Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o tipy na bezlepkové potraviny, které se seženou ve zdravé výživě a jsou dobré. Je toho moc a nevím, do čeho jít, abych nebyla zklamaná a nevyhodila peníze za nějaký hnus. Mám na mysli značky, příp. konkrétní výrobky těstovin, sušenek, čerstvého pečiva, polotovarů, z čeho pečete atd. Děkuji všem
Ahoj,
tak treba bezlepkove testoviny pro me byl trochu orisek. Mam vyzkousene kukuricne (zn. Castagno, SamMills)- dobre. Ryzove celozrnne (Castagno)- dobre. Ryzove bile mi nechutnaly zadne (v cinske restauraci mivaji vzdycky vyborny, ale to co se da koupit, je uplne jine).. Pak pohankovy (nevim vyrobce, mam presypane v doze)- male polevkove- take dobre. Zkousela jsem amarantove (country life)- daji se, ale nenadchly me. Videla jsem i ryzovo-kukuricne od Castagno, nezkousela jsem, ale predpokladam, ze budou dobry.
Na peceni kupuju ryzovou mouku a krupicku, pohankovou mouku a krupici, kukuricnou hladkou, polohrubou a krupici, jahlovou, amarantovou, pak orechove mouky, lnenou mouku. Smesi nekupuju, namicham si co potrebuju. Pecu take z cele ryze a jahel, z ryzovych a jahlovych vlocek.
Jinak jenom takova poznamka: nemyslim si, ze je toho moc. Mam pocit, ze spis moc malo ![]()
Polotovary, susenky a pecivo nekupuju. Delame vse doma.
Moc děkuji. O ořechové a lněné mouce jsem tedy dosud neslyšela…
@mirriss @smotlaska holky pojdte tady k nam, verejna diskuse
https://www.emimino.cz/…ankovani/77/#…
myslim, ze se musime druzit, tak moc zas zase neni
@mirriss píše:
Moc děkuji. O ořechové a lněné mouce jsem tedy dosud neslyšela…
třeba mandlovou si můžeš udělat i doma, pokud máš silný mixér. dá se koupit i v supermarketu, ve výživách mívají hodně jemňoučnou. Kokosovou mouku- já si taky dělám namixováním strouhaného kokosu, ale výsledek není tak jemný, jako to, co se dá koupit. Na sladké pečení, do cukroví apod. je to moc fajn.
Pak se dá ještě kaštanová mouka- zatím nemám ozkoušeno- prý do chleba je dobrá, ale asi kamkoliv, a také jen trošku přidat do směsi.
Lněnou přidávám do těst jenom trošku- je to rozemleté lněné semínko, částečně zbavené oleje, aby to bylo sypké a ne mazlavé, je to lépe stravitelné než celé semeno.
Ahojky,
my bezlepkove nepotrebujeme, ale nedavno jsme v DM drogerii kupovali nejake pudinky (vanilkovy a cokoladovy) bez obsahu lepku, znacka Alnatura. Jsou teda oba mnohem lepsi, nez ty normalni. A vubec bych si tipla, ze kdyz se projdes v DMku a prohlednes si sortiment Alnatura, najdes tam spoustu dobrutek a zkalamana nebudes ![]()
@78_Maja píše:
Ahojky,my bezlepkove nepotrebujeme, ale nedavno jsme v DM drogerii kupovali nejake pudinky (vanilkovy a cokoladovy) bez obsahu lepku, znacka Alnatura. Jsou teda oba mnohem lepsi, nez ty normalni. A vubec bych si tipla, ze kdyz se projdes v DMku a prohlednes si sortiment Alnatura, najdes tam spoustu dobrutek a zkalamana nebudes
V dm mají hodně velký výběr výrobků značky Schär, směsi na pečení, vakuované chleby a housky, sušenky, nemáme odzkoušeno.
Pudinky by měly být bezlepkové skoro vždycky- jde většinou o kukuřičný škrob.
Aha, u nas v DM (nemecko) maji vsechno Alnatura, tak jsem myslela, ze je to stejne i u vas…
@78_Maja píše:
Aha, u nas v DM (nemecko) maji vsechno Alnatura, tak jsem myslela, ze je to stejne i u vas…
V CR toho mají DMka hodně z Alnatury, ale k tomu i jiné věci.
@smotlaska jeden pudink od oetkra je s lepkem, nějaký čokoládový nebo jaký, je třeba si to raději vždy přečíst na obale. Pozor i na prášek do pečiva. Oetker je bez lepku, ale v Tescu prodávají i lepkový.
@vokishka píše:
@smotlaska jeden pudink od oetkra je s lepkem, nějaký čokoládový nebo jaký, je třeba si to raději vždy přečíst na obale. Pozor i na prášek do pečiva. Oetker je bez lepku, ale v Tescu prodávají i lepkový.
Jo, to je mozny. Ja mela za to, ze pudinky jsou z bramborovyho skrobu a kupovala jen cistej kukuricnej skrob, Gustin. A pak jsem se jednou pustila do pruzkumu pudinku s prichutema a zjistila, ze skoro vzdy jsou z kukuricneho. Coz me prijemne prekvapilo. Ale bezlepkar musi cist obal furt, to je jasny.
Ja ctu obaly porad, kdyz chci neco koupit, co neznam. Jsem vysazena nejen na lepek, ale i na cukr, sladidla, brambor. skrob, mleko, veskera ecka, vlasske orechy. Pravda, ze i do supermarketu chodim minimalne, spis kdyz potrebuju neco rychle anebo nahle o vikendu. Prasky do peciva nahrazuju, kdyz uz, jedlou sodou, vinnym kamenem.
@smotlaska dcera si kupuje ve zdrave výživě nějaký speciální prášek do pečiva, bez fosfátů nebo co to je.