Atopický ekzém a kortikoidy

24
15.6.10 17:13

Atopický ekzém a kortikoidy

Kamarádčinu synovi (6 měsíců, plně kojen) diagnostikovali atopický ekzém. Má ho hodně, nejvíc ve slabinách (kůže už začíná praskat). Dostali kortikoidy (mastička se sníženým nožstvím), aby odstranili největší pohromu. Předtím zkoušeli snad vše…Linolu, speciální olejové koupele, modrou indulonu, Holtovu mast, teď nějakou novou (nemapatuji si název), olivový olej, slunečnocový olej atd., nic moc nezabralo. Jen se to třeba na chvíli zlepšilo. Teď v těch horkách se to dále zhoršilo.

Slíbila jsem, že se zeptám na Vaše zkušenosti s kortikoidy a jejich vliv na AE? Používali jste je? Jaké jsou vlastně vedlejší účinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
15.6.10 17:39

Ahoj, my je používáme, ale jestli to chce celkově zlepšit tak bych se zeptala - doporučili jí změnu jídelníčku (pokud kojí) a tak dále? Ona spousta kožních dá mastičku a tím to hasne, ale aby se to lepšilo tak se musí najít spouštěč… Ne že by to pak zmizelo, ale mělo by se to zlepšit.

Kortikoidy mažu jen když už opravdu vyskočí akutní reakce vyrážková na něco, jinak promazávám ondřejovkou, excipialem a lenienskou. Ještě je prý dobrý olej do koupele Linola Fett.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
15.6.10 17:45

Doporučuji Aloe Vera Barbadenis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
15.6.10 17:54

My jsme ještě kortikoidy neměli (doufám, že ani nebudeme) a z těch klasických mazadel se nejvíc osvědčila modrá Indulona a Excipial Lipolotio. Lenienska nám vyhovovala jen pár dní, pak z ní měl červené fleky, po olivovém oleji byl ještě sušší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
15.6.10 18:06

klárka dostala kortikoidy teď nedávno. dva měsíce jsme se snažili zbavit ošklivých ložisek klasickými krémy, ale prostě na to nejakutnější zahojení jsou kortikoidy potřeba. myslím, že krítkodobé použití na menší plochy kůže neškodí až tak moc. jinak bych kamarádce doporučila, aby se s mimčem objednala na alergologii. většinou se AE hodně upraví změnou jídelníčku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
15.6.10 18:27

Ahoj já má AE diagnostikován od miminka… Po porodu se mi to zlepšila takřka úplně zmizel, ale to je ted jedno… s kortikoidy mám dobrou a zároven šptnou zkušenost, vždy mi pomohli zbavit se vyrášky, ale pak jsem na těch místech, kde se mi exém objevoval opakovaně a já opakovaně mazala ztratil pigment, v létě jsem tam měla bílé fleky… Dr mi na to řekla, že Až budu 3 měsíce bez exému fleky zmizí, jenže být tři měsíce bez AE by byl zázrak, fleky mi zmizely až ted po porodu a v těhotenství, kdy exém už nemám…

• Citovat
  • Upravit
2081
15.6.10 19:03

Neni mozne tuto problematiku postihnout v jednom prispevku. Existuje zde tema v sekci Alergie a ekzemy, Atopicky ekzem - klub. Tam se resi, co s AE, jsou tam i obecna pravidla pro zvladani ekzemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
15.6.10 19:25

Ahoj!

Už jsem to na několika diskuzích psala, ale stejně napíšu znovu…

Syn měl hodně ošklivý ekzém patrný na první pohled, protože byl po celém obličeji. V tom nejhorším stadiu i po celém těle. Ale na hlavičce to měl nejhorší. Byl samý strup jakoby popraskaný a taky mu to dost mokvalo.
Kortikoidy jsem použila v začátku jen jednou. To měl jen lehký ekzém na tvářích. Po 3 dnech mazání měl kůžičku krásnou, pak jsme už nemazali a ekzém se znovu objevil, ale rozšířil se více i na čelo a postupně na takřka celou hlavičku. Jen očička mu svítila.
Nakonec se zjistila potravinová alergie na BKM a pšenici, ale vše se netestovalo.
Přes mou snahu jsem nakonec ukončila kojení a přešla na Nutrilon allergy care a postupně se mu to začalo zlepšovat. Po třech měsících už měl ekzém jen lehký a později lepší a lepší…

Takže za sebe rozhodně doporučuju se spíše než na mazání zaměřit na možnou příčinu. Často bývá právě u takhle malých dětí přičinou nějaká potravina, příp. více potravin.
Promázávat je třeba, ale většinou je příčina hlubší a to je potřeba včas řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
15.6.10 19:57

ahojky, my mazeme excipial s mandlovym olejem, pomaha najviac, vyskusali sme uz tiez vsetko. Doktorka nam dala i kortikoidy, ale tie sa snazim nedavat, urcite nie tvar, ked sa doskriabe na rucicke tak mu dam trosku tam, ale len raz za cas. Ked uz kortikoidy /nie som za ne/, plati pravidlo, za dobu ktoru ju pouzijes, musis minimalne dvojenasobne dlhu dobu nedavat. Inac, vsetko co holky psali, pozor hlavne na jedlo pri kojeni, mlieko, atd…

Ju, teraz nam nasa pediatricka aspon do faze, kym sa dostaneme na alergologiu /v praze su strasne dlhe terminy na objednanie/ dale fenistil kvapocky a pomahaju. Neviem, zatial tvrdi, ze to nevadi, ze ich uzivame… nemate niekto skusenost???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
15.6.10 20:49
jayjay píše:
Ju, teraz nam nasa pediatricka aspon do faze, kym sa dostaneme na alergologiu /v praze su strasne dlhe terminy na objednanie/ dale fenistil kvapocky a pomahaju. Neviem, zatial tvrdi, ze to nevadi, ze ich uzivame… nemate niekto skusenost???

Těch kapiček se neboj, někdo je užívá stále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
15.6.10 21:44

ahojky,
tak nám byl diagnostikován v 4 měsících, dostali jsme na kožním kortikoidy Locoid, na nejhorší místa, to samozřejmě zabralo, záleží co taky prcek jedl, vyvarovala jsem se všemu co ho mohlo k tomu podnítit dále, změna byla ikdyž se trochu víc spotil, nicméně nejhorší místa jsem vzala tím LOcoidem, ostatní místa mastičkou Leniens, obyč mast z lékárny, a mažeme dodnes a ekzém je pryč… semtam se objeví v ohybu nožičky, ale fleky na tělíčku, na obličeji i jinde zmizeli, ale na každého zabírá něco jiného. Taky ho koupu jen jedenkrát týdne, to hodně pomohlo, do koupele dávám ten olejíček, peru v Persilu sensitiv a do posledního máchání dám 3 lžíce octa (na Lovelu se mám dle kožařky vykašlat, že to je parfémované dost a jen tahák na peníze a s citlivostí to prý nemá nic společného)…u nás se to lepšilo tím jak se malej začal pohybovat, plazit, lézt a tak, už jen neležel, nekynul, máme dost faldíky…:-) a tím ten ekzém jen kvetl…ale teď je fakt krásně čistej… no a v létě jedem k moři, sluníčko a moře mu udělá moře…a mamince taky…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek