Asistent vs. školní družina?

16694
6.3.15 21:57

asistent vs. školní družina?

Nevíte někdo, jak je to v případě, že ve třídě je kvůli dítěti asistent pedagoga a chození do školní družiny? Dnes mi jedna maminka řekla (při běžném rozhovoru), že oni se pokusí chlapečka integrovat bez asistenta, protože když má dítě asistenta, že nemůže chodit do školní družiny. Pro mě to byla novinka, syn nastupuje od září do školy a asistent ve třídě bude 2-3 hodiny denně. V šoku jsem se tedy nezeptala, zda je to v případě asistenta pro dítě, nebo to platí i pokud jde o asistenta pedagoga. Není tu někdo, kdo má dítě v družině i přesto, že má asistenta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5436
6.3.15 22:09

No osobní zkušenost nemám, možná nás to taky bude jednou čekat (i když já stále věřím, že ne), ale toto jsem našla http://deti.ochrance.cz/…lni-druzine/
Takže by to snad měla být blbost a dítě normálně musí do družiny vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.3.15 22:17

@AliTad jaj, takže diskriminace může proběhnout. Tak to se můžu těšit, že to na nás taky budou zkoušet :roll: Článek jako o nás… vysoká inteligence a asperger :lol:, ale vysokofunkční…kupodivu větší problémy má s učitelkami než se spolužáky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.3.15 22:18

Osobní zkušenost nemám, ale u nás ve školce se snaží integrovat a děti mají asistentky… takže logicky asi i ve školní družině taky… záleží proč asistent je… pokud uč. v družině má cca 20 - 25 dětí nemůže se intenzivně věnovat jedinci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.3.15 22:21

Ono se to nedá brát plošně… autista u nás ve třídě podle mně nepotřebuje asistenta vůbec a druhý ve vedlejší třídě ho má pořád za zadkem (vyvádí a děti de ho bojí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.3.15 22:28

@Blanka On nebude mít asistenta ani po celou dobu výuky. Jen na dvě nebo tři hodiny denně. Do jaké míry bude ve škole problémový, teď nedokážu posoudit. Minulou školku zvládal dobře, letos je to bída třená s nouzí. Ale všechno se točí jen kolem nucení k polednímu spaní, takže až tohle ve škole odpadne, myslím si, že by měl být v pohodě :think:
Odpověď mám, asistent není důvodem, proč nevzít do družiny. Tam problémy rozhodně nečekám. Stačí mu vrazit knížku nebo dát na stavění kostky a je od něj klid :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.3.15 22:31
@Kakika píše:
@Blanka On nebude mít asistenta ani po celou dobu výuky. Jen na dvě nebo tři hodiny denně. Do jaké míry bude ve škole problémový, teď nedokážu posoudit. Minulou školku zvládal dobře, letos je to bída třená s nouzí. Ale všechno se točí jen kolem nucení k polednímu spaní, takže až tohle ve škole odpadne, myslím si, že by měl být v pohodě :think:
Odpověď mám, asistent není důvodem, proč nevzít do družiny. Tam problémy rozhodně nečekám. Stačí mu vrazit knížku nebo dát na stavění kostky a je od něj klid :lol:

tak si zajdi za pediatričkou at napíše papír, že kluk ve školce spát nebude, že mu to vadí. Školka to musí respektovat!!! U nás ve školce na základě papíru od DR nesí více dětí, důvod… pak blbnou do 22-23h a nemůžou usnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.3.15 22:33

Děti co nespí si v klidu hrají nebo malují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.3.15 22:41

@Blanka S Kvůli spaní volala do školky i psycholožka, která mi syna vyšetřovala a kam chodí na nácviky sociálních dovedností. Vymahatelnost nespaní pro předškoláka je tady nadlidský výkon. Oni sice tvrdí, že syn je VIP dítě, které si nemusí po obědě chodit ani lehnout, ale syn mi říká doma něco jiného. Ano, někdy si může číst knížku, ale někdy (zřejmě podle nálady toho, kdo zrovna třídu hlídá…střídají se u nich asi 4 učitelky) prostě lehnout musí a on se uvzteká ke spaní. Pak mi samozřejmě chodí po chodbě ještě o půl dvanácté, ráno je problém ho vzbudit, ve školce je protivný, tak ho donutí zase ležet, protože očividně spánek potřebuje…a takto se to pak táhne do konce týdne.

Vymlouvají se na nedostatek personálu a na moji chybu, že jsem měla synovi zajistit asistenta už do školky (i přesto, že minulá školka neměla se synem problém) a vyhrožují vyloučením, pokud bych si náhodou chtěla moc vyskakovat. Což samozřejmě neřeknou rovnou, ale kdo není blbej, ten pochopí :zed:

Jsem fakt unavená z této instituce a snad se i těším, až půjde do školy. Jenže oni jsou propojení, je tam stejná ředitelka, tak kdoví, jestli si vůbec pomůžeme. No ale spát tam nebude muset :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66452
7.3.15 17:36

Záleží na řediteli školy. A samozřejmě taky na diagnoze. Jde o to, že pokud má dítě problémy a nezvládne např. chováním družinu, tak ho nevezmou. Peníze na asistenta totiž s bídou pokryjí vyučování, družinu už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.3.15 17:47

@Kakika nevím, jak je to s družinou, ale logicky by ho vzít měli :nevim:

jinak s tím spaním ve školce mě mrzí, že jste takhle narazili - my s tím u staršího syna problém neměli…od malička byl intelektově jinde, k tomu hyperaktivita a prostě přes den nespal a ve školce to respektovali, dokonce mu ze svýho koupili učitelky sudoka, on si v době. kdy ostatní spali luštil a všichni byli spokojený…dodnes i když už je v 5.třídě a do stejné školky chodí jeho mladší bráška na něj rádi vzpomínaj 8)…mno jo no je to o lidech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.3.15 09:51

@brumdinka Mě to za něj taky mrzí. Předškolák, který nespí od dvou let a tady prostě musí. Teď už tedy PRÝ nemusí, ale beztak vidím a slyším, že to nedodržují. Než šel sem do školky, tak na změny reagoval plačtivě, ale když mu někdo dal LOGICKÉ argumenty, proč je to potřeba, tak nebyl problém. Tady nejen, že s ním odmítají diskuzi, tady prostě nařizují. Asi všechny až na tu třídní, tu synovi seslalo snad samo nebe, protože nebýt jí, tak už nám všem asi definitivně hráblo. Pořád si říkám, že na těch pár měsíců už nemá smysl hledat mu jinou školku, ale když se ohlédnu zpětně, tak udělat to už v říjnu, kdy ho dokázali vytočit tak, že byl vzteky bez sebe (takhle mimo jsem ho nikdy nezažila), tak mohl (ale taky nemusel…) být klid. Na druhou stranu, jen díky tomuto jsme se dostali do péče úžasné ženy, která nám neuvěřitelně pomáhá tuhle situaci zvládnout.

Přitom i učitelky říkají, že když nespí, tak si opravdu v tichosti prohlíží knížky a neruší. Ale člověk už jim po tom všem fakt nemůže věřit. Když jsem se naposled ptala, jak s jídlem (je i dost vybíravý), jestli nejsou problémy, tak prý pohoda a den na to jsem se dozvěděla od kamarádky, že již podruhé viděla syna hrozně plakat nad obědem :nevim: Dozvím se, že ho k jídlu nenutí, pak ale nevím, proč tedy pláče nad talířem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.3.15 09:55
@vokishka píše:
Záleží na řediteli školy. A samozřejmě taky na diagnoze. Jde o to, že pokud má dítě problémy a nezvládne např. chováním družinu, tak ho nevezmou. Peníze na asistenta totiž s bídou pokryjí vyučování, družinu už ne.

peníze na asistenta pokryjí max. 2-3 hodiny denně. Takže asistent bude přítomný na hlavní předměty (tak mě ujišťovali, ale ani bych se nedivila, kdyby nedokázali sestavit rozvrh a asistent byl ve třídě na výtvarku, hudebku a tělocvik :zed: ). Doufám tedy, že ZŠ bude na tuhle organizaci šikovnější než MŠ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66452
8.3.15 10:39

@Kakika Znám děti s asistencí, které jsou samy v družině. Prostě je to fakt o ochotě školy (hlavně ředitele).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí