Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc poprosím maminku,která má zkušenosti s bezlebkovou dietou jestli by se mnou nepodělila o nějaké zkušenosti a recepty…na chleba,rohlíky,buchty.začínáme bezlepkovou dietu a dost v tom plavu
děkuji
takto mi jde do rány. My dostanem výsledky 6.4., ale máme se připravit na to, že to jen potvrdí protilátky z krve, které jsou poměrně vysoké, co jsem pochopila. Včera byla holka na biopsii, po potvrzení to čeká i mladší ![]()
Jestli můžu doporučit - zkuste bezlepkářskou diskusi na dáma.cz:
http://diskuse.dama.cz/d.php?…
Je to diskuse zaběhnutá, holky tam myslím rády pomohou a poradí.
Ahoj, já jsem taky celiak a moje dcera bude na bezlepkové po mně. Teďka v těhu mi dělali testy a prý to bude mít po mně na 95%. Začátky jsou nejhorší (o celiakii vím teprve rok, že ji mám), ale pak to není tak hrozné, jenom občas to odpírání. Stačí lepkové výrobky nahradit bezlepkovými (třeba pšeničnou mouku vyměnit za bezlepkovou, třeba Jizerku) a kuchyně tak zůstává stejná. Hodně bezlepkových věcí se nechá koupit v Globusu a pár jich mají i v DMku. A hlavně všude číst složení, i u koření a spousty dalších věcí, u kterých by to člověk vůbec nečekal. A neolizovat známky na dopisy, i to lepidlo obsahuje lepek. Jinak v tom Globusu prodávají i bezlepkovou kuchařku, doporučuju koupit, není jenom o receptech, ale i o této nesnášenlivosti, dědičnosti a je to hezky napsané.
holky, chci jen povzbudit, v dnešní době už není bezlepková dieta nic hrozného, u malého teda zatím netestováno jak na tom je, ale přítel má celiakii zjištěnou 20 let, jeho sestřenice 7 let a mamince na ní přišli loni v 60ti letech, takže se to v jejich rodině evidentně drží a malého to asi taky nemine, no ale když srovnám jak jsme bezlepkovali kdysi a nyní, tak to je nebe a dudy ![]()
nejhorší to je co se týče pečiva, to prostě nikdy není jako lepkové
nám se hodně osvědčila pekárna na chleba, máme Etu, není špatná, ale mnohem lepší mi přijde Panasonic (bohužel taky dost dražší), chleba a pečivo vůbec je nejlepší čerstvě upečené, to je přítel schopen sníst půl bochníčku, klidně i samotný, další den už mu to tak netankuje, takže většinou hned po napečení část rovnou zamrazím, jinak kupované pečivo se dá od Schar (http://www.schaer.com), ale v podstatě jakékoliv je vždycky lepší, když se tepelně zpracuje, stačí třeba 10vteřin v mikrovlnce a je to dobrý (teda než zas vychladne), když děláme chleba ve vajíčku, toasty nebo jsme opekali k buřtíkům nad ohněm, tak rozdíl nebyl skoro znát
jinak mi přijde že ostatní věci už jsou chuťově v pohodě, dají se sehnat v hypermarketech Globus, tam mají bezlepkové koutky a asi nejširší nabídku, Interspaar má teď nově bezlepkovou řadu FreeFrom, prý taky dobré, ale nezkoušela jsem, bezlepkové věci mají i v DM drogerii
spíš to chce dávat pozor na lepek tam, kde by ho člověk ani nečekal, jako jsou jogurty, čokoláda, uzeniny, koření, hořčice, kečupy … kolikrát si pomáhaj pšeničným škrobem
prostě číst a číst a číst složení
hodně rad a receptů najdete na http://www.bezlepkovadieta.cz dělá je paní Bušinová, která se o zviditelnění celiakie u nás hodně zasloužila, nebo jukněte i na moje stránky (viz podpis) je to obchod, ale i nějaké recepty tam mám
jo, jinak co se týče pečení (buchty a tak) tak jsem nikdy nevyhledávala speciální bezlepkové recepty, prostě jsem vzala normoš recept a mouku, strouhanku apod. nahradila bezlepkovým a vždycky se povedlo bez problémů (mouku používám nejradši Jizerku, nebo Mantlerku)
Tady jeden vyzkoušený koláč (milují i naši lepkový známí, vždycky žudlají, abych ho upekla)
100g rostliného tuku rozpustit v 125ml mléka, zamíchat 3 žloutky, postupně přidat 100g moučkového cukru, 200g (tedy 1 krabičku) Gustinu Dr. Oetker (kuk. škrob), 50g bezl. mouky a 1/2 balíčku kypřícího prášku (od Dr. Oetker je 100% bezl.) a sníh ze 3 bílků. Těsto naliju na plech vyložený pečícím papírem (nemusím vymazávat a vysypávat moukou) a pak se dá libovolně upravovat, nejčastěji dělám ovocené (na vylité těsto dám meruňky, švestky, rybíz, jahody, borůvky … cokoliv zrovna je), posypu drobenkou (máslo, krystal. cukr a mouka) a peču na 180st asi půl hodiny, nebo se dá upéct jen korpus, na to pak udělat nějaký krém, fantazii se meze nekladou
jooo - nejlepší chleba se mi daří z FINAX bezl. směsi s mlékem, nebo ze SCHAR MIX B, ale je to spíš jako tousťák, klasická naše šumava holt je asi ztracena
a jak to je finančně, kdo může porovnat před bezlepkovou a s bezlepkovou?
Je mi jasný, že se tomu nevyhnu a pro děti to udělam (v momentě potvrzení i u mladší, resp. asi i bez toho, na to najedu s holkama, ať v tom nejsou samy - u mladší až bude po vyšetření), ale nemam vůbec představu a jen nedávno jsem musela kupovat jistý bezlepkobezmlíkobezvajíčko chleba a 90,–- teda mazec…
Pořád se upínám ke zbytkům naděje, no:(
Jenže íš co, jasně, že až taková trága to neni…jenže 5,5letýmu dítěti se bude blbě vysvětlovat, proč to, co dosud mohla už nemůže (tím spíš, že ona problémy nemá, přišlo se na to zcela náhodou). Natož pak tý 2letý
Dospělej se s tim srovná podle mého názoru lépe než malé děti
jo jo to chápu, že vysvětlit malému dítěti, že něco teď nemůže bude těžké, spíš jsem to myslela tak, že už není potřeba se nějak extra omezovat, už se dá bezlepkové sehnat v podstatě všechno, listové těsto, cukroví, sušenky, tyčinky, instantní polévky, mraženou pizzu atd.
co se týče financí, tak myslím, že zrovna na těch stránkách www.bezlepkovadieta.cz o tom nedávno psali o kolik rozpočet naroste, největší mazec je to asi s tou moukou, kilo nejlevnější je okolo 60 kč, což v porovnání s normální je hrůza, ale já jí zas tolik nespotřebuju, max na ty buchty, hodně podle mě ušetří ta pekárna na chleba, z těstovin my máme nejradši italské kukuřičné FELICIA, jsou od těch lepkových skoro k nerozeznání, balíček je kolem 60 kč
my teda vaříme hodně rýži a brambory, míň těstoviny (většinou taky bezlepkové pro všechny tři) a knedlík skoro vůbec, to už radši třeba bramboráčky a pečivo jsme taky dost omezili, navíc celkem za bezlepkové věci dám max. 1000 měsíčně, spíš míň, ale u dítěte to asi zas bude víc, budeš mu chtít dopřát sušenky (dobrý jsou CELIHOPE, jsou jako tatranky a stojí 10/11 kč) apod.
tady jsem našla odkaz kde to počítají na příkladě dvou rodin, ale ten první rozpočet mi přijde trochu přemrštěněj
http://www.bezlepkovadieta.cz/…epkove-diety
nepočítám do toho
No mě to teda finančně přijde mazec
.Jizerka mouka 66kč.Dnes jsem se pokoušela upéct rohlíky-kalamita
a chleba,ten je docela v pohodě.A dceři chutnal
.Na vaše rady jsem si ho nakrájela a dala do mrazáku.
Mě ani nedošlo,že vlastně i těstoviny musí být bezlepkové,až ted to tady čtu.
Jdu mrknout na tu diskusi.dama.
Děkuji Vám moc ![]()
no jo, to je spousta drobností
rohlíky se určitě časem taky vydaří, i když jako naše rohlíky to nebude ![]()
kouknu ještě na nějaké recepty na chleba a pečivo, co se mi daří a hodím to sem
jo a co můžu vřele doporučit - místo trojobalu obalit řízečky ve vajíčku a rozdrcených corn flakes, mňamka
Super,vyzkouším řízečky
,zní to dobře!!!
Za nějaké recepty vyzkoušené bych byla moc vděčná,díky ![]()
a který jsou bez lepku? Já včera koukala na kukuřičné a i tam je…
No doufam, že někde dostanu nějakej seznam:D
Mmch odkud jste? My jsme řešené ve VFN Karlov.
(manžel říká - tak uděláš bezlepkové rohlíky, usušíš je, co nedojíte a pak to nastrouháš a máš bezlepkovou strouhanku - nezkoušely jste? Což o to, obalovaný řízek oželíme, ale milujem květák
)
a zeptam se - vy všichni máte nějaké problémy, že se to začalo řešit?
Já to furt nemůžu zkousnout. Jsem ráda, že ty problémy ještě nemá, ale o to víc mě to s prominutim sere (jsem ve fázi hroznýho vzteku, proč zas my, než budou výsledky a pak se s tim srovnam - nejde o život, jasně, ale prostě to je nepříjemné, no). Zjistilo se to čirou náhodou. První rok školky dost marodila, tak jsem poprosila pediatra o odběr krve na imunitu, abychom jí dali něco na posílení, aby vydržela víc. A když jsem si volala výsledky, tak mi povídá, že tam je i lepek. Skoro 2 roky se to pak sledovalo, co o udělá, nová pedra nás rovnou odeslala..doktor řekl, že u jejích hodnot (aTTG 251) neni na co čekat. A rovnou, ačkoliv na alergu řekli, že zatim budem čekat, mi řekl, že na základě výsledků Báry mam počítat, že objednaj i mladší (2letou, aTTG 39)
Problémy žádné. Stěžuje si občas na bolení bříška, ale je to v místě, kde má pupeční kýlu, navíc to vypadá spíš, že je to takové bolení, to dětské. A z ultrazvuku, že tam má zvětšené uzlinky a že to děti bolívá…
Jedna dr ve VFN povídala, že se nemam bát, že je ta dieta vlastně celkově zdravější strava a že její dceři to zjistili ve 20letech a jediné, co jí kdy trápilo, byly afty - na to Bára trpí dost
Já jsem koupila corn flakes kukuřičné normálně v Albertu,jsou to je to jejich značka a žádný lepek jsem tam nenašla????Teda snad.
My máme dvouletou dceru s A.ekzémem a máme prokázanou alergii bílkovina mléčná,kočka,pes ale stále nás ekzém hodně zlobí a tak chci zjistit jaká potravina nám ještě dělá neplechu.
A jedna moc šikovná maminka mi popradila na tři týdny vysadit všechny alergeny a uvidíme co to s kůži udělá a pak budeme postupně přidávat.A to chce bezmkéčnou,bezlepkovou dietu.A samozdřejmě vajíčko taky a spostu dalších potravin
.
Včera jsme začali a taky je to problém už tomu dvouletému vysvětlovat,že to a ono dnes nesmí.A ted toho nesmí tolik????
Ono asi ten začátek je vždycky těžký a pak jsi člověk zvykne.Co jiného zbývá???
Gábi o co by se stalo,kdyby jsi ten lepek nevysadila???