Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já jsem taky atopik a jak píšeš, jako dítě jsem trpěla jak pes, asi ve 13ti to zmizelo a vrátilo se mi to až ve 22 letech. Ale jen na obličej, což jsem nikdy neměla! A teď co jsem těhotná ( teprve 8tt) tak se to rozlezlo i na záda a ruky a krk, no není to pěkný. Tak doufám, že to začne stagnovat, protože nevím co bych dělala. Ale myslím si, že každý to má jinak, já četla, že většině se to v těhotenství zhoršuje.. čím se mažeš? já už nevím co bych na sebe naplácala ![]()
Ahoj, moc ti neporadím, jen napíšu to, že jsem do 27 let nevěděla co to je AE, v životě jsem nic takového neměla, na kožní v podstatě nechodila, jen v dětství s bradavicema a s oparama. Teď 3/4 roku po porodu se mi rozjel AE. Mám toho plné ruce
Vůbec jsem nevěděla, co to je, prvně jsem se lekla, že je to něco oparovýho, ale je to AE. Takže mě se to rozjelo právě až po porodu.
Taky jsem atopik od narozeni. Hormony a jejich zmena na to ma vliv urcite a pak taky hodne stres. Ja se toho uplne nezbavila nikdy a co jsem otehotnela, tak se mi to dost zhorsilo.
Taky jsem atopik od narození, nikdy jsem se toho úplně nezbavila, ale bylo relativně klidné období kolem 20 let. V prvním těhotenství se mi to hodně zhoršilo, první trimestr jsem mazala i kortikoidy a brala aerius, v době kojení pořád hrůza, nejhorší toto jarní období. Hned navázalo druhé těhotenství, zase se to zhoršilo, druhé kojení… no ekzém je fakt příšernej, nejvíc to mám na obličeji, krku, rukou. Loni jsem měla i nohy, teď jen čekám, kdy se tam ty fleky objeví.. Teď zrovna jsem zase na kortikoidech…
Zdravím
potřebuji poradit. Prve popíši situaci, jsem atopička od narození. Měla jsem to většinou v oblasti rtů, podkolení jamky, loketní jamky a v místech kde se dítě spotí. Ve 12ti letech společně s příchodem puberty jsem na kožní docházela čím dál tím méně až ekzém vymizel úplně, nebo se sám od sebe dostavil max. 1× za rok. Antikoncepci jsem nikdy nebrala! Od 15ti do 18ti jsem byla úplně bezproblému, pak jsem otěhotněla. V těhotenství jsem problém za celých 9 měsíců neměla ani jednou, ale to co přišlo po porodu je katastrofa!!!
Mám to nyní tak co dva měsíce, a to naprosto všude!!! Jak okolo rtů, tak po celých rukou, na stehnech pod zadkem, po nohách ale co mě nejvíce trápí tak na prstech u ruk
jsem z toho naprosto v šoku a vůbec nechápu co se stalo, že se mi mé onemocnění takto vrátilo, a ještě v tak hrozném rozsahu :/ může mi to někdo nějak vysvětlit? Čím to může být? Já si to spojila s hormony v těhotenství. Myslíte, že kdybych znovu otěhotněla mohla by mi nemoc zase zmizet? Docházím pokaždé na kožní, a už mě to opravdu nebaví. Nejraději bych se vyléčila úplně, i když vím, že je to nemožné.
Děkuji všem za rady, a omlouvám se za anonym. Není mi moc příjemné se o tom jmenovaně bavit.