Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
Máme 3,5letou dceru od září ve školce. V říjnu po domluvě s učitelkou jsme ji objednali do SPC, protože prý ubližuje dětem a vzteká se. Do SPC jdeme už příští týden, ale už po tel. nám řekli, že asistenta dostaneme už jen kvůli tomu, že má dcera zrakové postižení. Ve školce ale na nás nastoupila ředitelka, že než bude asistent je dlouhá doba a že to s malou takhle nezvládnou, že si by oslovila učitelku v důchodu na výpomoc a ať si ji zaplatíme. Že oni sami na malou nestačí. Prý když teda mermomocí nechci přijít o práci, tak holt jednou nebo 2× obětuju svojí výplatu holt, aby dcera v té školce mohla být. Že jí můžeme vzít i jen tak bez papíru a dát jí nějakých 1500 na den.
Od té doby uplynuly 2 týdny kdy malá ve školce nebyla kvůli nemoci, ale podle fotek ze školky jsem zjistila, že paní důchodkyně už ve školce je.
Jak byste tuto situaci řešili vy?
Platila bych až od chvíle, kdy dítě znovu půjde do školky. Osobní asistent je jen k tomu jednomu dítěti, ne k ruce učitelce jako pedagogický. A když to není klasický pracovní poměr na smlouvu, tak není dítě, nemusí být asistent.
@crazymisha píše: Více
Asistent se snad řeší přes zařízení, takže rozhodně bych nikoho neplatila ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
osobního asistenta si může vyřešit sama jinak.
Neplatila bych nic, s úsměvem bych opakovala, že toto bohužel není v našich možnostech. Nic dalšího bych nevysvetlovala, nerozčilovala bych se, neobhajovala. Prostě děkujeme za nabídku, ale nevyužijeme ji, není to v našich možnostech.
Pokud by mě ředitelka stále obtěžovala, nabídla bych, že se obrátím na ČŠI s žádostí o radu, jak postupovat.
@vokishka osobní asistent hlavně jako takový je zaměstnanec sociální služby a má jasně daný ceník a je k ruce jen na požadovaný počet hodin k dítěti. Tady je to jen bývalá učitelka druhého stupně ZŠ v důchodu na výpomoc tedy s naší dcerou a i když i to mi přijde šílený, tak jsem čekala, že nám dají ze školy ofiko vědět, jestli tedy ji zaplatíme a za jakých podmínek. Nedal vědět nikdo, paní už tam je a mě se fakt příčí ji platit, když tam dcera ani nebyla a za druhé nemáme nic domluvené ani podepsané..
vždyt jsem psala, neplatit, když tam dítě není. Pokud nechcete platit ani po návratu dítěte, tak se musíte v té školce prostě domluvit, co bude dál.
Tak píšu, že si to musíš vyřídit ve školce. My tady nic nevyřídíme. Ani nechápu, proč jsi založila další diskusi, když jsi rozhodnutá neplatit a nechat to tak. K tomu snad nemusí být diskuse.
@Platanka takhle nějak to mám v plánu, i jsem jim to tak řekla, že to není v mých možnostech, že jinak bych si platila chůvu a měla dceru doma, kdybych ten plat mohla dát nějaké paní ve školce jen proto, že ony si neví rady..
@vokishka nejsem rozhodnuta. Strasne me ten jejich natlak stve, platit nechci, protoze minto prijde zbytecny a ani to nejde, ale zaroven nevim co mam delat, kdyz uz ta pani tam je a jestli je tohle opravdu bezna praxe jak tvrdi reditelka..
Pokud jdete do SPC už příští týden, tak není problém se tam domluvit, aby vám asistenta pedagoga napsali v podstatě hned. Pokud má školka člověka, kterým by danou pozici obsadila, tím líp, nemusí nikoho hledat. Asistent pedagoga může být napsaný klidně už od 1.12., pokud nemají problém s napsáním od jiného data, klidně i dřív. Osobního asistenta tedy není potřeba vůbec řešit. Tvrzení, že „než bude asistent je dlouhá doba“ je absolutní nesmysl. Můžou ho napsat obratem.
@Anonymní píše: Více
Nemůžou prý, protože SPC ho sice napíše hned, ale školka musí někoho sehnat a financování od kraje prý zase až od nového roku…nevím, tomuhle já nerozumím, ale bylo mi to tak řečeno..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.