Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak nám bylo včera potvzeno, bohužel to co jsem tušila, že malá má atopický ekzém. chtěla bych Vás poprosit o rady jak s tím bojujete u sebe a svých dětí. střídáme mastičky, pomáhají krátce. měli jsme i konopnou mast Robátko, pomohla jen do doby než se začaly klubat zuby. dostali jsme další seznam co nemáme jest, tak to vyloučíme vše na dva týdny (to pak jdeme na kontrolu) a pak začnu pomalu přidávat potraviny, které mohou zhoršovat AE. po zubech se to tak zhoršilo, že se mi v noci škrábe, takže jsme obě i nevyspalé. malé je necelých deset měsíců. Touto cestou Vás chci požádat o zkušenosti s jídelníčkem a mastičkama.
děkuji
Ahoj, u dětí nevím, jenom napíšu vlastní zkušenost. Mám AE od malinka (teď je mi 30), zkusila jsem všechno, celoživotní metody pokus omyl… konkrétní přípravky radit nebudu, protože je to stejně individuální, snad jen kortikoidy jen v krajním případě, když to už hodně obtěžuje, ale zase úplně odmítnout, když dítě trpí mi nepřijde jako rozumné. Pamatuju si, že v dětství se mi neopalovaly ty části, které jsem těma hnusama mazala, ale trvalé následky nepozoruju…
V jedné příručce jsem se dočetla, že AE má velkou souvislost s hormonálními změnami, takže se může objevit, ale i zmizet v době: mimina, kolem 3 let, na začátku ZŠ, v pubertě, na konci puberty, u žen kolem těhotenství a klimakteria.
Já jsem to měla kolem puberty nejhorší, nerada na to vzpomínám, ale o život nešlo, zabírala jenom léčba příznaků a obecné zásady jako nepoužívat péřové lůžkoviny, nevystavovat zbytečně prachu a plísním atd., samozřejmě vyloučit prokázané alergeny, to vše ve spolupráci s dobrým kožním lékařem, příp. alergologem.
AE mi zmizel na konci puberty (kolem 20 roku) s jedním návratem - v prvním trimestru, kdy jsem se osypávala po použití chemikálií (2× se stalo osudným mytí vany nějakým Brefem či co, jednou odlakování a nalakování nehtů). Od té doby klid. Moje známá atopička ještě bojovala v souvislosti s kojením
Dítě mám - zatím - zdravé, i když je tam určitá dědičná náchylnost (můj děda měl lupénku), pokud je jeden rodič s AE je to myslím kolem 50%, pokud oba, tak 80%
Určitě spolupracuj s lékaři, ale! s použitím vlastního selského rozumu (ne všichni radí účinně, někteří vyloženě šíří bludy) a přeju hodně trpělivosti, je to běh na dlouhou trať. A taky přeju, ať bobkovi AE zmizí co nejdříve ![]()
@Kačus82 píše:
Ahoj, u dětí nevím, jenom napíšu vlastní zkušenost. Mám AE od malinka (teď je mi 30), zkusila jsem všechno, celoživotní metody pokus omyl… konkrétní přípravky radit nebudu, protože je to stejně individuální, snad jen kortikoidy jen v krajním případě, když to už hodně obtěžuje, ale zase úplně odmítnout, když dítě trpí mi nepřijde jako rozumné. Pamatuju si, že v dětství se mi neopalovaly ty části, které jsem těma hnusama mazala, ale trvalé následky nepozoruju…V jedné příručce jsem se dočetla, že AE má velkou souvislost s hormonálními změnami, takže se může objevit, ale i zmizet v době: mimina, kolem 3 let, na začátku ZŠ, v pubertě, na konci puberty, u žen kolem těhotenství a klimakteria.
Já jsem to měla kolem puberty nejhorší, nerada na to vzpomínám, ale o život nešlo, zabírala jenom léčba příznaků a obecné zásady jako nepoužívat péřové lůžkoviny, nevystavovat zbytečně prachu a plísním atd., samozřejmě vyloučit prokázané alergeny, to vše ve spolupráci s dobrým kožním lékařem, příp. alergologem.
AE mi zmizel na konci puberty (kolem 20 roku) s jedním návratem - v prvním trimestru, kdy jsem se osypávala po použití chemikálií (2× se stalo osudným mytí vany nějakým Brefem či co, jednou odlakování a nalakování nehtů). Od té doby klid. Moje známá atopička ještě bojovala v souvislosti s kojením
Určitě spolupracuj s lékaři, ale! s použitím vlastního selského rozumu (ne všichni radí účinně, někteří vyloženě šíří bludy) a přeju hodně trpělivosti, je to běh na dlouhou trať. A taky přeju, ať bobkovi AE zmizí co nejdříveDítě mám - zatím - zdravé, i když je tam určitá dědičná náchylnost (můj děda měl lupénku), pokud je jeden rodič s AE je to myslím kolem 50%, pokud oba, tak 80%
kortikoidovou mastičku jsme měli ale zlepšilo se to tak skoro nic. ke kožnímu budem nadále chodit, ale nechci moc právě matlat chenií ač se bez ní asi neobejdem ![]()
Jo, ještě jsem si vzpomněla, nevím, jestli ti to doktoři říkali, ale zhoršení stavu bývá na podzim a na jaře a taky na to pomáhají pobyty u moře… pokud si to můžete dovolit, tak 14 dnů, 3 týdny úplně super
@sibi píše:
kortikoidovou mastičku jsme měli ale zlepšilo se to tak skoro nic. ke kožnímu budem nadále chodit, ale nechci moc právě matlat chenií ač se bez ní asi neobejdem
no jako léčba akutního zhoršení, když dítě třeba nemůže spát nebo se škrabká do krve apod., tak bych to používala, pokud má dva flíčky a je v pohodě, tak bych zkusila třeba alternativní léčbu, teď je toho na trhu hodně, jenom to chce dobře vybrat
to víš, před 20 lety to nebylo
Ale - nejsem doktor, takže s rezervou ![]()
@Kačus82 píše:
Jo, ještě jsem si vzpomněla, nevím, jestli ti to doktoři říkali, ale zhoršení stavu bývá na podzim a na jaře a taky na to pomáhají pobyty u moře… pokud si to můžete dovolit, tak 14 dnů, 3 týdny úplně super
no neříkali, ale naštěstí existuje ten internet… právě v tomto blbém počasí se nám za nějakch 7týdnů vyklubaly 4zuby tak to taky moc neprospělo, už aby to bylo za náma pokud je to i tím počasím..nebo odvezou mě i malou ![]()
@Kačus82 píše:
no jako léčba akutního zhoršení, když dítě třeba nemůže spát nebo se škrabká do krve apod., tak bych to používala, pokud má dva flíčky a je v pohodě, tak bych zkusila třeba alternativní léčbu, teď je toho na trhu hodně, jenom to chce dobře vybratto víš, před 20 lety to nebyloAle - nejsem doktor, takže s rezervou
právě to má v jamkách na rukouch, na zápěstí, v kolenních jamkách, na hrudníčku, na ručky jsem dala nějaký obvaz, nebo co to je ale ten hrudníček nevím jak zakrýt aby se tam nedostala…dívala jsem se po netu i po nějakým pyžamku s rukavičkama, ale asi špatně hledám
No ty zuby, to je celkově složité období, tak se nedivím, že se zhoršilo i tohle. Taky má na AE velký vliv psychika, školáci můžou vyprávět
Zase se to zlepší, chudinka malá
Ale zase jsou horší nemoci, to občas pomůže
Když jsem v pubertě brečela, že už to nevydržím, že nenávidím svou kůži, tak mi máma vynadala, jestli bych si radši vybrala být bez nohy… kupodivu jsem se uklidnila ![]()
@sibi píše:
právě to má v jamkách na rukouch, na zápěstí, v kolenních jamkách, na hrudníčku, na ručky jsem dala nějaký obvaz, nebo co to je ale ten hrudníček nevím jak zakrýt aby se tam nedostala…dívala jsem se po netu i po nějakým pyžamku s rukavičkama, ale asi špatně hledám
co třeba jí dát tílko a na to teprve overálek a pořádně větrat, aby nebyla zpocená, přece jenom přes tlustou látku si to tak nerozškrábe
@Kačus82 píše:
No ty zuby, to je celkově složité období, tak se nedivím, že se zhoršilo i tohle. Taky má na AE velký vliv psychika, školáci můžou vyprávětZase se to zlepší, chudinka malá
Ale zase jsou horší nemoci, to občas pomůžeKdyž jsem v pubertě brečela, že už to nevydržím, že nenávidím svou kůži, tak mi máma vynadala, jestli bych si radši vybrala být bez nohy… kupodivu jsem se uklidnila
asi je to dobrá rada do budoucna s tou nohou… ale je to mor s tou kůži
@Kačus82 píše:
co třeba jí dát tílko a na to teprve overálek a pořádně větrat, aby nebyla zpocená, přece jenom přes tlustou látku si to tak nerozškrábe
v noci spí ve vaku, ani jako malá nechtěla být v zavinovačce, tak se tam hůř dostává, ale sem tam dostane. přes den jde uhlídat zabavit
Aha, no, rukavičky si asi taky sundá, už je celkem velká
už nevím
@Kačus82 no oni mají být nějak všité a nebo i jsou odepínací, psali to na jedno webu o těchto pyžámkách, ale nikde jsem nenašla obchod kde by se to prodávalo
V NEXT prodávají overálky s přehrnovacími rukávky, ale nevím, jestli je to i na větší děti, já to měla na mimino do 6m ![]()