Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@crazymisha píše: Více
Mám zkušenost že školy, od září nastoupila nová žákyně. Já zjistila až v přípravném týdnu z katalogového listů, že má PO 3, ihned jsem to řešila s ředitelem a volali jsme do SPC, ve kterém žákyní vyšetřovali. Paní mohla přijet až za 14 (nakonec přijela za tři týdny, protože ten den jsem nebyla ve škole), do týdne nám poslala zprávu a od 1. 10. nastoupila asistentka, s financováním nebyl žádný problém. Ještě zvýšila PO na čtyřku. Nechápu, proc by měl být problém s financováním.
Není to běžná praxe. Tyvado, školka ti nemůže nařídit ani přinést dvacku na divadlo, pokud nechceš, ani kapesníky nosit nemusíš, ani srps platit (všechno tohle ale nosím a platím a nevadí mi to, jen pro jistotu), takže ne, nemůžou zaměstnat dalšího člověka a oznámit ti, že ho budeš platit. Ještě bez smlouvy, načerno ![]()
Pokud by se ta otázka znovu otevřela, opravdu naprosto věcně a nekonfliktně navrhni, že se společně obrátite na ČŠI. Dělej blbou a řekni, že nabízíš, že na ČŠI napíšeš to, co ti navrhli, ať se k tomu vyjádří, jestli je to takhle schůdné. Uvidíš ten fofr ![]()
@Platanka jaký fofr? Výsledkem bude, že ta daná ženská skončí. ALe asistentku bez papíru neseženou.
Já jako nechápu, proč nějaká důchodkyně má smlouvu se školku, když je AP k danému dítěti. Čili bych chtěla vidět tu smlouvu, kterou se mnou daná osoba má.
Jinak tedy bych platila za dobu, kdy dítě je přítomno ve školce - čili AP čerpá.
@Platanka Nemůže a mně by se to jednání školky taky nelíbilo. Na druhou stanu, dítě zakladatelky od září bije děti ve školce ( nejen ). Zakladatelka to nemá jak řešit - musí pracovat. Navrhovala jsem v minulé diskuzi třeba dítě stáhnout než budou mít AP, dát na 2 hodiny ( postupná adaptace), domluvit se se zaměstnavatelem na nějakém řešení na 6 týdnů, vystřídat se na nějakém řešení s manželem ( listopad - prosinec) - nic nelze, zakladatelka platit nic nebude ( nemá peníze ) a musí prostě pracovat na hypotéku a život 2 další děti. Co s dítětem neví, doma ji to nedělá.
Naštěstí SPC zafungovalo a mají termín UŽ za měsíc. Školka nemá na OA peníze, zřizovatel ho platit nemůže.
Co ta školka má dělat?
Zakladatelka tam klidně to dítě nechá mlátit ostatní než dorazí AP, tak v lednu OK ![]()
Mně ta situace přijde celá naprosto šílená.
Chudák dítě, chudák učitelky a chudáci ty děti ve školce. Ač chápu, že to tedy někde může být mazec, tak mně by jako rodiče dítěte v té třídě bylo absolutně jedno kdo to bude platit, ale nechat si 4 měsíce mlátit dítě? Fakt?
Ale znova píší, že jednání školky by se mi taky nelíbilo.
Příspěvek upraven 09.11.24 v 21:19
@crazymisha píše: Více
Nic jste nepodepsali, nic neplaťte. Nikdo vám to nemůže nařídit.
Mluvila jsem teď s manželem a ten si myslí, že chtěli zaměstnat kámošku a z vás vyždímat prachy.
@Kipa22 Četla jsi tu diskuzi před?
Kdo toho OA má platit? Školák řekla, že situaci s dítětem nezvládá a než přijde AP chtějí OA. Zakladatelku to nezajímá, nic platit nechce, dítě tam má chodit jako nyní a až v lednu ( dle jejich informaci ) přijde, tak tam bude AP. Do té doby to školka zvládat nebude tak nebude. Školka trvá na OA, zřejmě tedy nějaký bývalý učitelce … ( což je divné ).
Jak se správně ta situace má řešit?
Ty jo, to je dobry oprsk teda. Vubec, nic neplat, at si reditelka dupne na SPC, pokud malou nezvladaji, at jim asistenta da nejrychleji, co to pujde. Az bude schvaleny, muzes jim leda tak pomoct tim, ze jim ho pomuzes najit, aby to bylo rychlejsi. Vubec nic nemusis platit, dcera je prijata k dochazce dle zakona, takze holt to tam s ni budou muset zvladnout, nez asistent bude.
Tezko rict, kohos videla na fotkach, nemuze to byt treba nova asitentka pro jine dite? Nebo dali par hodinovy uvazek nekomu navic, na tu ale musela najit reditelka penize v rozpoctu, protoze pokud asistenta nenapsalo spc, penize na nej nedostali.
@kocourGarfield No jak se to ma resit, proste to musi zvladnout, maximalne se domluvi s rodicem, ze bude chodit min, domu po obede a podobne. Ale muzou tak leda poprosit.
Nam dali ukrajinskou autisticku holcicku, nerozumeli jsme ji ani rodicum, ona bez navyku, niceho, nez si to sedlo, nevwdely jsme, co s ni a co? Taky jsme to musely zvladnout, proto tam jsme. Nikoho to nezajimalo, uz vubec ne reditelku.
Je inkluze, takze pokud rodic nesouhlasi s prerazenim do specky, reseni neexistuje.
A u nas ve meste je jedna specka, na kterou jw poradnik, deti se tam nahlasuji i roky predem, qb, mely misto.
@Teeny A jak to jde zvládnout, když ta učitelka je tam na ty děti 1 a má jich třeba 20 těch dětí? Nebo u nás tak tedy 1 je dopoledne, než na vycházku přijde druhá. Ráno s 1 učitelkou jsou děti spojené z několika tříd, odpoledne opět to samé ( zakladatelka nepsala na jak dlouho dítě do školky chodí ).
Je to třída novych dětí, její dcera vyžaduje po afektech uklidnit mimo třídu a bije ty děti …. Já tedy když vidím jen to jak je učitelka sama vypravuje ven, pomáhá jim oblíkat, to aby měla chobotnici. Část dětí se neoblékne, 1 chodí na nočník ještě …. Už jsem to tu psala. Mám specifické dítě s VD a tedy učitelkám a hlavně tomu dítěti bych to neudělala …. Oni nevědí, co s tím dítětem mají dělat. Evidentně to nezvládají. ![]()
Tak to asi nejde jako u vás. ![]()
Kdyby to fungovalo super.
Zakladatelka bude mít údajně psaného asistenta už jen na základě oční vady. Mohla dítě objednat hned na začátku září, kdy viděla že to nefunguje a mohli mít klidně už asistenta. Edit, pro jistotu mohla dítě objednat klidně před nástupem do školky, na vlastní žádost( taky jsem to u dysfstického syna udělala), termín dostal na začátek září a vše klaplo.
Edit: autistického chlapečka jsme měli v soukromé školce. V podstatě se mu 1 učitelka musela věnovat, chovat, uklidňovat. Jenže tam těch dětí bylo max 10 a byly tam 2/3 neustále. Takže činnosti, WC, svačina, vše ve 2. I tak říkala, že chlapeček je na OA a pak to ukončily, protože už i ta skupina na něj reagovala negativně.
![]()
@kocourGarfield To je proste to super truper inkluzivni vzdelavani, no. Musela to zvladnout i jedna ucitelka, kdyz bylo nejhur, volala se uklizecka.
Proste vydrzet, nez bude asistent nebo premluvit rodice, at dite zatim nechaji doma. Jako my jsme to resili, ale proste je to tak de*ilne udelane, ze to reseni nema. Nam tam pak chodila ta ukrajinska maminka zdarma pomahat, nez si tu nasla praci, jenze na to mela cas a mohla a byla ochotna, no. Tam se zase resilo, ze kdyby se ji tam neco stalo, jestli by z toho nebyl prusvih.
U mas 25 deti, z toho 2 Ukrajinci, kteri neumeli ani slovo, jedno dite s PO 3 a jeden bez diagnozy, ktery ublizoval ostatnim. To uz se pak jede na automat, zadne cinnosti a je to jen hlidarna. Jako je to blby, ale jako zamestnanec nemas jinou moznost, nez je proste udrzet na zivu a v poradku.
A to jeste bylo fajn, ze kdyz mela mala zachvat, meli doma babicku, ktera na telefon dobihala do skolky. Nastesti si pak zvykla na rezim a byla celkem dobra.
@kocourGarfield Ano, to je idealno reseni, obehnput SPC jeste pred skolkou a nastoupit s asistentem. U nas ve meste je super detska doktorka, ktera, kdyz je tam evidentni problem, tak tem rodicum doporuci to Spc, at uz jsou na skolku pripraveni.
Jenze kdo to udela? Kdo rodicum poradi? Kdo se v tom nepohybuje, asi ho to nenapadne. Nevim, jestli se tohle resi treba v ramci rane pece, jestli ty holky to rodicum doporuci.
@Teeny Jenže zakladatelka nemůže
Psala v té minule diskuzi, že nic platit nebude ( nemá peníze), dítě na míň hodin nelze ( pracuje). A dítě / školka prostě počká než přijde asistent. Ta školka to nedává, možná je to její chyba - tedy když u vás to šlo?
Mně to přijde celé šílené. A je mi jich všech líto. ![]()
Co ty ostatní děti ve třídě? Jiné děti s doporučením třeba? Ty nemají nárok na vzdělávání a klidné fungování ve školce? A mají tedy 3-4 měsíce čekat, než dorazí AP, protože školka z nějakého důvodu to nedává a rodiče dítěte prostě pracuji. ![]()
Chudák i to dítě …
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Přečti si tu minulou diskuzi.