Dítě se stydí svlékat tričko

1268
5.10.22 09:24

Dítě se stydí svlékat tričko

Ahoj, syn 8 let zničehonic někdy před asi 4 roky začal mít hrozný problém ukazovat se bez trička. Začalo to v zimě s tím, že nepojede k moři, ač se tam do té doby těšil, protože se tam prý na něj lidi budou dívat. Musela jsem mu nakonec koupit koupací UV triko a to už pak byl spokojený. Nosí ho v létě pořád, pořád si ho i tahá dolů, aby mu nebylo vidět ani kousek břicha, má z toho pomalu trauma. Nemůže se ani podívat na svoje starší fotky z dob, kdy venku v létě běhal bez trička, to hned křičí, ať je schovám.
Snažím se mu vysvětlovat, že jsou všichni v létě skoro nazí a že je to normální a že jsou všichni lidi stejní, že je krásný kluk ale nepomáhá to. Jako manžel je takový prudérnější, třeba když se sprchuje, do koupelny nikdo nesmí (i se zakrývá před dětma) takže nějaký „stydlivý gen“ tam asi bude, ale teda u syna je to tedy extrém. Přitom nemá žádnou kosmetickou vadu, má normální postavu.
Teď začali jezdit se školou na plavání a hrozně ho to trápí, učitelce jsem vysvětlila, že se musí převléknout někde v soukromí, jenže nedají se tam zamknout prý záchody a on se v kabince při převlékání bojí, že mu tam někdo vleze atd atd.
Znáte tohle někdo? Může z toho „vyrůst“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76579
5.10.22 09:30
@Gina píše:
Ahoj, syn 8 let zničehonic někdy před asi 4 roky začal mít hrozný problém ukazovat se bez trička. Začalo to v zimě s tím, že nepojede k moři, ač se tam do té doby těšil, protože se tam prý na něj lidi budou dívat. Musela jsem mu nakonec koupit koupací UV triko a to už pak byl spokojený. Nosí ho v létě pořád, pořád si ho i tahá dolů, aby mu nebylo vidět ani kousek břicha, má z toho pomalu trauma. Nemůže se ani podívat na svoje starší fotky z dob, kdy venku v létě běhal bez trička, to hned křičí, ať je schovám.
Snažím se mu vysvětlovat, že jsou všichni v létě skoro nazí a že je to normální a že jsou všichni lidi stejní, že je krásný kluk ale nepomáhá to. Jako manžel je takový prudérnější, třeba když se sprchuje, do koupelny nikdo nesmí (i se zakrývá před dětma) takže nějaký „stydlivý gen“ tam asi bude, ale teda u syna je to tedy extrém. Přitom nemá žádnou kosmetickou vadu, má normální postavu.
Teď začali jezdit se školou na plavání a hrozně ho to trápí, učitelce jsem vysvětlila, že se musí převléknout někde v soukromí, jenže nedají se tam zamknout prý záchody a on se v kabince při převlékání bojí, že mu tam někdo vleze atd atd.
Znáte tohle někdo? Může z toho „vyrůst“?

no a na tom školním plavání má také tričko? když se stydí být nahoře nahý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
5.10.22 10:03

@Gina Působí to na mě divně - dítě se stydí, a ty máš v podpisu jeho fotku…?
Je to samozřejmě ojedinělost, ale možná máte nekompatibilně nastavené hranice soukromí - jeden příliš na jednu stranu, a druhý to kompenzuje extrémem na druhou stranu…

Zkusila bych víc vnímat jeho potřebu soukromí - a to, co ti připadá jako úlet - třeba to tričko - respektovat, ale příliš nekomentovat. A rozhodně nejít na něj silou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13752
5.10.22 10:04

Spíš než vysvětlovat mu, že nevadí být nahý, bych se snažila zjistit, co přesně a proč mu na tom vadí. A pak s tím případně pomalu pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
5.10.22 10:29

Spis nez stydlivy gen bych rekla, ze od otce prevzal pocit, ze ukazat se odhaleny je neco spatneho..manzel se svlekne do plavek bez problemu? Nechybi mu v tomhle muzsky vzor? Asi by s nim mel o tom promluvit manzel..jinak bych ho vystavovala neprijemnym situacim co nejmene, koupaci triko bylo fajn reseni, bohuzel na tom plavani je to problem, kdyz se nemuze prevlekat na zachode, nemohl by se treba prevlakat jako posledni, aby v satne uz nikdo nebyl? Ale mozna bych si o tom i promluvila s doktorkou, jestli to treba neni na promluvu s psychlogem..me to prijde hodne extremni a misto toho, ze z toho vyroste, se mu to muze zhorsit a pak ho to bude hrozne omezovat v kolektivu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14715
5.10.22 10:36

Rozhodne mu nevysvetluj, ze se nema za co stydet. Respektuj jeho pocity a pokud mozno ho nevystavuj neprijemnym situacim. Koupaci triko je super. Dcera ted taky jezdi na plavani se skolou, a protoze ji tam byla zima (ac je jinak velmi otuzila :nevim:), tak jsem ji koupila UV plavky s dlouhym rukavem a s leginami. Takze syn klidne muze rikat, ze je mu jinak zima.

Jinak bych uvazovala o navsteve psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24656
5.10.22 10:40

Já myslím, že je možné, že to zase přejde. Dala bych tomu trochu času a mezitím pátrala, proč konkrétně mu to vadí, řekl mu někdo něco, viděl někde, co neměl, zažil něco nepříjemného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14715
5.10.22 10:50
@lucad77 píše:
Já myslím, že je možné, že to zase přejde. Dala bych tomu trochu času a mezitím pátrala, proč konkrétně mu to vadí, řekl mu někdo něco, viděl někde, co neměl, zažil něco nepříjemného?

To je pravda. Moc to s nim nerozebirat a delat maximum pro to, aby nebyl vystaven neprijemnym situacim. Vcerne toho neprohlizet si pred nim state fotky z dovolene apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
5.10.22 11:07

Zkusila bych se opatrně zjistit, za co přesně se stydí, ale jinak ho nechala klidně i na školní plavání chodit v tom UV triku/slabý neopren? s tím, že je mu zima, aby se to zbytečně ve škole nerozmazávalo.
Ve finále to bude mít horší při tělocviku, tam se taky převlékají (řešit to nátělníkem?).

Neposlouchá doma věčné nářky o špekách na břiše (od ženského osazenstva)? Neřekl mu někdo, že je tlustej? Nevlítnul na něj někdo ve škole na toalety, že z toho má „divoký sny“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2775
5.10.22 11:13

Je to určitě extrém, ale taky myslím, že by to mohlo přejít samo (za vaší podpory). Dcera se mi v pěti letech rozbrečela u doktorky, protože byla jen v kalhotkách. Je celkově úzkostnější. Tak do těch 8 let se styděla převlékat nebo být v plavkách bez podprsenky, tento rok, když jí je už skoro 10 a prsa začala růst, tak najednou chce být v bazénu bez podprdy a nevadí jí to. A nedá si to vysvětlit. Tak jsem ráda, že jí stydlivost přešla aspoň mezi kamarádkama. Celkově bych doporučila podporovat kamarádství a brát kluka na plavání i s kamarády, aby viděl, že ostatní takovéhle věci vůbec netrápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
5.10.22 12:47

No a jak to máš ty? Chodíš doma někdy polonahá vidí tě někdy ve sprše? :D nebo tátu?
Na tom není nic špatného, manžel spí nahý takže když se vzbudí jde nás rovnou pozdravit tak jak ho Bůh stvořil :D já když se sprchuji mám mimčo v houpačce sebou. Nevydržel by mi sám v obýváku…Dcera 5let mne taky vidí běžně…
Spíš když se tomu věnuje pozornost a ukazuje se jak je to tabu tak pak jsou ty děti stydlivý atd…
Nahota je přirozená přece

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12602
5.10.22 12:51
@J_Doe píše:
@Gina Působí to na mě divně - dítě se stydí, a ty máš v podpisu jeho fotku…?
Je to samozřejmě ojedinělost, ale možná máte nekompatibilně nastavené hranice soukromí - jeden příliš na jednu stranu, a druhý to kompenzuje extrémem na druhou stranu…Zkusila bych víc vnímat jeho potřebu soukromí - a to, co ti připadá jako úlet - třeba to tričko - respektovat, ale příliš nekomentovat. A rozhodně nejít na něj silou…

Přesně s tou fotkou mě to napadlo hned jak jsem to dočetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
5.10.22 13:13

@J_Doe s tou fotkou to vůbec nevím, to musí být něco prastarého, mám vypnuté podpisy a úplně jsem zapomněla, že něco takového vůbec existuje :-D
@stinga ano, tričko nosí i na tom školním plavání, bez něho by tam nešel
@Melodie91 manžel na koupališti/u moře jen v plavkách, jinak bez trička taky nechodí a nikdy moc nechodil. Jinak v bazénu zkoušeli i to, že počkal až všichni odejdou a pak se převléknul, ale to ho prý zase nebaví tam čekat. A z domova jet v tom UV tričku nesmí, to mají z hyg. důvodů zakázané.
@Mar__tanka1983 nářky neposlouchá, já o svých špecích nemluvím :-D a tlustý není, má právě postavu úplně akorát, už jsem to s ním probírala tenkrát jestli mu někdo ve školce něco neřekl a prý ne…děti měly skvělý kolektiv a byly všichni velcí kamarádi takže to si nemyslím…

Jinak to měl svého času i spojené s tím, že si nechtěl sundávat ponožky, v létě max nohy v pantoflích, vůbec ne bos po trávě nebo kdekoliv jinde, když měli jednou při fotbale v hale fyzioterapeutku a děti všichni tam měli chodit bez ponožek tak to odmítnul a odešel pryč. Ale to ho naštěstí už nějak víceméně přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
5.10.22 13:19

@Xeronias já se nijak nestydím, ne, že bych tu běhala po domě exhibiocinisticky nahá, ale když se třeba převlékám a přijde ke mně dítě, neschovávám se. A on na mě kouká úplně normálně, kolikrát mě přijde i poplácat :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí