Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Mám syna 5 let. Má astma, alerie. Poslední měsíc se každou noc počůrává, když usne po obědě, tak tak taky
Hlídám mu pití před spaním. Budíme ho v noci, ale stejně to nestihneme. Psychycké problémi nemá, ve školce taky ne.
Prostě spí moc tvrdě a nevzbudí se. Ale každé spaní ![]()
Napadá mě, že teď ho hodně trápí alergie, má nateklé oči a je tedy víc unavený. Máte někdo podobný problém? Jak to řešit? Nejhorší je, že když usne ve školce, tak se mu to stalo taky a pak se stydí.
Jo, máme podobný problém… syn bude mít v červnu 7. Astma alergie, velmi tvrdý spánek.
Poslední měsíc je zlepšení, když ho v 10 vzbudíme, tak zhruba v 30% případů vydrží suchý do rána.
Ale pořád nic moc.
Dle psycholožky je nadprůměrně inteligentní a hodně citlivý, což je kombinace, u které se noční pomočování vyskytuje často dlouho.
Dle nefrologie není fyziolog. problém, léčili by ho hormonama. To jsme odmítli - syn z toho žádný psychický problém nemá. Mevíc je třeba dodržovat striktně eneuretický režim. To se taky moc nedaří, protože ve škole nemám kontrolu, kolik toho vypije.
TAkže čekáme…
Inko K. kvůli synovi
Tak určitě si teď nemyslím, že by v tom byl psychycký problém. Spíše tam hraje roli ta jarní alergie a tolik tlumících léků. Jenže vysadit je nemůžeme. ![]()
Ahoj holky, a jak si můžete být tak 100% jisté, že to není psychický problém? ![]()
@Ráďa 25 a nejde se domluvit na lécích, které nezpůsobují únavu? Vim, ze na alergii jsou, nevím, jak s astmatem ![]()
MlsalkaM- no přímo ty na alergii únavu nezpůsobují. Ale ty na astma. On bere na noc prášek co roztahuje průdušky a tlumí ho. Kdyby ho nebral, bude třeba celou noc kašlat a nevyspí se. Takže po něm spí na tvrdo a bez něj nespí
Zítra půjdu k dr. Vezmeme sebou moč a uvidíme. Chci vyloučit zánět měchýře. Celý rok se nám to nestane. Jenže teď chodí spát s nateklýma, červenýma očima a možná že je v tom opravdu jen větší únava. ![]()
Karkullinka- Tak už jsem se ptala ve školce, ale tam je vše OK. Syn je spíš vůdčí tip. A líbí se mu tam. Každý den se tam těší. Doma také změny nejsou, nehádáme se, chová se úplně normálně jako vždy. Takže prvně asi vyloučíme nemoc, pak zkusíme změnit léky a pak uvidíme…
@karkullinka píše:
Ahoj holky, a jak si můžete být tak 100% jisté, že to není psychický problém?
Syn (zatím) nemá psych. problém z toho, že se počůrává - proto jsme odmítli léčbu hormonama. Hormony totiž nevyléčí důvod počůrávání, ale jen uměla navodí to, že se nepočůrá. Po jejich vysazení bysme byli zase na začátku.
Vzhledem k tomu, že má občas suchou plínku až za poslední měsíc a předtím byl vždy počůraný, tak si nemyslím, že by se počůrával z psych. důvodů.
U zakladatelky bych řekla, že je to opravdu tlumícíma lékama. Máme problém syna v noci na čůrání vzbudit, opravdu spí velmi tvrdě.
Zakladatelko, co dostává na ty průdušky?
Foukáme ráno a večer flixotide a na noc bere ještě Montelukast, Aerius sirup bere ráno a večer a ještě ribomunil, ten bereme jen některé dny v měsíci. Za měsíc jedeme do lázní, tak snad do té doby bude lepší. ![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který se týká mé 3,5 ( 29.8.2014) leté dcery. Jedná se o počůrávání. Celkově jsem s ní měla problém ji odnaučit od plenek na odpolední spaní. Zvládla jsem to taktak před nástupem doškolky…I když se mi doma nepočůrávala, ve školce se to stalo do dnešního dne nespočetně krát! Učitelek jsem se ptala, jestli ji dávají pravidelne na wc před spaníma obě dvě tvrdí, že ano. I u oběda prá dostává méně pití. Po dalším a dalším počůrání jsem se jich i ptala, jestli ji kontrolují, že se opravdu vymočila a opět mi tvrdily, že ano. Malou přitom chválí, že je šikovná atd atd. Takže si myslím, že ve školce problém není. I když jsem vypozorovala, že jak se paní učitelky po týdnu střídají, tak u jedné(u té „nehodné“) se počůrá třeba 2× do týdne a u druhé se vydrží nepočůrat celý týden…Doma se ni nepočůrala od ledna a včera a dnes opět. Výhružky typu nepůjdeme ven, nedostaneš kokino na ni neplatí. Nic si z toho nedělá. Po obědě dohlížím na to, že se opravdu vždy vyčůrá. Odpolední spaní trvá někdy i 2 hodiny, ale říkám si, že když je vyčůraná, tak by i tento čas měla vydržet. Přes den se to nestává vůbec. Musím ještě podotknout, že na noc má stále pleny. S tím bojuji pořád, ale nejdřív chci vyřešit odpolední problém, než se pustím do večerního - pokud je to dobře. A ještě jí nedávno zjistily lehkou formu astmatu. Pokud to s tím souvisí…
Moje otázky zní : Je v tomhle věku ještě nějaká „tolerance“na pomočování?
Jak malou motivovat??
mám nastolit lehké fyzické tresty??
Vím, že je to boj na dlouhou trať, ale budu ráda za odpověď a popř. za nějaký fígl. Děkuji moc
@terez-kyri
Dobry den, jak Vas vubec muze napadnout nastolit fyzicke tresty diteti, ktere se pomocuje?
Vy jste snad spadla z jedle. Chudak dite, ktere ma problemy s pomocovanim. Je to bud Vas problem, jelikoz jste ho nenaucila chodit na nocnik driv, nez byste mela, nebo ma problemy s dychanim a je silny astmatik, jako se projevilo u meho ctyrleteho syna, nebo ma psychicke problemy! Jestli si ale myslite, ze problem vyresite tim, ze diteti date pres hubu, tak naopak. Pres tlamu bych dala ja Vam!
@Petra33343 píše: Více
Mám za to, že za šest let už to má @terez-kyri dávno, dávno pořešené. Holčičce je dneska skoro deset let, tak už to jistě nebude aktuální. Bylo by potřeba příště se pořádně podívat na datum příspěvku. A snažit se zachovat chladnou hlavu, a to i v internetové diskuzi. Mimochodem, mě odnaučila babička počurávat se, když mě někdy ve třech letech umyla mokrý zadek v potoce a šla jsem domů s nahým zadkem. Bylo to sice jen pár metrů, ale prý už jsem si od té doby vždycky řekla. Takže metoda drastická ( ono to bylo v dubnu), ale účinná. Ne teda, že bych to snad radila praktikovat také, ale vidíte, že dříve se s tím fakt nepárali.