Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jste tam společně a hledáte za pomoci terapeuta či terapeutů cestu k tomu, jak fungovat lépe.
Základní výhodou je, že v rodinné terapii se nehledá „ten kdo za to může“, ale prostě lepší fugnování pro všechny.
I když to občas znamená, že je potřeba aby se někteří členové podívali spíše na svoje vlastní problémy, než na toho, koho vnímají jakou problémového.
Je skvělé, že jdete do rodinné terapie, namísto toho aby to bylo celé jen na tobě. Je jasné, že se toho člověk obává, ale pevně věřím, že to povede k tomu, že vám všem bude líp.
Mám zkušenost. Ve tvém věku jsem tam taky byla (i s matkou a otčímem). Myslím si, že ti to může hodně pomoct, pokud budeš pozorně poslouchat a podle těch rad se zařídíš. Mě tenkrát řekli, ať se snažím z té rodiny odejít co nejdřív to bude možné. Neudělala jsem to, protože jsem nechápala proč. O 30 let později jsem zjistila, že otčím je psychopat (stopro) a matka narcis (pravděpodobně). Kdybych bývala udělala co mi poradili, mohla jsem možná žít úplně jiný život…
Ale to je extrém, který se tě, doufám, netýká. Ničeho se neboj, neublíží ti to. Určitě do toho jdi, může ti to jen pomoct ![]()
Dobrý den všem,
Je mi 17 let a v blízké době se s rodiči chystáme kvůli mým psychickým problémům zahájit rodinnou terapii. Doporučili to ve škole. S rodiči nemám nejlepší vztahy a podle školy by toto mělo pomoct.
Chtěla jsem vás tady poprosit, jestli některá z vás má s rodinnou terapií zkušenosti, zda by se o ně nemohla prosím se mnou podělit.
Chtěla bych zjistit, jak rodinná terapie probíhá, zda to pomůže a co od toho čekat. Nevím, do čeho jdu a bojím se.
Děkuju všem za odpovědi a hezký večer
Anna.
anonym- citlivé téma