných poskytovatelů. Já je žádal na začátku, jestli by nešlo tu smlouvu uzavřenou bez mého vědomí zrušit. Tehdy to nešlo.
Cituji ze smlouvy:
Cena je stanovena jako pevná cena za dodávku plynu platná 24 měsíců od
počátku dodávky; cena za odebraný zemní plyn: 750.00 Kč/MWh bez DPH
(Cena s DPH 907.50 Kč/MWh), stálý měsíční plat: 160.00 Kč/měsíc bez
DPH (Cena s DPH 193.60 Kč/měsíc) a roční cena za kapacitu 0 Kč/m3 bez
DPH.
a dále, což je podstatné,
Smlouva na dobu: určitou, platná 24 měsíců od počátku dodávky.
Bez této klauzule by ji mohli vypovědět, s ní by měla smlouva dále platit, dle eru, pokud jsem je správně čelt.
Zjisti si ještě,
@eumedon píše: Četl jsi správně. Až do začátku dodávky + 24 měsíců máš dodávky zajištěné za pevnou cenu, leda by ukončili činnost jako BEE anebo přišli o licenci, což se jim může stát, když se budou snažit ze smlouvy vykroutit.Zjisti si ještě,
- kdy je začátek dodávky (mělo by to být uvedeno na první faktuře).
- Podívej se do smlouvy (a obchodních podmínek), jestli a jak je tam ošetřeno opakování po uplynutí těch 24 měsíců (někdo tam má, že smlouva pokračuje, není-li jednou ze smluvních stran vypovězena nejpozději x měsíců před uplynutím úvazku), a to buď jako smlouva na dobu neurčitou, nebo jako smlouva na dobu určitou, třeba se stejným úvazkem. Abys věděl, jak se máš potom zařídit.
Já to ze smlouvy kopíroval, kvůli pdf formátu to pak vypadalo trošku neučesaně. Začátek smlouvy mám uvedený, a není tam zmínka, že by docházelo k prodlužování automaticky. Ještě ze smlouvy s nadpisem další důležitá ujednání. Cena platí dle ceníku dodavatele na jeho www stránkách - pokud není ujednáno jinak. Pokud je ujednána pevná cena, platí po celou dobu sjednanou atd. Tady to nešlo kopírovat, jen jako obrázek, vyplňovací část formuláře, odtud jsem mohl dělat copy-paste, tady ne. Takže jasně napsané, cena platí na celou ujednanou dobu, tj. 24 měsíců.
Já jinak nevím, jsou tam třeba smluvní pokuty, za neodebírání - za každý nesplněný měsíc 400Kč, což za 24 měsíců dělá cca 10 tisíc. Takže klient je vázán a u soudu by pokutu vyhráli. Pokud oni zruší svůj závazek, tak klient musí platit?? Cena je nyní více než trojnásobná, včera mi přišla faktura, za půlku listopadu už v nové ceně. Více než trojnásobná, horší než nabízejí jinde novým zákazníkům. Já neměl čas honem něco shánět v době, kdy je pokřivený trh. Pokud mi zaručili fixní cenu, tak buď to platí, nebo to byl cílený podvod. Mně nezajímají řeči o růstu světové ceny, oni to mají předvídat, mít nakoupeno dopředu za ceny, co mohou zaručit. Ne mít fixní cenu, dokud je světová cena nízká a pak ji zrušit. O čem by pak fixní cena byla?
Já jim nebudu platit zálohy v nové výši, ani závěrečnou fakturu jim nezaplatím v nové ceně. Přepočítám dle sjednané ceny fixních složek. Složky řízené ERÚ, ty zvýšit mohou na povolenou výši. Ale sjednaný fix zaplatím a ani o chlup více. Ať mě dají k soudu. Rád bych oslovil další lidi. Prostě do soudu pak jít nejlépe hromadně. Taky brzo zkontaktuji ERU se stížností.
Hlavní majitel H. Sagan zázračně zbohatl na obchodování s naftou a topnými oleji. Asi většina lidí ví, co to obnášelo, kupovalo se je LTO a prodávalo jako motorová nafta. Topný olej byl osvobozen od daně z pohonných hmot, tady se podojil stát o obrovské peníze. Obávám se, že zázračné zbohatnutí mohlo mít tento scénář. Já bych to finančně unesl ale nějak nechci se nechat okrádat nějakým gaunerem.
@Náhodný host píše:
Já to ze smlouvy kopíroval, kvůli pdf formátu to pak vypadalo trošku neučesaně. Začátek smlouvy mám uvedený, a není tam zmínka, že by docházelo k prodlužování automaticky. Ještě ze smlouvy s nadpisem další důležitá ujednání. Cena platí dle ceníku dodavatele na jeho www stránkách - pokud není ujednáno jinak. Pokud je ujednána pevná cena, platí po celou dobu sjednanou atd. Tady to nešlo kopírovat, jen jako obrázek, vyplňovací část formuláře, odtud jsem mohl dělat copy-paste, tady ne. Takže jasně napsané, cena platí na celou ujednanou dobu, tj. 24 měsíců.Já jinak nevím, jsou tam třeba smluvní pokuty, za neodebírání - za každý nesplněný měsíc 400Kč, což za 24 měsíců dělá cca 10 tisíc. Takže klient je vázán a u soudu by pokutu vyhráli. Pokud oni zruší svůj závazek, tak klient musí platit?? Cena je nyní více než trojnásobná, včera mi přišla faktura, za půlku listopadu už v nové ceně. Více než trojnásobná, horší než nabízejí jinde novým zákazníkům. Já neměl čas honem něco shánět v době, kdy je pokřivený trh. Pokud mi zaručili fixní cenu, tak buď to platí, nebo to byl cílený podvod. Mně nezajímají řeči o růstu světové ceny, oni to mají předvídat, mít nakoupeno dopředu za ceny, co mohou zaručit. Ne mít fixní cenu, dokud je světová cena nízká a pak ji zrušit. O čem by pak fixní cena byla?
Já jim nebudu platit zálohy v nové výši, ani závěrečnou fakturu jim nezaplatím v nové ceně. Přepočítám dle sjednané ceny fixních složek. Složky řízené ERÚ, ty zvýšit mohou na povolenou výši. Ale sjednaný fix zaplatím a ani o chlup více. Ať mě dají k soudu. Rád bych oslovil další lidi. Prostě do soudu pak jít nejlépe hromadně. Taky brzo zkontaktuji ERU se stížností.
Hlavní majitel H. Sagan zázračně zbohatl na obchodování s naftou a topnými oleji. Asi většina lidí ví, co to obnášelo, kupovalo se je LTO a prodávalo jako motorová nafta. Topný olej byl osvobozen od daně z pohonných hmot, tady se podojil stát o obrovské peníze. Obávám se, že zázračné zbohatnutí mohlo mít tento scénář. Já bych to finančně unesl ale nějak nechci se nechat okrádat nějakým gaunerem.
Moc jsem nestudovala co píšeš, ale obecně, pokud je smlouva sepsana třeba v březnu 2021 s nějakým fixnim ceníkem třeba na dva roky a ty ke společnosti přijdeš až v prosinci kdy jsou ceny už vyšší, tak od prosince 24 měsíců máš cenu z března. Jako je to vaše věc, ale upřímně nechápu, proč volíte tyto společnosti, kde vlastně nemáte záruku ničeho. Když nedodrzite smlouvu vy, čeká vás sankce. Ale pokud obchodník přestane vydělávat prekupnictvim, tak vám smlouvu zruší, změní nebo vyhlásí úpadek. Oni neriskuji prostě ztrátu ani stokoruny.
@Náhodný host píše:
Cena je nyní více než trojnásobná, včera mi přišla faktura, za půlku listopadu už v nové ceně. Více než trojnásobná, horší než nabízejí jinde novým zákazníkům. Já neměl čas honem něco shánět v době, kdy je pokřivený trh. Pokud mi zaručili fixní cenu, tak buď to platí, nebo to byl cílený podvod. Mně nezajímají řeči o růstu světové ceny, oni to mají předvídat, mít nakoupeno dopředu za ceny, co mohou zaručit. Ne mít fixní cenu, dokud je světová cena nízká a pak ji zrušit. O čem by pak fixní cena byla?Já jim nebudu platit zálohy v nové výši, ani závěrečnou fakturu jim nezaplatím v nové ceně. Přepočítám dle sjednané ceny fixních složek. Složky řízené ERÚ, ty zvýšit mohou na povolenou výši. Ale sjednaný fix zaplatím a ani o chlup více. Ať mě dají k soudu. Rád bych oslovil další lidi. Prostě do soudu pak jít nejlépe hromadně. Taky brzo zkontaktuji ERU se stížností.
Faktura - zaplatil bych cenu jen ve sjednané výši, navíc bych vyúčtování reklamoval a stěžoval bych si ERÚ (podal bych návrh na správní řízení).
Zálohy - platil bych nejvýš ve výši podle poslední spotřeby a sjednané fixní ceny, víc ne. Samozřejmě převodem z účtu, ne přes SIPO. A stejně, jako fakturaci, i výši záloh bych reklamoval a uvedl bych do stížnosti ERÚ.
Pokud je ve faktuře jiná cena, než sjednaná, nejedná se o řádné vyúčtování.
Prosím jste taky někdo v tomhle produktu? Podařilo se někomu za poslední půlrok od smlouvy odstoupit? Máme smlouvu do 12/24.
@Anonymní píše:
Prosím jste taky někdo v tomhle produktu? Podařilo se někomu za poslední půlrok od smlouvy odstoupit? Máme smlouvu do 12/24.
Ted jsem rodičům vypovidala smlouvu od Armexu. Ale podarilo se. Porad to nejak blokovali, resila jsem pres ERU, volala i na Operatora trhu ( jsem ani netusila, že nekdo takový je
)
Klidně napis do zpravy.
@eumedon píše:
Faktura - zaplatil bych cenu jen ve sjednané výši, navíc bych vyúčtování reklamoval a stěžoval bych si ERÚ (podal bych návrh na správní řízení).Zálohy - platil bych nejvýš ve výši podle poslední spotřeby a sjednané fixní ceny, víc ne. Samozřejmě převodem z účtu, ne přes SIPO. A stejně, jako fakturaci, i výši záloh bych reklamoval a uvedl bych do stížnosti ERÚ.
Pokud je ve faktuře jiná cena, než sjednaná, nejedná se o řádné vyúčtování.
Tak myslím před Vánoci mi psali, že fixní cena platí atd. Vyúčtování za sezonu vylo v pořádku. Teď mám jiný problém, stanovili mi nějaké zálohy po vyúčtování. Na upomínku jsem jim zaplatil první. Jde o to, že ta záloha neodpovídá ničemu. Fixní cena u nich mi končí zářím, koncem měsíce. Stejně tak končí smlouva. Nechce se mi platit jim peníze za fixní připojení, zálohy by měly činit tu fixní platbu, jelikož v období květen až září mívám spotřebu nula. Pokud bych u nich zůstal déle, tak naopak, neplatí stará cena a záloha je příliš malá. Já jim psal, navíc že končím s odběrem plynu jako takovým. Jen nevím, jestli stihnu vyměnit kotel za jiný od října, nebo třeba až za měsíc, dva. Nijak nereagovali, jen mi stroze sdělili, že zálohy stanoveny dle minulé spotřeby a mám zaplatit. Žádná reakce o tom, že končím s odběrem, navíc já končím plyn vůbec, nebo že naopak ceny plynu budou pak jiné. Hrajou stále svojí křivárnu
Ve smlouvě totiž je, že se automaticky prodlouží, pokud jim nesdělím, že ji chci ukončit aspoň 3 měsíce předem, písemně. Já myslím, že na takovouto smlouvu nemají právo. Vázat člověka na další dobu, když to já nepohlídám včas. Oni naopak sami mohou změnit sazbu, a tu musí sdělit jen 1 měsíc předem. Smlouvu tehdy bez mé vůle a proti mému souhlasu uzavřela Terra group.
Čistě technicky, za prvé, myslím, že závazek k takto nevýhodným podmínkám za mě Terra uzavřela neoprávněně. Lze uznat, že jsem měl závazek 2 let. Ale automaticky prodloužit, v podstatě udělat obezličku, kterou každý přehlédne, tak takovéto ustanovení se příčí dobrým mravům. Co to je za podmínku, který zákazník to uzavře. Dále, i když jim uznám, že budu brát plyn dále, tak oni mi dají nějakou cenu, pochopitelně vyšší. Už jednou mi nabízeli, že u nich mohu skončit, když to loni zdražili asi třikrát, což jsem tehdy odmítl. Každému je více než jasné, že nemohou dodržet starou fixní cenu. Lze tedy trvat na trvání smlouvy, jen za trest, že jsem nestihl včas oznámit, že nechci pokračovat? Když jim stačí zvednou cenu a pak mám možnost odejít bez postihu? Opravdu by nějaká pokuta obstála u soudu? Takže jsem nepohlídal i zřetelem na toto? Nicméně obávám se, že ač toto vědí, budou se chtít z toho vytěžit. Prostě naschvál trvat na smlouvě, aby mohli dávat pokutu atd. Potom já mám sice s nimi smlouvu, že budu odebírat plyn jen od nich? Co to znamená? Výše odběru není stanovená. Jsem tedy povinen mít plynoměr, platit za přípojku a třeba nulovou spotřebu a topit elektřinou, peletama ap? Ono se jaksi nepočítalo, ale dle mého názoru závazek odběru plynu padne tím, když člověk přestane plyn vůbec odebírat? Slušně jsem jim psal, že mám starý kotel, nový v současnosti a již bez dotace pořizovat nebudu. Možná se k plynu časem vrátím, ale asi až po válce a kdo ví, jak bude. Oni taky nejsou schopni zajistit, že plyn bude. Pak budou psát o bezprecendentní situaci a že prostě fixní cena neplatí, na což jim dost lidí asi skočilo.
@Anais Brno píše:
Ted jsem rodičům vypovidala smlouvu od Armexu. Ale podarilo se. Porad to nejak blokovali, resila jsem pres ERU, volala i na Operatora trhu ( jsem ani netusila, že nekdo takový je)
Klidně napis do zpravy.
S touto společností mám nejhorší zkušenost. Plyn a ropné produkty, to tam dělá spolumajitel Hynek Sagan, který právě na obchodu s topnými oleji ap. zázračně zbohatl. Dříve to byla firma, co se zabývala nějakými armaturami, odtud název. Přišel ostrý hoch, asi zbohatl podivnými obchody, kdysi se psávalo, jak se výhodně neplatila státu daň případně si podvodníci nechali daň od státu vracet ap.
Mám datovou schránku pak to má váhu doporučeného dopisu. Nemusí na to reagovat, ale mám úřední doklad, jak bych poslal doporučený dopis. Jedna zpráva stojí myslím jen 5kč, což je v zásadě pakatel.