Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Amarounka24 píše:
Kde se dá třeba sehnat to bezl. maggi, nebo sojovka? a jestli mi někdo i poradíte, co si mám představit za výrazem modifikovaný škrob? díky!!
Já kupuju ve zdravé výživě, mají v jedné řadě sojovku, worchester a polévkové koření.
Modifikovaný škrob:
když píšou jaký, tak víš, že je to lepkové nebo bezlepkové, když nepíšou, o jaký druh škrobu se jedná, tyhle výroby nekupovat, protože nevíš, jestli je pšeničný/kukuřičný.
Bez udání druhu je na jogurtech Florian, ale Olma pak má na svých stránkách, že je to kukuřičný, takže Floriány jsou bezlepkové.
O cukrovinkách jsem ti psala tyčinku Margot pod značkou Albert, pak Mars, Snickers, Bounty, kaštany, delinky.
Bonbony - pozor, v lékořicových je pšeničná mouka, jinak u Skittles jsem si u výrobce ověřovala škrob - modifikovaný kukuřičný.
Jinak je i jedna musli tyčinka Fit přirozeně bezlepková, uvádějí sice pšenici, ale… sakra, nevím ten název… prostě upravená lepku prostá.
Psala jsem do MacDonalds, bezlepkové jsou hranolky a všechno v hamburgerech, přirozeně mimo housky. Hambáč bohužel do přinesené housky udělat nesmějí.
Psala jsem do Ikea, můžou pouze lososa a kuře, prý jsou velký mezinárodní moloch a je složité zavádat do restaurace bezlepkovou stravu, ale snad se budou snažit, ale ujišťují nás, že to kuře, co prodávají, je bio a humánně se s ním zachází. Pro bezlepkáře naprosto zásadní informace ![]()
@makina Klidně se dá v mekáči ale dohodnout jen na masu, bez housky, samozřejmě se zaplatí plná cena, dcera si k tomu dala zeleninový salát. Teď už bohužel nemůže ani to maso. Hranolky jsou sice bezl, ale nemám jistotu, jestli v tom oleji nesmaží i krokety, které lepek obsahují.
Voki, to jo. Ale ta houska je samo rozehřátá lepší.
Proč nemůže malá maso?
Přiznám se, že řešit, jestli se v tom oleji neválely před hranolkama krokety, tak to neřeším.
Dcera si dávala ten cheesburger (doufám, že je to dobře napsaný), ale teď má silnou ABKM a taky má málo enzymu, který zpracovává histamin, takže nemůže potraviny s vyšším obsahem histaminu, což je také mleté maso. Doma si ho občas dá, ale to musí tepelně upravit hned po namletí.
To asi moc ne, je jí 17 let a teprve se to všechno postupně objevuje, takže to nejsou takové ty dětské alergie, ze kterých se dá v pubertě vyrůst.
No jo, tyhle alergie bohužel vylézají na svět v různém věku. Moje Klárka bude mít 12.
@makina to fit tycinku mi musis zjistit!!! to by nam asi dost pomohlo. diiiik.
@makina píše:
@PudloslavaTahle
jééé, to je ta uuuplne ze vsech nejlepsi, tu jsem vzdycky mela desne rada
Bezlebkové sladkosti jsou například Musli tyčinka Fitbela nebo sušenky Olexe. Dají se koupit v prodejně se zdravou výživou. Jinak např. kukuřičná kaše Mišutka, taky jáhlová nebo rýžová kaše Nominal.
@lendule.5 píše:
O. k. moc děkuju, takže ta zlatá je nová, my teda máme zatím zásoby té staré
Zlatá je podle mě ta stará právě.
@Pudloslava píše:
dost dobry
udelala jsem je z Jizerky, te nove
mimochodem nova je pry uz pres rok, protoze ta stara nevyhovela prisnejsim normam na lepek. mazel taky rika, ze je blbejsi
narvala jsem tam desnejch semen, vlocek, takze to fakt kroupe
Tak myslíš, že by se neměla používat, když nevyhovuje?