Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ano, pokud berete psychofarmaka podle plotu, tak pak máte hokej v neurochemii. Do mozku se účinné látky dostávají špatně, proto je potřeba užívat léky tak, jak je předepsáno, protože jinak vám kolísají hladiny a vede to právě k tomu, co popisujete. A to ještě máte štěstí, někomu to klidně může zvyšovat úzkosti a sebevražedné tendence…
Jinak správně užívané léky pomohou zabránit nejhorším propadům, ale bez dlouhodobé, systematické psychoterapie s terpeutem či terapeutkou, co vám sedne se nenaučíte fungovat tak, abyste se do depek zase dostávala.
Musíte brát léky přesně v danou hodinu. Ještě se mi nestalo, abych si zapomněla vzít prášek. Víc na to mysli, děláš si v tom guláš
Stalo se mi že jsem zapomněla jeden den, ale bylo to v pořádku
ale není radno si to ordinovat podle sebe dávky ![]()
U veškerých léků se v příbalové letáku píše, že vynechaná dávka se nemá navyšovat v době dalšího užití. Pokud zapomínáte, nastavte si budíka nebo připomínku - třeba do mobilu.
Tak já si naopak myslím, že zapomenutý prášek jednou za čas, by takový stav způsobovat neměl. Vždyť i když se léky vysadí, ještě několik týdnů trvá, než přestanou účinkovat. Tohle bude nejspíš sugescí: „Jéžiš, nevzala jsem si prášek, to mi zas bude blbě.“
A zvlášť, když bereš takto nízké dávky.
V období, kdy jsem brala AD já, se mi kolikrát stalo, že jsem prostě zapomněla. Brala jsem mnohem vyšší dávky než ty (150mg), a zapomenutou tabletu jsem byla schopná poznat až druhý den ráno. A to ještě ne tím, že bych se zhoršila psychicky, ale projevovalo se to vyloženě fyzickými příznaky - takové zvláštní mravenčení až brnění…
No já beru prášek v 7 ráno a o víkendu, nebo po akci když si přispím, tak to na sobě cítím-jsem nervozní a nemyslím si že je to sugescí a to jde pouze o pár hodin
@SlecnaSally Stejně mi to přijde divné. Vždyť i jen než ty prášky vůbec začnou fungovat (vychytávat serotonin do té míry, aby to vůbec dokázalo mozek ovlivnit), trvá minimálně týden. A stejně tak po dobrání se serotonin hned jen tak nevypaří…
Takže z tohoto pohledu si nemyslím, že by bylo reálné, aby vás jedna vynechaná tableta sama od sebe dokázala takto rozhodit.
Dokonce jsem tyto vynechané tablety konzultovala s psychiatričkou, ta mi také tvrdila, že pokud se nestává častěji než jednou týdně, v podstatě se nic neděje. (Nevynechávala jsem úmyslně, jen jsem předtím nikdy nic pravidelně neužívala, tudíž mi trvalo, než jsem si zvykla. No, ještě že to byla antidepresiva a ne antikoncepce) ![]()
Možná taky záleží jak dlouho to bereš. Já mam asentru celkem krátce, proto jsem změnu asi nezaznamenala, ale když si nevezmu egilok, který už beru na zrychlený tep asi 5 let, tak to hodně rychle poznám, že jsem si ho nevzala
ale pak si prášek vezmu a je to v klidu ![]()
Já beru Wellbutrin, což je podobný princip, a taky je mi blbě, když na to zapomenu. Tyhle preparáty jsou dost šetrné a mají pouze jeden konkrétní biochemický vliv - zabraňují rychlému spotřebovávání hormonů při stresu. Nesrovná to nic, jenom to vzít, co takhle alarm na telefonu? ![]()
Ahoj 2 roky jsem brala asentru 50. Teď se to snažíme vysadit brala jsem pulku pak ctvrtku a ted beru 3 krat dene pulku lexaurinu. Mam hrozne motolice az teploty nemohu vubecfungovat. Ma nekdo takove problemy?
@292 píše:
Ahoj 2 roky jsem brala asentru 50. Teď se to snažíme vysadit brala jsem pulku pak ctvrtku a ted beru 3 krat dene pulku lexaurinu. Mam hrozne motolice az teploty nemohu vubecfungovat. Ma nekdo takove problemy?
Vrať zpět A. D
A jedna taková hezká otázečka, co libido? Jste na tom pořád stejně? U mně to dost rapidně kleslo, orgasmu nedosáhnu. S přítelem jsem si musela stanovit čas na společné chvíle, jinak bych na to vůbec nevzpomněla…