Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Netopirek Na oslabene sliznice virozou nasedla bakterialni infekce. O to nejde, ale i tak me to mrzi uz druhe atb.
Jsou děti co jsou nemocné víc a ATB mají často. Je jen důležité, aby je dostala jen když je to třeba. Ale je dost možné, že je bude mít často.
Mám tři děti. Jedno mělo za 13let ATB jen pětkrát. Druhé má minimálně jedny ATB za zimu
Asi tě moc nepotěším, ale zrovna jsem dočetla knížku, která se tomuto tématu dost věnuje. Podání atb u takto malých dětí do budoucna bohužel vliv mít může. U dospělých to vliv mít může také, ale u dětí je to horší z toho důvodu, že se jim stále vyvíjí a stabilizuje mikrobiom, který úzce souvisí s imunitou.
To, co můžeš udělat, je dávat při atb vždy probiotika.
@pet p Je mi to jasne no. Probiotika beru jako samozřejmost, to ano. A jak jsou na tom vase deti s atb pro porovnani?
Syn 10 let, mel ted antibiotika podruhe…dcera mela od roka skoro pravidelne kazdy pulrok anginu, takze atb caste, pak mela taky zanet prudusek, rovnez atb, do tech 10 let byla nemocna casto, ted je ji 17, ale zadne nasledky nema…
A to byla pred rokem dukladne zkoumana a testovana, pac se doktorce neco nezdalo v krvi, delali ji vsechny mozne odbery, vytery, krev, moc, ultrazvuky bricha, rentgen plic, vysetreni na kardiu…ale vysledek, zdrava jak ripa…
Tak ji mame alespon prokleplou ![]()
Idealni to asi nebude, nicmene, ja to beru tak, ze kdyz opravdu potrebuje, tak potrebuje. Mam dite, ktere dostalo atb hned po porodu, takze rizika solidni, ale dost mozna mu to zachranilo zivot
Pak jeste jednou asi v roce a pul. Je mu 7, imunitu nema nejlepsi, ale ani nejhorsi
Alergie zadne ani nic, co by vypadalo jako primy nasledek ![]()
Dulezite je nedavat atb pri kazdem „prdu“, ale jenom fakt v krizi. A pak si to podani v krizi nevycitat, protoze bez nich by to byl prusvih.
Je dobre se trochu informovat a u dr. neodkejvat vsechno, nekteri to pisou jak lentilky.
Synovi je 8, antibiotika měl asi 4×, z toho jednou musel brát hodně silná a to celý měsíc po 8 hodinách, z toho jsem byla fakt špatná, ale bylo riziko infekce do mozku, tak se nedalo nic dělat. První měl už v necelém roce na zánět průdušek. Taky z toho nejsem nadšená, ale na něco jsou ta antibiotika prostě nutná.
@beruska9 my jsme oba alergici, takze pravděpodobnost alergii je u nas velice vysoka i tak. Ale chapu to.
@Anonymní píše:
@pet p Je mi to jasne no. Probiotika beru jako samozřejmost, to ano. A jak jsou na tom vase deti s atb pro porovnani?
starší dcera měla ATB 2×, oboje jako malinká do 2 let - jednou na impetigo, podruhé na neustupující kašel. Teď je jí 9,5 a žádné následky to na ní nezanechalo. Mladší sedmiletá měla ATB 1× na angínu. Jediným následkem je její naprostý odpor k jakýmkoliv lékům v sirupu.
antibiotika se bohužel strašně nadužívají, ale pokud je člověk nebere na každou blbost a několikrát do roka, tak si nemyslím, že by měla zanechat nějaké následky.
Myslím si, že mnohem větší paseku v mikrobiomu nadělá nekvalitní strava, kterou jí velká část národa (včetně dětí) než 2× jednorázová antibiotika. Tam můžeš podpořit mikrofóru pre a probiotiky.
Pokud někdo nejí zeleninu a ovoce, živí se vysoce průmyslově zpracovanými potravnami, umělými sladidly a pod., tak mikrobiom trpí mnohem víc, protože ta zátěž je trvalá.
Pokud dr. nedává antibiotika na každé zakašlání (což asi nedává, že?) tak bych se netrápila výčitkami svědomí, protože to stejně ničemu nepomůže.
@Anonymní píše:
Ale k čemu takové porovnání?
Naše děti žádné atb neměly (je jim 3 a 6 let). Ale loni ORL lékařka předepsala synovi atb na zánět středního ucha a pediatrička dceři na zánět spojivek.
Se synem jsem šla na jiné ORL, kde je o doktorce známo, že atb moc často nedává. Ta řekla, že musíme hodně vyplachovat konvičkou hleny a za týden že to zkontroluje - a vše bylo už v pořádku.
S dcerou jsem šla na oční a tam mi doktorka řekla, že by atb zatím nedávala, že to většinou odezní samo, akorát to trvá déle.
Podotýkám, že nejsem žádný odpůrce atb, jsou to užitečné léky.
@Jahru Snad nedava. Nejsem odborník, nezbyva mi nez ji verit. Ale mala byla uplne hotova, jen spala a brecela a pry hrozne zarudly krk, ze uz tam je nasedla bakterie. Docela dlouho se mnou i v dobrem diskutovala a vysvetlovala.
Stravuje se snad z 95% kvalitne, temer bez cukru, ji pestře. No uz je ted stejne musi dobrat, tak to musim zkusit hodit za hlavu. A ja jsem v tomhle hroznej litostnik no.
Ahojky, jak casto myslite, ze je snesitelne atb u ditete, aniz by to melo do budoucna nasledky? Je mi jasne, ze neco bez atb vylecit nejde nebo by se to zbytecne protahovalo a hrozilo, ze to zpusobi ještě vetsi paseku, ale stejne jsem z toho spatna. Mala rok a tri ctvrte ma druhe atb za zivot.