Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuji se poradit. V pátek předepsala dětská dr synovi ( přes 2 roky) Atarax na úzkost, koupila jsem to, ale když jsem to doma přečetla, mám chuť to zase vyhodit. Má mít na spaní 1/2 prášku, ale i tak, co si o tom myslíte? Zvažuji změnu doktorky.
Poradila bych se jinde. Veškeré léky u dětí jsou vždy risk. Nejsou jako dospělí, mozek se jim stále vyvíjí. A pokud činnost mozku potlačíš léky (hlavně v noci) tak se může stát že se nevytvoří správný spoj. Nemusí se to projevit ale taky může.
Hodně hodně bych zvažovala léči úzkost u malého dítěte prášky. Najdětě příčinu, vyřešte ji a bude to v pohodě.
Příčinu jsme řešili, režim pořád stejný, žádná změna v okolí, v životě, stejné jídlo, pohádky pořád stejné, jinak na televizi nekouká, prostě nic co by v dobu ho ovlivnilo, vyzkoušela jsem všechny přírodní možnosti ( levandule, meduňka…)… Mě to dost překvapilo, ale opravdu se mi to nezdá…
@Tez90 Říkám já bych do toho nešla. Viděla jsem jeden super dokument co se dětem děje v noci v hlavě - jak se to tam spojuje, upevňují se dovednosti, vytváří se nové spojení nezbytná pro dovednosti nové. A když utlumíš mozek tak se to neděje. A né že by to mozek udělal až bude mít příležitost, ale prostě to přeskočí a vynechá.
Příčina tam na 100% je, může být kdykoliv - klidně i při porodu ale projevuse se to až teď. Zapřemýšlejte jestli nemáte někde cokoliv nevyřešeného co by mohl vnímat. Příčina tam je, úzkost bez příčiny neexistuje.
@Tez90 píše:
Příčinu jsme řešili, režim pořád stejný, žádná změna v okolí, v životě, stejné jídlo, pohádky pořád stejné, jinak na televizi nekouká, prostě nic co by v dobu ho ovlivnilo, vyzkoušela jsem všechny přírodní možnosti ( levandule, meduňka…)… Mě to dost překvapilo, ale opravdu se mi to nezdá…
Zkuste bachovy esence nebo podobné, ty jsou pro děti vhodné.
@Tez90 Nikdy bych to nedala pokud by nebyl hooodně vážný důvod a i pak jen velmi krátkodobě třeba po nějakém psychickém těžkém traumatu nebo tak. Pokud čtu dobře doporučení výrobce, tak se píše pro dospělé a děti OD šesti let a cituji: „U malých dětí snáze dochází k rozvoji nežádoucích účinků přípravku na centrální nervový systém (viz bod 4.8). U dětí je také častěji než u dospělých popisován výskyt epileptických záchvatů.“
Jestli vám to napsal obvoďák tak je teda „kabrňák“.. Hledejte příčinu, nenechte se odbýt, oběhejte odborníky. Nepíšeš žádné detaily, co syn má, jestli odjakživa nebo nově.. Ale je to svítící varovná kontrolka a řešením nemůže být, že vyšroubujete žárovičku kontrolky a budete spokojení, že je vše Ok, protože kontrolka nesvítí. Troufli byste si to u auta?
Mám známou, co se jí holka před nástupem do školy měnila před očima..byla za matku hysterku, všechny výsledky dcery v pořádku..a ona furt „otravovala“, že něco je špatně. Poslali ji na psychiatrii, že malá se jen bojí nástupu do školy.. Nakonec náhodou zjistili, že holka má v mozku nádor.. vyoperovali, je to 25 let, holka vše OK.
@Tez90 Po tom co tady zatím čtu, bych to taky nedala a hlavně mi vůbec nedochází, jaké asi může mít dvouleté dítě úzkosti, že by na to mělo brát tento lék. Co vlastně synovi je? Jak se ta úzkost projevuje? A jak tu někdo píše ta příčina tam být musí a určitě půjde vyřešit bez léků u tak malého dítěte. Hlava mi to nebere ![]()
@natyber byla jsem se synem u dr, protože začal špatně spát, narazila jsem tady na více maminek, které měli stejnou zkušenost, dítě se budilo s křikem, noční děsy, prý věkem, tak jsem myslela, že je to chvilkový. Jenže pak z ničeho nic začal proplakávat celé noci, nepomohlo probuzení, chování, ignorace, z každého probuzení jsem s ním byla třeba hodnu vzhůru, že jsem ho zase uspala, za chvíli znova.. Jako kdyby měl nějaké noční můry, přes den je v pohodě a najednou ho něco rozlítostní a třeba další hodinu pláče, bez důvodu, jako nedávno venku. Uhodil se, ale jen lehce, spíš se lekl, ale další hodinu jsem ho v kuse chovala, protože se na něj nemohl nikdo podívat, natož promluvit, aby neplakal, pak pár hodin v pohodě a zase z ničehož nic pláč.. Nedávno viděl z dálky koně a najednou, že se bojí koníků, přitom se na ně chodíváme dívat minimálně jednou týdně a miloval je. Najednou se prostě bojí projít okolo jednoho okna v obýváku - když je tma - nikdy dřív problém nebyl.. Museli jsme změnit melodii na telefonu, kterou poslouchal rok v kuse, protože najednou přišla sms, začal hysterický řev…
Ono se to celkově špatně popisuje, sama cítím, že ho něco trápí, ale nedokáže říci co, přitom když ho něco bolí, to řekne i v polospánku, nebo když se bojí, ale vysloveně to spaní, prostě každou proplakanou noc a chování je znám na mě i na synovi, oba dva nevyspalý, kolikrát mám pocit, že začnu taky brečet..
Ahoj, souhlasím s @Aletheia
Dcerka měla předepsaný Atarax od neurologa na roce…, po přečtení příbaláku jsem nedala. Právě z výše uvedených důvodů. Přiznám se, že než se dcerka dostala z nejhoršího, prošli jsme si všichni hrůznou cestou, ale všechno se asi mělo stát.
Dcerka je báječná, skvělá a úžasná
. A ano, vliv na to vše měl nepovedený porod…
@Tez90
Nevím, nedokážu nic poradit. Mě by asi takové chování nedovedlo k lékaři. Prostě bych si vzala na spaní syna k sobě, píšeš že je mu něco kolem dvou let. Podle mě děti během růstu procházejí změnami. Vem si co všechno musí jejich mozek pohltit a zpracovat, co všechno vidí a dnes hlavně slyší všude kolem sebe. Znám spoustu dětí co měly období, že se něčeho bály. Syn od sestry teď poslední dobou a je mu přes dva roky a dva měsíce se začal bát tmy, nejde nikam kde je zhasnuto a často přinese hračku a říká že už nebrečí. Brala bych to jako nějaký další posun v mozku. Nevím, já bych se těch léků asi fakt bála.
@Tez90 deti s takovymi problemy mohou mit nedostatek horciku, muzes doplnkit magnesii lactici od GLO, u nasi starsi pomohl joalis zacileny na detox po ockovani (deimun activ, minddren, mezeg), do te doby mela to co Tvuj syn.
Je vyborne, ze Ti syn mnohe rekne.
Davame i blue ice, probiotika, horcik, vitaminy skupiny B (listovku a spol).
Vliv na spanek mohou kit demineralizujici potraviny, vynechat rafinovane potraviny, vyhybat se eckum…
Hlavne doplnovat ziviny, nez davat leky.
Jeste mala poznamka:
I horcik od jinych firem ma uvedeno, ze se muze od sesti let a vite co? V lekarne pred uzivanim horciku malymi detmi varuji, ale psychotropni latky jsou OK! U horciku se resi pribalovy letak a u silene chemikalie ne. ![]()
A je to caste, ze se detem „leky“ ovlivnujici mozek predepisuji, misto cileneho doplnovani mineralu a vitaminu, misto lecby streva, aby slo do tela, co nejvice prospesnych latek a vylucovaly se spolehlive vsechny toxiny z prostredi.
A ockovani ovlivnuje cinnost mozku dlouhodobe, bohuzel.
A co jeho vyvoj - rec a motorika? mluvi? mohl by to byt vyvojovy problem ne pouha uzkost. Zkuste detskeho psychologa ci psychiatra ne atarax.
@Bubiii A že mu chybí horčík se projevuje nějak dlouhodobě nebo prostě z ničeho nic? Asi se ptám blbě, ale cca před 2 měsícema mu dělali poměrně rozsáhlé krevní testy protože byl často nemocný, ale víceméně tam měl vše v pořádku, tak jestli by se tam ten hořčík projvil, nebo by to bylo brzy?
@vykladzkaret Vývoj řeči ani motorika bych neřekla, mluví skvěle, dost lidí říká, že i lépe než kdejaký tříleťák a co se týká motoriky, nevím, jak moc dobře to dokážu posoudit pouze jako matka, ale nikdy jsem u něj nezaznamenala nějaký problém. Dětskému psychologovi budu volat dnes, tak doufám, že nás vezme brzy.
Zkusila bych to řešit homeopatiky nebo Bachovými květy (v obou případech navštívit odborníka), s psychologem…takový dryák bych mu nedala, to až jako tu úplně poslední nejkrajnější možnost ![]()