Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@LucaLuca píše:
Tak myslíš, že by se neměla používat, když nevyhovuje?
Podle me podle toho, jestli vam vyhovuje, nebo ne. Ta Jizerka je furt stejna, jen zmenili normu, takze pokud vam po ni nebylo blbe prtedtim, ani tedka nebude. K lepku ma zjevne kazdej jinou toleranci, manzel nejake stopy neresi.
Nova a stara jizerka nema stejne slozeni. v puvodni recepture je deproteinovana psenicna mouka, v nove recepture neni. neni to o tom, ze by neprosla nejakou normou - ale nekterym lidem nedela dobre ani deproteinovana psenicna mouka. nicmene ta puvodni receptura vetsine lidem vyhovuhe vic - testo lepe kyne, je nadychanejse. nyni tedy prodavaji obe Jizerky.
@Pudloslava Jasně, já stopy také neřeším.
(Před 6 lety jsem v lázních dokonce celý týden jedla lázeňské oplatky, ale pst.)
@LucaLuca píše:
@Pudloslava Jasně, já stopy také neřeším.
(Před 6 lety jsem v lázních dokonce celý týden jedla lázeňské oplatky, ale pst.)
kdo by odolal, že jo ![]()
manzel si zase dal na vanoce lepkove cukrovi a chysta se na jablecny zavin, az nekde bude.
Holky nevíte kde bych našla nějakou tu stupnici, kde se hodnotí závažnost té celiakie? Přítel má 3C a kdyby si dal závin nebo oplatku
tak stráví 5 dní na záchodě
chudák.
Lendul, tady:
http://celiakia-glutenfree.meu.zoznam.sk/ztp/
Víš co, Klárka mě z prvotní biopsie taky 3c a byla a je absolutně bez jakýchkoliv zjevných příznaků… Bzl samozřejmě drží.
No jednou mam celiakii takze dietu drzim a nejake stupne neresim…
@makina děkuju. Přítel dietu taky samozřejmě drží a dost zodpovědně, ale prostě sem tam se stane že omylem sní něco, co mu nesedne, ani to nemusí být doma a pak teprve zkoumáme, kde to mohl sebrat ![]()
Spíš jsem myslela, že to neznamená, že při 2 budeš bez obtíží a při 3c budeš mít výrazné problémy…
Prej jen to 3c je diagnoza celiakie, menší stupně (bez diety) diagnozu celiakie nepodporuji - takže se nedá mluvit o stupních celiakie. je to bioptický nález, popisuje jen morfoligii střeva.
Chlap měl 3c bez kakýchkoli potíží, dietu držel 2 riky, ekzém se mu nelzepšil, dietu vysadil a za 14 dni ho taaak bolelo bricho…
To prej tak bývá, že když pri celiakii bez zjevných problémů jíš lepek, tak obtíže nedělá, když najedeš na bzl a pak se k lepku vrátíš, objeví se problém.
@makina píše:
To prej tak bývá, že když pri celiakii bez zjevných problémů jíš lepek, tak obtíže nedělá, když najedeš na bzl a pak se k lepku vrátíš, objeví se problém.
no to nam mel nekdo rict driv ![]()
@Pudloslava píše:
Prej jen to 3c je diagnoza celiakie, menší stupně (bez diety) diagnozu celiakie nepodporuji - takže se nedá mluvit o stupních celiakie. je to bioptický nález, popisuje jen morfoligii střeva.
ahá, to jsem nevěděla, no pořád je pro mě něco nového… ![]()
Já jsem vědomě dietu porušila fakt takhle jednou. Jinak držím velmi poctivě a dost mě vytáčí dotazy typu: A co by se stalo, kdyby sis kousla rohlíku? Většina lidí nechápe, že si to nedám ani příležitostně, když mi z toho není špatně.
Nebo kamoška říká: Známá má taky celiakii a v Alpách jedla s náma v hotelu všechno.
Já:???
Kamoška: No tak co měla jíst, když se neuměla zeptat německy?
Tak to zas nechápu já.