Astma v těhotenství - ventolin

543
14.7.17 12:21

Astma v těhotenství - ventolin

Ahoj holky, jsem skoro ve 25. týdnu těhotenství a poslední dny jsem začala mít problémy s dušností. Jsem astmatička a mám při obtížích předepsaný ventolin. Teď když cítím dušnost, tak si stříknu. :? Byla jsem k tomu ještě teď dost nachlazená (kašel, rýma..) takže jsem střídala klidně i několikrát za den. K alergologovi jdu příští týden, aby mi napsal něco na dlouhodobé užívání. Vím že ventolin je hlavně na záchvaty a že je dost silný. Myslíte že když ho do té doby budu používat při dušnosti, ublížím tím mimi? Nebo mu naopak spíše ublíží ta dušnost? Děkuji, Renata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
427
14.7.17 12:27

Myslím, že miminku ublížit nemůžes. Dušnost je mnohem horší! Mně ale doktorka v těhotenství ventolín nedoporučovala, neboť může rozvolnovat nejen plicní sklípky u dušnosti, ale i děložní čípek. Místo toho jsem dostala kombinaci Pulmicort a Atrovent..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
14.7.17 12:34

@baal7513 Děložní čipek mám včera kontrolovaný - zcela uzavřený. Tak snad už by tomu těch pár dní neublížilo:)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
14.7.17 12:35

Ahoj, taky mám astma a používám ventolin. Můžu až 6 dávek denně. Ventolinem miminku neublížíš, i na genetice mi řekli, že ventolin se smí používat. Jinak beru Ecobec (snad je to správně :lol: ) a právě při dušnosti ventolin. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
14.7.17 12:38

@Macik.S Mě právě doktor ecobec vysadil :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
14.7.17 12:39

@robatko23 Tak to je zvláštní :lol: No, beru ho a vše je v pořádku, tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
14.7.17 12:41

@Macik.S No, co doktor to názor. Každopádně je pro mě důležité že jsem tím každodenním používáním ventolinu mimi neublížila. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
14.7.17 12:43

@robatko23 Určitě neublížila, můžeš být v klidu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
14.7.17 12:53

Ahoj, mně taky řekli, že můžu v těhotenství používat ventolin.

• Citovat
  • Upravit
1100
14.7.17 13:21

Ahoj,
moje alergoložka mi taky Ventolin schválila. Mám ho taky pro případ dušnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
14.7.17 13:51

Mě šlo hlavně o to, když mám tu dušnost (ne záchvaty) několikrát za den, abych těch dávek neměla moc:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
30.11.17 09:38

Ahoj holky, jsem na začátku těhotenství a mám problémy s astmatem. Nemám s ním zkušenosti, vyšlo to tak nějak zrovna v době těsně před otěhotněním. Předtím jsem měla podobný problém asi před 2 lety, stačilo na chvíli foukátko a do měsíce jsem byla bez problému. Teď jsem nejdříve dostala jedny léky (kortikoid a foukátko), ale nepomáhalo, jenže to nepomáhalo, tak mi doktor toho napsal více a do toho pozitivní tt. Takže léky jiné…kortikoid jen ráno a ventolín. Jenže mě trápí, že se to stále moc nelepší. Jeden den je mi relativně dobře, pak se to horší a špatně se mi dýchá a kašlu. Doktor mi ale neřekl, jestli když to je fakt astma, je tohle normální stav a mám počítat s takovými stavy už nějak pořád nebo dlouhodoběji nebo se to mělo úplně zlepšit? Dost mě to trápí, samozřejmě nejsem nadšená, že beru kortikoidy v těhotenství. Zajímá mě, Vy, co máte astma, jak jste na tom? Berete nějaké léky pořád a už nemáte takové problémy, nebo pořád tak nějak pokašláváte? Já jsem navíc doma, tudíž skoro pořád v klidu a stejně nic moc, nevím, jak bych vypadala, kdybych denně musela někam chodit do práce třeba…Jsem z toho celkem špatná…nerada bych, aby mělo mimi málo kyslíku. Mám takového divného doktora v tomto, napíše léky, pošle domů a nevysvětlí, kdy se to zlepší, co mám dělat apod. Ještě by mě zajímalo, jestli Vám s astmatem pomohlo i něco alternativního? Třeba homeopatie nebo co já vím…něco, čím si můžu pomoci…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
30.11.17 10:07

Ahoj, já teda nevím jak s těhotenstvím, ale kortikoid v inhalátoru nepůsobí jako v tabletě, takže to není stejné jako jiné kortikoidy. A u Ventolinu je třeba sledovat, jestli ti po něm prudce buší srdce. Spoustě lidem nesedne a tak se pak musí vyměnit třeba za Berodual. Co jsem konzultoval se dvěma doktory, tak kortikoidy v téhle formě jsou právě bezpečné a spíše akutní inhalátory jako Ventolin mohou být nebezpečné na srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
30.11.17 10:12

@Petra67 Máš pravdu v tom, že miminko nejvíce ohrozí tvoje dušnost-nedostatek kyslíku. V těhotensví nikdo nedokáže předpovědět, jak se astma zachová ani u dlouholetých sdtabilizovaných astmatiček. Takže u tebe teprve ne. Kortikoidy jsou základ, ty astma „léčí“ Ventolin ulevuje od dušnosti. Pokud ti léky nezabraly cca za 3 dny, měla bys jít na kontrolu a poradit se, jak dál. Co mášza kortikoidy? Jak často dýcháš Ventolin? Máš rýmu? Vyplachuješ pusu po kortikoidu? Jakou jsi měla spirometrii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
30.11.17 10:50
@BaMaK píše:
@Petra67 Máš pravdu v tom, že miminko nejvíce ohrozí tvoje dušnost-nedostatek kyslíku. V těhotensví nikdo nedokáže předpovědět, jak se astma zachová ani u dlouholetých sdtabilizovaných astmatiček. Takže u tebe teprve ne. Kortikoidy jsou základ, ty astma „léčí“ Ventolin ulevuje od dušnosti. Pokud ti léky nezabraly cca za 3 dny, měla bys jít na kontrolu a poradit se, jak dál. Co mášza kortikoidy? Jak často dýcháš Ventolin? Máš rýmu? Vyplachuješ pusu po kortikoidu? Jakou jsi měla spirometrii?

Mám symbicort, brát mám jen jednou denně. Doktor říkal, že pokud to zvládnu bez něj, tak ať ho neberu. Zatím jsem to tedy nezkoušela, protože mi nepřipadá, že bych byla bez problémů. Jako je to lepší v tom, že už nemám takové docela velké záchvaty kašle, spíše prostě občas tak jednou dvakrát zakašlu, protože mě to nutí. Ventolin některý den nemusím fouknout vůbec, včera jsem si foukla dvakrát. Více většinou ne. Rýmu nemám, spirometrii…konkrétní výsledky nemám, doktor říkal, že dobrou. Pusu vyplachuji, umyju i zuby. Nemám ani žádnou alergii. Řekla bych, že to mám hlavně ze stresu. Už jsem to měla dvakrát podle mě fakt dobré, ale přišel stres a hned zpátky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí