Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte někdo zkušenosti? Syn v lednu mu budou 4. Moc se mu nechce do mluvení, skoro vůbec v září nastoupil do školky a začal kolotoč, že když nemluví měl by mít k sobě asistenta. Na logopedii jsme začali chodit teď v říjnu až.
No já nevím, ale jestli nemá žádnou diagnozu a jen nechce mluvit, tak nevím, na co by mu byl. Můj syn nemluvil do tří let vůbec, dětská doktorka řekla, ať se nestresuju, že ve školce se rozmluví a taky jo
Pokud má ale i nějaký jiný problém, tak potom asistentku ano.
Ahoj, mám dceru 3,5 let a stejný problém. Také se mnou probírali možnost asistenta, nejen tedy z důvodu řeči, ale i z důvodu malého vzrůstu a tím horší sebeobslužnosti. Nakonec z toho bylo prohlášení, že by se jim hodil celkově a mé dítě je „vhodné“ aby se to na něj napsalo - zatím to vyšumělo do ztracena.
Jinak nás už ale poslali na foniatrii a máme podezření na vývojovou disfázii. Na druhou stranu, kdyby to byl logopedicky zaměřený asistent a opravdu se jí věnoval, tak bych snad byla ráda. Jsme malá vesnická škola, kde se všichni znají a nechce se mi ji dávat do městské logopedické. Doufám, že to prací doma zvládneme.
@Alisa81
Na to, že nemluví se nedává asistent. To by toho musel mít víc a nebo být němý.
A asistent se nedává jen tak, potřebuješ potvrzení od lékaře, myslím psychologa.
No je fakt, že dítě musí mít jistou úroveň vyspělosti, aby mohl do školky (povětšinou samoobsluha, bez plen, schopnost se oblíct a najíst, a základně komunikovat s učitelkami).
Bývá to i v přihláškách i ve školním řádu, že můžou první tři měsíce (?) v případě nezralosti dítě poslat zpátky domů.
Hodně pak záleží na jednotlivých učitelkách i na celkovým jednání dítěte (jestli nejen že nemluví, ale má třeba i jiné potíže).
Jinak na jaký diagnozy je nebo není vhodný asistent bych se asi poptala v PPP (Pedagogicko psychologické poradně). S jejich doporučeními bych se pak obrátila zpět na školku ![]()
Do 4 let syn nemluvil. První rok ve skolce to zvládli v pohodě. Najednou blik a přes léto to skokove dohnal. Učitelky ve skolce v září nechapaly ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
No je fakt, že dítě musí mít jistou úroveň vyspělosti, aby mohl do školky (povětšinou samoobsluha, bez plen, schopnost se oblíct a najíst, a základně komunikovat s učitelkami).
Bývá to i v přihláškách i ve školním řádu, že můžou první tři měsíce (?) v případě nezralosti dítě poslat zpátky domů.
Hodně pak záleží na jednotlivých učitelkách i na celkovým jednání dítěte (jestli nejen že nemluví, ale má třeba i jiné potíže).
Jinak na jaký diagnozy je nebo není vhodný asistent bych se asi poptala v PPP (Pedagogicko psychologické poradně). S jejich doporučeními bych se pak obrátila zpět na školku
nemusí umět mluvit, ale musí rozumět příkazům od učitelky a následně je plnit
tak to bylo řečeno mě, když jsem dávala dceru ve 3 letech do školky
mluvila malinko, ale s dospělými kromě nejbližší rodiny nemluvila vůbec ![]()
Po týdnu mi řekli, že jí už odchytily jak na záchodech debatuje s holčičkama, ale jim neřekla ani bů ještě asi 2 měsíce, prostě jen chceš napít? kývla hlavou, běž se obléct, tak šla… že je prý snem každého učitele, nemluví a dělá, co se jí řekne ![]()
Pokud by se prokázala dysfazie nebo jiná porucha. Je asistent víc než vhodný. Jsou s ni spojene i jiné doprovodné nedostatečnosti.
@Bella13 To jsi me celkem pobavila, asistent kvuli nizkemu vzrustu vzhledem k samoobsluze.
Kolik cm ma tve dite ve 3,5 letech?
@Alisa81 Proc tu logopedii resite az temer ve 4 letech?
@Svistice
No je opravdu malá 90 cm, ale má to po rodičích a je na to sledována, jediná má u dětského záchodu nástup a museli kvůli ní objednávat menší židličku
. Jinak je snaživá a rozumí velice dobře.
@Bella13 Moje lize 3.percentil, takze ve 3 letech mala taky 90 cm. Ve skolce teda na ten maly zachod vylezla, ona vylezla i na velky, kdyz chtela. Pred inspekci vyhravala skolce body v samostatnosti, takze asistent kvuli sobestacnosti mi prijde fakt jako dobrej for. ![]()
Zatím synovi nic neprokázali podle mě je má ve školce na háku je divoký, nemluví takže nevím no.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.