Aspergerův syndrom příznaky u batolete

22
27.10.17 10:18

Aspergerův syndrom příznaky u batolete

Ahoj holky, poprosila bych ty kteří mají zkušenost s autismem nebo AS jak se projevovali děti jako miminka a batolata?
Máme 15 měsíců starého chlapečka, od narození je hrozně moc uplakaný a nespokojený, hodně trpěl na bříško, strašně moc prožívá zuby. Má hypotoniii, začíná chodit, je celkem šikovný, oční kontakt má, umí paci paci, papa atd atd. Rozumí věcem dones, udělej atd. Zatím nemluví, jediné co tak BA jako bác a jinak zatim slabikuje, občas tata ale to nevím jestli s významem. Od mala je hrozně přecitlivělí na zvuky a různé situace, je to hodně náročné dítě, hyperaktivni a vyžaduje 100% pozornost jinak pořád pláče. Je někdo kdo ma diagnózu AS, měli vaše děti oční kontakt a uměli dětské říčky paci paci, mávali na rozloučenou? Vím že je na to brzo, ale máme to v rodině a malej pořád brečí a už nevim co s tím, mám s toho obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3783
27.10.17 10:38

Ahoj, ono je hrozně těžké takto podle pár vět usoudit, jestli tvůj synek má nebo nemá autistickou poruchu…15 měsíců je strašně brzo, ono na diagnozu tohoto typu je brzo i ve 3 nebo 4 letech….Můj syn má Aspergrův syndrom, byl opravdu odmalinka „jiný“, ve stručnosti: házel sebou ze strany na stranu, až se dostával do nějaké „extáze“, chodit začal taky dost pozdě (v 19 měsících), do té doby lezl po kolenou, byl celkově „opožděný“ v té sebeobsluze – ve 4 letech těžko zvládal do a ze schodů, všechno pouze za ruku, oblékání nebo třeba zapnout zip u bundy – taky dost obtíže, než se to naučill. Tady ty poruchy se nejvíce projeví s nástupem kolektivu, čili ve školce – stranil se dětí, vyhrál si sám, kolikrát nechápal, co učitelka chce. Na druhou stranu se s ním jednalo jakoby „s dospělým“…v tom menším věku si vzpomínám ještě, že nejlépe mu dělalo co nejpřísnější dodržování denního rytmu procházek, spaní….taky oblíbené činnosti – vláčky atd. Ono se to hrozně těžko celkově popisuje a v pár větách je to takřka nemožné…Ale osobně si myslím, že tvůj synek AS poruchu nebo něco takového – ASI – mít nebude. Ten můj taky dodržoval oční kontakt a dělal paci paci….ono je fakt ještě čas. Já jsem se nejvíce zarážela nad tím, že s velkou oblibou si třeba lehnul na zem a házel sebou ze strany na stranu – třeba půl hodiny a ještě hodně dlouho před spaním (myslím třeba ještě na prvním stupni základky takto sebou házel)….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
27.10.17 10:42

@Rody86 podle popisu jako by to byl můj syn, jen v te době uz teda chodil. Mluvit začíná az ted ve 22 mesicich - ale rozumím tomu zatim jen ja :lol: je normalni zdravý kluk, bez jakékoliv diagnózy. těžko soudit a dávat diagnózu pres net. To chce spis odborníka no.

• Citovat
  • Upravit
3783
27.10.17 10:46

Ještě dodávám - odborník by ti asi stejně řekl, že je ještě brzo, že počkat…tak minimálně do 3, 4 let…15 měsíců je hrozně brzo. Ještě si vzpomínám, že se nemohl naučit pít z hrnku a do 3 let pil z flašky, protože když jsme zkoušeli hrníček, tak to tak odmítal, že by byl schopný celý den nepít a to jsem neměla to srdce, takže nakonec dostal flašku. Obrovský pokrok bylo, že se snad týden po 3. narozeninách naučil pít z hrníčku s takovým plastovým pítkem a dokonce jsme ho nesli i první dny do školky, ochotná paní učitelka mu dávala do toho pití - první dva roky chodil do Montessori školky a tam mu ještě hodně pomáhali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
27.10.17 10:53

Jako bys psala o synovi. Budou mu tri a je to uknouranek do ted. Je hrozne citlivy, nemyslim si, ze se z toho vyvine neco extremniho. Hlavu vzhuru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.17 11:14

Mohla bych se vtírnout také s dotazem? Mám syna, 6 let. Od narození byl extra dráždivý. Do dvou let 90% dne probrečel. Chodit i mluvit se naučil brzy. odplenkování přes den v pohodě, plenky na noc měl do pěti let. nyní je jeho chování zvláštní. Sebeobsluha není úplně v pořádku, nenají se příborem, knoflíky nezvládne, oblečení ponožek je problém, oblékne se naruby, obráceně. Dodnes okusuje hračky, ruce, nehty. Má v sobě agresi, ubližuje mladšímu sourozenci, zvířatům. ve školce se straní kolektivu, nezapojuje se do ničeho. Vyhraje si sám. Grafomotorika a mluva děs. Když přijde návštěva tak se hrozně předvádí. Běhá, skáče, křičí. Pořád kvůli něčemu brečí. Už jsem z něj strašně unavená, učím se s ním, vychovávám, ale to je jak házet hrách na stěnu. jednu věc vysvětlím desetkrát proč se to nedělá a on stejně jde a udělá po jedenácté. Je možné, že je jen trochu zaostalý a ještě se to spraví?

• Citovat
  • Upravit
3783
27.10.17 11:25
@Anonymní píše:
Mohla bych se vtírnout také s dotazem? Mám syna, 6 let. Od narození byl extra dráždivý. Do dvou let 90% dne probrečel. Chodit i mluvit se naučil brzy. odplenkování přes den v pohodě, plenky na noc měl do pěti let. nyní je jeho chování zvláštní. Sebeobsluha není úplně v pořádku, nenají se příborem, knoflíky nezvládne, oblečení ponožek je problém, oblékne se naruby, obráceně. Dodnes okusuje hračky, ruce, nehty. Má v sobě agresi, ubližuje mladšímu sourozenci, zvířatům. ve školce se straní kolektivu, nezapojuje se do ničeho. Vyhraje si sám. Grafomotorika a mluva děs. Když přijde návštěva tak se hrozně předvádí. Běhá, skáče, křičí. Pořád kvůli něčemu brečí. Už jsem z něj strašně unavená, učím se s ním, vychovávám, ale to je jak házet hrách na stěnu. jednu věc vysvětlím desetkrát proč se to nedělá a on stejně jde a udělá po jedenácté. Je možné, že je jen trochu zaostalý a ještě se to spraví?

takto usuzovat na nějakou poruchu nebo diagnozu je téměř nemožné ;)… podle toho, jak se choval můj syn a to má aspergrův syndrom, bych řekla, že toto projev Aspergra nejsou…jestli se to „spraví“ - těžko říct, chce toho hodně trpělivost, citu a lásky - chápu, že je z toho člověk kolikrát sám na nervy, ale vždycky je potřeba se obrnit a zkoušet znovu a znovu s klidem vysvětlovat…jinak u 6ti letého dítěte už bych řekla lze AS diagnostikovat, ale nejsem odborník :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.17 11:31

To může být jen dráždivost. Můj Asperger oční kontakt udržel, hry typu paci pac ho nezajímaly a nedělal je, nemával, nepusinkoval (naučil se až od mladšího surozence), ale objímání měl rád. Dodnes - puberta - je velmi kontaktní.

Chodil samostatně před prvními narozeninami, do osmi let měl problémy s počůráváním a pokakáváním bez zdravotního důvodu. Působil vztekle, zuřivě, potřeboval režim, přehledná pravidla, důslednost, upozornit předem na změny.. Sociálně tragédie, pracujeme na tom intenzivně, ale vrstevníky ani zdaleka nedotahuje. Mluvit začal pořádně až kolem 3 let, hrubá motorika průměrná, jemná motorika od útlého dětství skvělá, takže zipy, knoflíky, pastelky… no problem.

Srovnej si to s první odpovědí a uvidíš, že každý Asperger je jiný, a hlavně, je hrozně brzo na diagnozu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.17 18:08

Máme syna 3,5 roku. Byl silně dráždivé miminko. V 15 měsících nemluvil, nerozuměl, neměl oční kontakt. Nedělal žádné dětské hříčky, nesdílel. Většinu dne proječel a všechno byl problém - spaní, jídlo, pití, změny, cizí lidé. To stejné hlasité zvuky, nemohla jsem před ním luxovat, vysávat, mixovat a ani nic jiného. Ještě ve 2,5 letech na něj někdo promluvil a on zavíral oči. Ve 3 letech mi doktorka ukazovala ten test pro 18 měsíční děti, co se dává kvůli autismu a byl by vyhodnocený jako maximálně rizikový. Ještě ve 2 letech nás varovali, že bude nejspíš autista. Aktuálně se začíná pomalu rozmlouvat a v ostatních věcech je v rámci možností na úrovni vrstevníků. Je na té nižší úrovni, ale nají se, dojde si na záchod a všechno. Dokonce si sám vyhraje. Pořád je náročný.
Nebudu ti tu psát, že tvůj synek je určitě v pořádku, ale je to ještě prcek, takže bych se závěry a hodnocením počkala.
 Inko2

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.17 18:09
@Anonymní píše:
Máme syna 3,5 roku. Byl silně dráždivé miminko. V 15 měsících nemluvil, nerozuměl, neměl oční kontakt. Nedělal žádné dětské hříčky, nesdílel. Většinu dne proječel a všechno byl problém - spaní, jídlo, pití, změny, cizí lidé. To stejné hlasité zvuky, nemohla jsem před ním luxovat, vysávat, mixovat a ani nic jiného. Ještě ve 2,5 letech na něj někdo promluvil a on zavíral oči. Ve 3 letech mi doktorka ukazovala ten test pro 18 měsíční děti, co se dává kvůli autismu a byl by vyhodnocený jako maximálně rizikový. Ještě ve 2 letech nás varovali, že bude nejspíš autista. Aktuálně se začíná pomalu rozmlouvat a v ostatních věcech je v rámci možností na úrovni vrstevníků. Je na té nižší úrovni, ale nají se, dojde si na záchod a všechno. Dokonce si sám vyhraje. Pořád je náročný.
Nebudu ti tu psát, že tvůj synek je určitě v pořádku, ale je to ještě prcek, takže bych se závěry a hodnocením počkala.
Inko2

Ještě doplním, že na závěry máte spoustu času. Ony se vady dají diagnostikovat později. Většinou se to do 3 let nechává.

• Citovat
  • Upravit
1.11.17 10:33

Je pravda že 15 měsíců je příliš brzo na diagnozu, ale určitě je na čase vyhledat nějakého odborníka, nejlépe klinického psychologa. Někoho kdo by mohl pak sledovat vývoj vašeho syna v intervalech po několika měsících či po půlroce a dělat z toho závěry - jestli je postupná tendence k normálnímu vývoji, anebo postupně začínají více projevovat nějaké specifické poruchy autického spektra. Zprava od psychologa je pák i důvodem k tomu aby se obrátit na ranou péči anebo v budoucno do nějakého SPC - jsou tam zlaté lidí, které většinou se snaží maximálně pomocí, nabídnou hry či cvičení pro podporu vývoje které by rodiče ani nenapadli.

Jinak ale to co popisujete osobně mě spíše připomíná vývojovou dysfázie, a možná nebylo by od věci vyhledat nějakého šikovného neurologa.

Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect