Atopický ekzém z medu?

267
9.3.13 22:15

Atopický ekzém z medu ?

Ahoj holky,
prosím vás.. potřebovala bych naléhavě porodit. Mám šestitýdenní dcerku, které vyrašily nejprve pupínky na tváři, teď už se jí tam začínají dělat takové „puchýřky“ a má celou tvář zarudlou. Na internetu jsem se dočetla, že by to mohl být atopický ekzém..
Před třemi dny jsem byla s kamarádkou na cestě s malou, a dali nám napít fenyklového čaje s troškou medu (kamarádka to malé dává už od tří týdnů :cert: ) a já to nevěděla. Je možné že má malá ekzém s tohohle? protože jinak jí nic jiného, než sunar, a převařenou kojeneckou vodu nedávám. Do teď žádné špatné reakce na sunar neměla, tak je mi to divné. Máte s takovým ekzémem zkušenosti? popř, čím jste léčily, mazaly apod? moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4306
9.3.13 22:20

Tak trochu mi přijde, že si pleteš atopický ekzém a alergii/přecitlivělost projevující se ekzémem, či ekzém zhoršující. Ovšem jak v případě atopáku tak alergie to může být opravdu z čehokoliv. Sleduj, jak se vyrážka/ekzém vyvíjí, pokud je to suché tak hodně promašťuj (sádlo, pokud chceš něco z lékárny tak se některým osvědčil např. leciderm či obdobná kosmetika), pokud je to mokvavé, tak nejdřív to chce vysušit (takže něco jako zinková mast) a pokud v tom plaveš (co na to dát) a nic se delší dobu nemění, tak mazej za doktorkou a modli se, ať ti dobře poradí.
Mimoto atopák se u takhle malých miminek nedá zjistit. Z lékařů ti ho nikdo na jistotu nepotvrdí, může to být opravdu alergie, přecitlivělost, atopák, dětská dermatitida či mnoho dalších věcí, které se projevují stejně a to tak, že kůže není zdravá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
9.3.13 22:22

Ahoj, med je silný alergen a atop ekzem může vyvolat, moje malá má taky atopicky ekzem a med má zakázaný. Od té doby co ji vyskočil, též v 6 týdnech, tak sme byly na koznim a musím dávat Ha mléko.
spíš to bude alergie, pokud nemáte teda předpoklady k ekzemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
9.3.13 22:24

Moc díky :palec: k doktoru jdeme hned v pondělí, ale do té doby bych malé ráda něčím pomohla, aby jí to nezačalo svědit, nebo nějak mokvat. Zatím to měla spíš suché, tak jen doufám že to atopický ekzém nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
9.3.13 22:28

@Ivuska23 malá zatím do teď měla max. novorozenecké pupínky, a to jen zřídka. Tak se právě bojím té alergie. Do kdy vám prosím med zakázaly? napořád? já si to teď jen vyčítám že jsem jí z té flašky dala napít :( :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
9.3.13 22:29

@skrudzz pokud to má suché, tak mastit, ja mazu modrou indulonou nebo niveou, to jsou takové krémy které se doma najdou. Musí to být furt mastné, aby ji to nezačalo svědit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
9.3.13 22:29

@skrudzz Když suché, tak promastit. Pochybuju, že ti pediatra dá jistou diagnozu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
9.3.13 22:32
@skrudzz píše:
@Ivuska23 malá zatím do teď měla max. novorozenecké pupínky, a to jen zřídka. Tak se právě bojím té alergie. Do kdy vám prosím med zakázaly? napořád? já si to teď jen vyčítám že jsem jí z té flašky dala napít :( :cert:

ja si to taky vyčítala, že jsem ji dala obyčejné mléko a ne Ha, kdyz jsem nekojila, ale to neovlivnis. Med by neměla minimálně do dvou let. Ale my máme ten atopicky ekzem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
9.3.13 22:34

@Ivuska23 aha, tak teď nevím zda bude horší atop. ekzem nebo alergie :? Doufám že nám mudr. řekne v pondělí něco víc. Jen nevím, jestli nejet hned zítra pro ha, mléko.. nebo počkat raději až do toho pondělí, abych malé zbytečně mléko nestřídala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
9.3.13 22:35

Holky, nevyčítejte si nic, opravdu to může být z čehokoliv (parfém v ubrousku, nějaká chemie v krému, dítě se může „osypat“ i při kojení, když matka sní něco, co mimču nevyhovuje).
Zakladatelko teď se zaměř na to, aby to dítě nezatěžovalo, abys mu případně ulevila a co bude, to se teprve uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
9.3.13 22:38

Přesně tak, nema cenu si nic vyčítat, naše malá se osypala bud po mléku nebo po prášku na praní, do ted to nevím jistě. Dřív nebo později by se to stejně stalo.
počkej, co ti řekne doktor. Hlavně maz, pokud to má suché, a kdyby si to chtela škrábat, tak se ji snaz zabránit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
9.3.13 22:40

Dala jsem jí pro jistotu rukavičky, aby si to náhodou neškrábala, zatím tedy budu promazávat, a počkáme tedy do tooho pondělí, co víc nám řekne doktor, i když si myslím že mi řekne to samé co tady, a budeme muset přejít na HA mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3831
9.3.13 22:41

Synátorovi se to udělalo taky, pupínky na tvářičkách, později se to začalo dělat i na čele, bradě, nose,..podle doktorky to může být z čehokoliv, ubrousky, zpocení, nesedl prášek na praní..mazala jsem pravidelně „LIPOBASE“, dá se koupit bez receptu v lékárně a cca po týdnu to zmizelo úplně. Mimochodem..med do čaje dávám synovi taky kapku a nic z toho neměl a nemá. Staršímu (7 let) jsem dávala taky a taky v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9201
9.3.13 23:08

Ahoj,
zachovej klid ;) my jsme pupínkové královny, moje malá a vlastně i syn byli tááák „olezlá“ miminka :oops: :oops: :oops: navíc měla docela měla silnou alergii na mléko, silnou kojeneckou seboreu…takže máme nejen načteno ale i vyzkoušeno, odkonzultováno…
Teoreticky to reakce na med být může, med může být alergen ale dětem se do roka nedává kvůli určitým bakteriím nebo jejich toxinům které se v něm mohou vyskytovat. Navíc já bych potravinovou reakci na kůži čekala spíše jako vyrážku a ta bývá nejčastěji na bříšku. Reakce na fenykl by byla asi velmi vzácná a spíše třeba průjem nebo tak něco. Exem by se udělal pokud by se dítě s alergenem setkávalo pravidelně, po jednom podání se mi to fakt nezdá. Jsou to ale jen mé názory a zkušenosti, tak mě nikdo nekamenujte. atopák často začíná za ušima, v kožních záhybech a ne tak ráz na ráz si myslím.

Osobně bych tipla že je to novorozenecké akné nebo ta seborea, obojí se dělá i na tvářích a často se vytvoří akné které se pak v seboreu změní. Nedělají se malé i šupinky ve vlasech a nebo v obočí?
každopádně s obojím můžeš něco dělat jen omezeně, je to dáno hormonálně a změnou v činnosti mazových žlázek. nejsem si jista jak ti pomůže pediatra, mají tendenci to zlehčovat, já vždy šílela, ale oni vědí že to prostě odezní :hug:
Já vše jen promazávala, indulona modrá, ambidermann, je třeba zkusit co vyhovuje. Bioderma má na seboreu skvělou mast, ale je vhodnější spíše na tu suchou šupinatou ve vláskách a obočí, někomu zabírá excipal, ale moje děti dráždil. často se doporučujejen promazávat, omývat převařenou vodou popř. jaryšův roztok.
tam kde to nebylo suché nám na kožním (dětském kožním!) dali nějakou mast se zinkem.
jinak ta seborea se u naší malé projevila taky kolem 6týdnů, nejdříve, pupínky, pak se to celé slilo v červené fleky, které postupně zaschly a kůže se oloupala, nic moc pohled, opakovalo se to v několika vlnách až do jejích snad 4 měsíců. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9201
9.3.13 23:10
@skrudzz píše:
Dala jsem jí pro jistotu rukavičky, aby si to náhodou neškrábala, zatím tedy budu promazávat, a počkáme tedy do tooho pondělí, co víc nám řekne doktor, i když si myslím že mi řekne to samé co tady, a budeme muset přejít na HA mléko.

mmch pokud má dítě alergii na kravské mléko tak HA mléko nic neřeší :roll: na to je málo naštěpené a reakce by byla i po něm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek