Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím - kdo máte zkušenosti s dyslexií -
Mladší syn nastoupil do první třídy, zatím mají na čtení 4 písmena, v pondělí začnou páté a já jasně vidím, že máme fakt velký problém… ![]()
Do školy šel v řádném termínu, je květnový, takže docela brzy, ale žádný problém se nejevil, sociálně je zralý a velmi samostatný, do školy se těšil, ve školce mu předškolácké úkoly šly excelentně, tak nebyl důvod pochybovat…jen neměl moc zájem o písmena, kromě svého jména nic moc neuměl (ale to třeba jeho bratr měl stejně a první třídu zvládal s přehledem, nadhledem, ani pomalu nevím, že chodil do školy
)
Takže dotaz zní: Jak postupovat? S kým řešit, kam se objednat?
Asi začít nejprve učitelkou…ale to je taková stará hodná paní, je mi celkem jasné, že mi bude říkat, ať jsem v klidu, že je to normální… Jenže já moc dobře vidím, že není. Že to ten kluk bude ještě pár týdnů dávat, protože celkově hloupý není a pak v tom začne tak plavat, že se z toho složí.
Potřebuji co nejdřív, aby mi někdo vysvětlil, jak s ním pracovat ![]()
Nejdřív učitelka, ta ti určitě řekne, že ať ještě sledujete a vyčkáte. Nebo výchovná poradkyně na škole. Nebo vás rovnou objednej do pedagogicko psychologické poradny. Nicméně tam jsou čekačky na půl roku. ![]()
@vulpes píše:
Mladší syn nastoupil do první třídy, zatím mají na čtení 4 písmena, v pondělí začnou páté a já jasně vidím, že máme fakt velký problém…
Do školy šel v řádném termínu, je květnový, takže docela brzy, ale žádný problém se nejevil, sociálně je zralý a velmi samostatný, do školy se těšil, ve školce mu předškolácké úkoly šly excelentně, tak nebyl důvod pochybovat…jen neměl moc zájem o písmena, kromě svého jména nic moc neuměl (ale to třeba jeho bratr měl stejně a první třídu zvládal s přehledem, nadhledem, ani pomalu nevím, že chodil do školy)
Asi začít nejprve učitelkou…ale to je taková stará hodná paní, je mi celkem jasné, že mi bude říkat, ať jsem v klidu, že je to normální… Jenže já moc dobře vidím, že není. Že to ten kluk bude ještě pár týdnů dávat, protože celkově hloupý není a pak v tom začne tak plavat, že se z toho složí.
Potřebuji co nejdřív, aby mi někdo vysvětlil, jak s ním pracovat
to už musí být hodně velký problém, aby se dítě posílalo v první třídě. Většinou se čeká alespon na druhé pololetí druhé třídy.
@vulpes píše:
Mladší syn nastoupil do první třídy, zatím mají na čtení 4 písmena, v pondělí začnou páté a já jasně vidím, že máme fakt velký problém…
Do školy šel v řádném termínu, je květnový, takže docela brzy, ale žádný problém se nejevil, sociálně je zralý a velmi samostatný, do školy se těšil, ve školce mu předškolácké úkoly šly excelentně, tak nebyl důvod pochybovat…jen neměl moc zájem o písmena, kromě svého jména nic moc neuměl (ale to třeba jeho bratr měl stejně a první třídu zvládal s přehledem, nadhledem, ani pomalu nevím, že chodil do školy)
Potřebuji co nejdřív, aby mi někdo vysvětlil, jak s ním pracovat
Na diagnostiku poruch učení je fakt moc brzy. Problém mohou plynou z nezralosti, tvary písmen nemohou být ještě zažité, všechno chce svůj čas, nespěchej. Konzultace s paní učitelkou je na místě, poradí ti, jak se synem pracovat doma.
Napíšu ti zprávu
neboj, jednoho mám doma. Ten mi v první třídě nepřečetl ani slabiku. Do PPP se objednej co nejdřív, měli by tě vzít brzy ![]()
Po měsíci v první třídě je fakt hodně předčasný řešit dyslexii. U syna to učitelka nadhodila v druhém pololetí s tím, že je brzo a že počkáme, co bude v druhé třídě. Teď jsme to zatím neresily, tak uvidím, jeslti s tím přijde učitelka nebo se zeptám sama. Ve vašem případě bych tomu dala klidně ten rok času. Pokid samozřejmě je učitelka rozumná a nebude ho nějak drtit.
Zajít za učitelkou, že máš pocit, že mu to fakt nejde a že to začnete řešit.
A pak zajdi za praktickou lékařkou, jestli tam není nějaký zádrhel spíš ve ve vizuálním vnímání - ať už přímo související se zrakem a nebo třeba s lateralitou a jinými neurologickými záležitostmi.
Protože ta nejběžnější dyslexie se opravdu projevuje až časem, ne hned, kdy je nucený s grafickými symboly - písmeny - pracovat.
Plus tedy posléze do PPP. Do PPP dostaneš termín za dlouho a ta neurologie taky bude trvat, navíc to tedy chce člověka, který tahle vyšetření umí.
Příspěvek upraven 09.10.22 v 12:22
Teď jsem objednávala syna na kontrolní PPP a prý máme oslovit školu, ať si vedou záznamy o synovi které pak PPP poskytnou. Termín dostaneme, ale čeká se ( klidně půl roky ). To že má syn problém je jasný, dg. má, jen potřebujeme další/nový papír. Budeme doufat, že do té doby nepropadne. ![]()
Jinak SPU se většinou dg.na konci třetí třídy, pokud tam není nějaký další problém.
Za sebe bych kontaktovala v prvé řadě učitelku a pak se poptat dětské.
Asi bych se tedy neměla vyjadřovat jako o dyslexii…zvlášť pokud je obvyklé to řešit až třeba v druhé až třetí třídě.
Nemá problém se čtením, má očividně problém naučit se číst, poznávat písmena a slabiky, evidentní je problém spojit ten vizuální vjem s tím sluchovým. A to je celkem akutně záležitost prvního pololetí první třídy. Nepřijde mi jako dobrý nápad čekat na to, až budou mít probranou celou abecedu a on se bude hroutit, že neví, která bije. To bych svému dítěti neudělala. Už teď je vidět, že se mu do toho moc nechce, ač třeba logopedická cvičení dělá rád, matematiku v pohodě…
Prostě bych mu s tím učením potřebovala vhodným způsobem pomoci a potřebuju, aby mi někdo ukázal, jak na to. Mám zkušenosti jen s tím, že dítě se naučí číst a psát samo ještě před školou nebo naprosto snadno v první třídě tím, že se mu to ukáže…pak trochu procvičí - a je to tam. Ale jsem bezradná, co mám dělat, když on „čte“ tak, že odpověď vymýšlí pohledem na strop a zkouší něco trefovat…a jednu slabiku přečte 4× jinak ![]()
@vulpes loni jsem řešila to stejne Trvalo 3 měsíce, než pochopil slabiku Ted je ve druhé, čte po slabikach, ale nedokáže to spojit ve slovo, takže čte absolutně bez porozumění, přesto je na diagnózu dyslexie pry ještě brzo
@kocourGarfield to jsem udělala vlastně jako první… dala nám navíc nějaké cvičení na rozvoj fonematického sluchu - rozpoznávání slabik a hlásek ve slově. To děláme, baví ho to a zatím mu to docela jde. Ke škodě to určitě nebude, má tam taky mezery a logopedicky se to vždycky hodí…ale ten opravdový problém je trochu jinde, vidím to vážně v tom naprostém nespojení si obrázku písmene s tím zvukem.
Přitom na druhou stranu je poměrně výtvarně nadaný a na svůj věk i slušně abstrahuje a nevidím vůbec problém v tom, že by nerozpoznal jednotlivá písmena od sebe!! Vůbec, to zvládá výborně… Po týdnu, kdy řešili pořád dokola jen M a A, tak on mi ta písmena dokáže slovně popsat, jak vypadají, napíše mi je… jen si nemohl (po týdnu probírání!!!) vzpomenout, že M se jmenuje M a řekl B… Poznává ta písmena dobře, jen si nepamatuje ten název
![]()
@vulpes píše:
@kocourGarfield to jsem udělala vlastně jako první… dala nám navíc nějaké cvičení na rozvoj fonematického sluchu - rozpoznávání slabik a hlásek ve slově. To děláme, baví ho to a zatím mu to docela jde. Ke škodě to určitě nebude, má tam taky mezery a logopedicky se to vždycky hodí…ale ten opravdový problém je trochu jinde, vidím to vážně v tom naprostém nespojení si obrázku písmene s tím zvukem.Přitom na druhou stranu je poměrně výtvarně nadaný a na svůj věk i slušně abstrahuje a nevidím vůbec problém v tom, že by nerozpoznal jednotlivá písmena od sebe!! Vůbec, to zvládá výborně… Po týdnu, kdy řešili pořád dokola jen M a A, tak on mi ta písmena dokáže slovně popsat, jak vypadají, napíše mi je… jen si nemohl (po týdnu probírání!!!) vzpomenout, že M se jmenuje M a řekl B… Poznává ta písmena dobře, jen si nepamatuje ten název![]()
A když si to písmenko zafixuje ve spojení s obrázkem?
@hanka.br. píše:
A když si to písmenko zafixuje ve spojení s obrázkem?
hele…já nevím…
právě nevím, jak postupovat, to je to, o co mi jde, aby mi někdo vysvětlil, jak s ním pracovat. Diagnóza je mi úplně volná, potřebuju, aby to dítě zvládlo to, co má zvládnout a nehroutilo se mi…což při jeho soutěživé povaze by nutně za pár měsíců nastalo.
Nejsem pedagog a nikdo kolem v rodině problémy s učením neměl…vlastně bráchovi kdysi asi ve třetí třídě zjistili silné dys-všechno možné, ale s tím, že už to bylo skoro jedno, jak byl hodně nadprůměrně inteligentní, tak si toho prý hodně odstranil sám a na zbytku trošku zapracovali a bylo to.
@vulpes píše:
Asi bych se tedy neměla vyjadřovat jako o dyslexii…zvlášť pokud je obvyklé to řešit až třeba v druhé až třetí třídě.
Nemá problém se čtením, má očividně problém naučit se číst, poznávat písmena a slabiky, evidentní je problém spojit ten vizuální vjem s tím sluchovým. A to je celkem akutně záležitost prvního pololetí první třídy. Nepřijde mi jako dobrý nápad čekat na to, až budou mít probranou celou abecedu a on se bude hroutit, že neví, která bije. To bych svému dítěti neudělala. Už teď je vidět, že se mu do toho moc nechce, ač třeba logopedická cvičení dělá rád, matematiku v pohodě…
Prostě bych mu s tím učením potřebovala vhodným způsobem pomoci a potřebuju, aby mi někdo ukázal, jak na to. Mám zkušenosti jen s tím, že dítě se naučí číst a psát samo ještě před školou nebo naprosto snadno v první třídě tím, že se mu to ukáže…pak trochu procvičí - a je to tam. Ale jsem bezradná, co mám dělat, když on „čte“ tak, že odpověď vymýšlí pohledem na strop a zkouší něco trefovat…a jednu slabiku přečte 4× jinak
jo jo - proto to chce jednak upozronit učitelku a probrat to s ní a pak s praktickou a najít vhodného neurologa. Podobné neruologické specifičnosti nejsou běžné, ale stávají se, je pak potřeba hledat cesty kompenzace. Je dobré to řešit rovnou, dřív než začne selhávat.