Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj - kamarádky syna zužuje atopický ekzém - chtějí si trochu ulevit od kortikoidů a tak objevila kosmetiku protopan - máte s tím někdo zkušenosti? nebo něco jiného bez obsahu kortikoidů?? díky předem za radu..
@vmadla Taky jsem o tom slyšela a dokonce dostala nabídku od Ježíška, že to naší dceři koupí. Ale přijde mi, že je to novinka na trhu, takže zkušenosti zatím moc nebudou. Nám zatím nejvíc sedí Lipobase Repair, stačí mazat jednou denně po koupání, když se to zhorší, mažu i ráno. Lipobasi na ta nejhorší místa, zbytek mažu Cienem nebo modrou Indulonou. Koupu v Oilatu nebo rozplustím sůl z mrtvého moře (kupuju v DM drogerii 3 sáčky za cca 70Kč, dávám třetinu sáčku). Kortikoidy máme 10 měsíců, mazala jsem asi 5×.
Já dnes nasadila kortikoidovou kůru
jelikož po půl roce mazání celého těla Lipobase repairem vůbec nezabral… já dostala od Dr včera na kožním doporučení na tento krém - mám vzorek a je krásně roztíratelný a mastný, ne jako Lipobase repair
http://www.nakupniarena.cz/…p-400-ml.htm
Já se také přimlouvám za Lipobase Repair - pro atopika opravdu to nejlepší. Je to zatím jediný krém, který stačí namazat 1× denně a není potřeba opakovaně během dne opětovně mazat jako u ostatních krémů.
a jak už psala hkac, tak také koupeme v Oilatu. Přiznám se, že neschvaluji používání kortikoidů, které lékaři hojně předepisují. Souhlasím, že v prvotní nejhorší fázi pomohou, ale není to nic, co by bylo vhodné na dlouhodobé používání.
Taky nejsem zastánce kortikoidů…potýká se s atopem od narození, budou mu dva a už prostě není zbití a musíme je aplikovat…nepomohlo vůbec nic, byli jsme u moře kvůli tomu, kupovala za těžký peníze Lipobase repair (nemá jen ostrůvky ale celé tělíčko, takže fakt drahá záležitost), už jsem bezmocná, není snad nic co bych nevyzkoušela…včetně různých diet, úprav jídelníčků apod (neb jsme mysleli původně že je alergik na KB)..dnes jsem mázla poprvé, tak uvidím…
Slyšela jsem, že LIPOBASE REPAIR někomu na chvilku pomohl, u nás tedy bohužel..:-( je to hrozně individuální a každému zabírá něco jiného, takže myslím, že stejně budeš muset-zakladatelko- ten krém vyzkoušet a uvidíš…
jinak já díky těmto stránkám vděčím za přísun mnohých informací - takže doporučuji se zaregistrovat a projí to: http://www.atopickyekzem.org/…atopiky-oka/
Ahoj, taky máme atopák, teda už není vidět, docela jsme se ho zbavili ![]()
ale ta cesta…
v Motole nám dr. dala kortikoidy a doporučila drahé krémy a gely.. krém nás vycházel kolem 700kč měsíčně + gel, ten taky stál kolem 600, ale ten vydrží déle.
Pak jsem někde četla, o konopné masti.. tak jsem ji koupila když došel krém. V lékárně mi dala konopnou mast od robátka na atopák.
Nejdřív se to trochu zhoršilo, po nějaké době najednou neměl žádné zarudnutí, nic ![]()
Ale zase jsem nevěděla, čím mazat suchou pokožku na celém těle.. tak jsem zkusila klasické domácí sádlo.
A musím říct, že jsem s výsledkem spokojená, nulové náklady (teď dostávám domácí konopnou mast od kamarádky), sádlo máme domácí také. ![]()
U nás to perfektně funguje ![]()
Lepší než drahé krémy ![]()
Jak „závidím“ maminkám, které najdou ten svůj recept…Já mám do robátka mýdlo a konopnou mast koupenou přímo v Chraštičkách, kde mají plantáž konopí…a stejně to nepomohlo ![]()
Dostala jsem se na tyhle stránky poté, co jsem zadala do vyhledavače „PROTOPAN“.
V pátek mi přišlo očekávané promašťovací mléko a dnes ( je neděle ), jsem urychleně mazala kortikoidama!
Tak „olezlý“ můj syn snad nikdy předtím nebyl!
Zkoušela jsem taky kde co všechno, konopné masti, Biodermu, La-Roche…
Ve většině případů se nestalo vůbec nic. Fungují bohužel jen ty kortikoidy a sluníčko. Ale takováhle reakce, to jsem nečekala.
Napište prosím, zda má někdo stejnou zkušennost.
Díky.
Ahoj, jsem v šestém měsíci těhotenství a exém mám od narození. Právě se mi tak rapidně zhoršil že v noci jsem už nemohla spát. Už 5 dní jsem s tím exémem v nemocnici. První dva dni mi podávali kortikoidové infuze a nastalo velké zlepšení. Ale po dalšch dnech postupně dochází k zhoršování. Už nechci další kortikoidy ani doktoři mi je už nechtějí dávat. Na netu jsem narazila na kosmetiku Protopan tak doufám, že se zde co nejdříve objeví nějaké informace o užívání. Zatím nevím jestli jí věřit či to je jen lákadlo na peníze. Nevím co jiného v těhotenství zkusti. doktoři jsou krátcí
Tak piště své zkušenosti. Díky
@JPo píše:
Dostala jsem se na tyhle stránky poté, co jsem zadala do vyhledavače „PROTOPAN“.
V pátek mi přišlo očekávané promašťovací mléko a dnes ( je neděle ), jsem urychleně mazala kortikoidama!
Tak „olezlý“ můj syn snad nikdy předtím nebyl!
Zkoušela jsem taky kde co všechno, konopné masti, Biodermu, La-Roche…
Ve většině případů se nestalo vůbec nic. Fungují bohužel jen ty kortikoidy a sluníčko. Ale takováhle reakce, to jsem nečekala.
Napište prosím, zda má někdo stejnou zkušennost.
Díky.
Kůže se vyměňuje po cca 4 týdnech, takže dřív není možné zjistit, jestli nový krém má nějaký účinek nebo ne. Samozřejmě reakce na něj (nesnášenlivost) se projeví takhle brzy, ale obávám se, že to, jeslti někomu Protopan pomohl nebo ne, dřív jak za měsíc vědět nebudem. Já když začala dceři dávat něco nového, tak většinou hnedn nastalo zlepšení, ale po 1-2 týdnech to bylo zas stejný, takže ničemu zázračnému už spíš nevěřím a ty peníze investovat nechci, když nemám záruku, že to fakt pomůže. ![]()
Chtěla bych popsat vývoj další situace.
Po této zkušennosti jsem kontaktovala přímo prodejce Protopanu, p. Fukse a společně hledali, kde je problém. Dnes po dalších čtyřech dnech, vás mohu ubezpečit, že sice netuším, co způsobilo takovou šílenou reakci kůže, ale Protopanem to nebylo.Už další 3 dny natírám syna promašťujícím mlékem a každým dnem je kůže lepší a lepší.
Soukromým mailem jsem se už p. Fuksovi omluvila, za svou unáhlenou reakci „vyděšené matky“ a tímto uvádím věci na pravou míru.
Panu Fuksovi taktéž děkuji za jeho zájem a maily s radami ohledně zmírnění atopického ekzému a jsem ráda, že jsem se k Protopanu vrátila, protože ten efekt je opravdu vidět.
Ahoj, nemám sice doma mimčo s ekzémem, ale sama ho mám už od narození (měla jsem ho po celém těle až do 13 let a je to dědičné). Vyzkoušela jsem kde co, pak už mne to ani nebavilo, protože to jsou drahé přípravky na jedno brdo. Všude vám budou říkat, že je to stravou a prostředím ve kterém žijete. A asi takhle, spousta nemocí je s přehnané hygieny (tím nemyslím, že se člověk nemá mýt). Jídlo - to je kapitola sama o sobě. Jako atopik bych neměla vlastně nic požívat. Je plno druhú potravin, které atopik nesmí, když to shrneme zůstaneme o vodě a chlebu a když rozebereme tento zbytek tak voda balená je prakticky nepoživatelná (to vím, mám to ověřené a je to můj obor) a voda z kohoutku je mimo jiné chlorovaná což atopikovi vadí. Pokud vezmu kvalitu potravin obecně, tak hnusům, které tu způsobují i rakovinu se prostě nevyhneme a nějaké bio taky není záruka, na to si opravdu dávejte pozor. No a teď k produktu protopan. I když nejsem nijak velkým zastáncem těchto novinek ze zoufalství jsem si chtěla koupit celou sadu (ačkoliv pořádně nemám ani na to, abych si mohla každý měsíc kupovat jejich mléko či krém). Zajímala jsem se o to, nakolik se výrobky liší od jiných levnějších a dávno dostupných na trhu. To mi moc nedokázali vysvětlit, prý jim nepřísluší hodnotit cizí výrobky. Což jsem ani nechtěla, šlo o určité látky obsažené v těchto výrobcích a o co jsou ty jejich látky (obsažené ve výrobcích protopan) lepší. Spokojila jsem se s vysvětlením, že do protopanu dávají látky, které mají účinek na ekzém (např. jejich probiotika mají vliv na ekzém i alergie, zatímco jiné kmeny probiotik na to vliv nemají). Koupila jsem si krém i mléko. Zatím používám týden, tudíž hodnocení je jen doporučující. O promašťování si můžu nechat zdát. Mast i krém se rychle vstřebá (což by bylo dobré, ale krém nedělá film, což je dle tvrzení na stránkcýh protopanu jako plus - prý pokožka dýchá) a pokud mám horší ekzém (mám jej „už“ jen na rukou) tak nemám pocit promaštěných rukou dlouho a do několika desítek minut mám potřebu opětovného mazání. Pokud je ekzém v celkem slušném stavu, tak je naopak mast příjemná. První dva dny užívání jsem musela na noc mazat kortikoidama (belosalic, jak tu někdo zmiňoval), po nich se to zlepšilo a pak jsem mazala už jen protopanem (a je fakt, že jsem se dvě noci vyspalala). V pátek jsem snědla na mne nevídanou porci ovoce (hroznové víno, dvě jablka - ze zahrádky, banán), jinak jím každý den domácí přesnídávku z vlastních jablek a jablíčko, a druhý den už to zase jelo. Proč zmiňuji stravu, toto ovoce by mělo působit zásadotvorně a tudíž by mělo mít pozitivní vliv na ekzém a nejsem ani na jedno alergická. Je pondělí a já se můžu drbánim zlbláznit a některé prsty ani neohnu, ekzém je zase na špatné cestě. Budu protopan užívat dál a budu se snažit sem napsat víc.
A jak jste tu doporučovaly belosalic, tak k tomu vám taky něco písnu. Užívám ho již asi 10 let možná více a je to pěkný svinstvo. Dost se bojím, aby mi to nepřivolalo rakovinu nebo něco podobného, lae bolset a svědění je silnější. Je to dobrý na potlačení nejhoršího, ale opatrně s tim.
Ahoj,
jsem tu abych napsala, jak pokračuje užívání protpanu. Až se to bojím napsat, abych to nezakřikla, tak po 27 letech sužování s ekzémem, mohu prohlásit, že konečně existuje něco, co funguje. Ze začátku to není moc znát, u mne se i ekzém zhoršil a nasadila jsem belosalic (kortikoidy) vždy na noc (po dobu dvou nocí), přes den mazání mlékem a krémem protopan. To se opakovalo během 2 týdnů 2×. Při nedostatečném pocitu promaštění jsem si pomohla konopelou od dr. popova (ale myslím, že stačí i modrá indulona nebo něco jiného). Píšu to sem jen pro úplnost informací. Od 13.11. jsem zatím nemusela použít kortikoidy.
Jako dítě jsem měla ekzém po celém těle, zhruba kolem puberty se stáhl na ruce. Stav ekzému bývá asi takový, že krom zarudnutí a svědění mívám i mokvavé pupínky a párkrát to došlo (i přes veškěrou „léčbu“) k popraskaným prstům až do masa. Po vyzkoušení všch možných zaručených mastí (indulona, vaselína, různé kortikoidní masti, dr. Popov, krémy za 600 Kč, A-derma, Bio derma, Avéne apod. super zaručené a drahé kosmetické nesmysly) to vypadá, že protopan opravdu funguje. Já už dokonce vidím vlastní kůži. Když vám řeknu, že ještě minulou středu mi chiropraktik říká: „Joo to jste vy ta pacientka, co má ekzém. Já si už říkal, že jsem to tu u někoho viděl.“, a to jsem tam byla po 3 letech a o mém ekzému jsme se nikdy nebavili. Tak si asi dokážete představit, jaké to mám, když si to doktor po těch letech pamatuje.
Ruce jsou pořád trošku zarudlé, někde ekzém bojuje víc, jinde míň, někde se dá mluvit o takřka zhojené kůži. Svědění ustupuje, v noci se už i vyspím. Tak doufám, že to bude pokračovat ke zdárnému konci a dostanu se alespoň na nějakou normální úroveň. Ruce si mažu 2× denně mlékem a 2× denně krémem. Ještě jsem chtěla říct, že mi mléko (ať už na ekzém či jen normální tělové) vždycky vadilo a dráždilo ekzém ještě víc, toto to nedělá.
Jedinou vadou protpanu je cena celkové sady i jednotlivých produktů. Pro někoho možná mizivá částka, pro mne je to skoro otázka rohlík nebo krém. Samozřejmě pochybuju, že to bude kdy částečně hradit pojišťovna, ale kdyby se dostal do obchodů, aby člověk nemusel platit alespoň poštovné. A taky doufám, že jednou vyzkouším celou měsíční kúru.
Ahoj všem, já Protoban zkouším první měsíc - dárek od taťulky k narozkám. Tím mu i moc děkuji. Zatím spokojenost. Lépe posoudím, až nebudeme stavět a nebudu v prachu… Myslím, že kdybybych byla v ideálním prostředí, tak už nemám nic. Za prvních cca 14 dní obrovské zlepšení - i bez kortikoidů. Teď teda zhoršení cca 3tí týden, ale myslím, že je to opravdu díky prachu z itongu a škrábání zdí a… Mám v plánu do toho investovat i svoje prostředky… Nevím jestli najdu znovu tento blok (zatím nemám dítě), ale hledám všude reakce na tento preparát… Budu určitě psát dál, protože je to fakt hrozná nemoc… Jo a koupil mi celou tu kazetu se vším všudy jinak to asi nemá cenu a jsou to vyhozené peníze. A nepalilo to zklidňu je to… Pořád jsem bez kortikoidů i když teď s flekama a pár prasklinkama - znám se bylo by hůř - vyzkoušela jsem Exipial, Eucerin, Konopí, vazelínu, máchání v oleji, mořskou sůl - samo z lékarny, mnoho dalších… a Kortikoidy na obličej teda Protopic a nic. Nevím jen si myslím že bez těch prášků to asi nemá cenu… Snad to dá trochu smysl píšu jak mě to napadalo a právě mě chválí kolegyňka co mě dlouho neviděla že to mám lepší a to už jsem byla úplně čistá - neva dostavíme a bude zase dobře
Jen bych ještě chtěla upozornit, že i sám autor na jejich oficiálních stránkách píše, že kortikoidy mohl pomalu vysadit až po cca 2 měs. užívání přípravku. Proto jsem tomu i začala věřit - žádné mazání medu stylem okamžitě se zlepší a již žádné hormony atd. Ještě jednou díky je to super…