Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak třeba u přítele na to přišli taky náhodou, když mu umřel tatínek na rakovinu, tak mu kvůli dispozicím dělali různé testy, zjistili nedostatek železa tak kritický, že se doktor pomalu divil, že funguje, nevěřil že normálně hraje fotbal, domů do třetího patra vyběhne bez přestávky, no a pak po x testech zjistili toto, tehdy to ještě nebyla tak známá diagnoza, no ale v podstatě příznaky neměl žádné, ani když se pak v 18ti odstěhoval do prahy a na dietu se vybodnul, začal pak až za dalších deset let jí držet, když už jsme byli spolu, jednou prostě měl pořádný prů… a já ho krmila suchýma rohlíkama, až po několika dnech z něj vypadlo, že má celiakii a že to bude asi tím ![]()
mezitím na to přišli jeho sestřenici, ta teda příznaky měla „klasický“, začala hrozně hubnout, až měla snad 40kilo, nemohla v postatě dělat nic, doktorka jí posílala od čerta k ďáblu na všechny možný vyšetření, dokonce jí už chtěla poslat na psychiatrii, když se přišlo na celiakii, no a přítelově mamce na to přišli nedávno fakt v 60ti letech, taky žádný příznaky neměla, v postatě v rámci preventivní prohlídky
jinak musím říct, co se tak bavím s lidma kteří u nás nakupujou, většina to má pro děti a ty příznaky byly opravdu dost různý, jednomu chlapečkovi na to došli kvůli zácpě, další holčičce, že měla pořád rýmu, to je právě na tom to nejhorší, že to nemá jednotný příznaky, ale v podstatě až ty zprostředkovaný, když už je střevo poškozený a to se pak hrozně různí ![]()
Gabi, mám lupínky Emco BIO, tam je jen kukuřice, cukr, mořská sůl a kukuřičný slad, chce to fakt číst, někde dávají místo kukuřičného sladu pšeničný ![]()
eli pokud má člověk celiakii a nedodržuje bezlepkovou dietu, tak ten se nezpracuje v žaludku a pokračuje do střeva, které poškozuje, no a jak říká známá reklama, 70% imunitního systému je v břiše, neb přes střevní stěnu se vstřebávají potřebné živiny, k tomu nedochází, nebo dochází v nedostanečné míře a z toho pramení další věci, jako je chudokrevnost, oslabená imunita, cukrovka atd., dále v podstatě ve střevě je neustále zánět, který může ve finále vyústit až v rakovinu střev ![]()
Gabinko 1. můj syn přešel poprvé na bezlepku ve 20 měsících, to bylo v pohodě, v sedmi letech už navždy, to bylo taky v pohodě, protože je nesmírně disciplinovaný a velmi rozumný (po mně to nemá
) ale občas má takové smutné období, uvědomuje si, že ty překážky nejsou jen v jídle samotné,, že mu to někdy znemožní někam jít/jet…
Knihomolka píše:
Gabinko 1. můj syn přešel poprvé na bezlepku ve 20 měsících, to bylo v pohodě, v sedmi letech už navždy, to bylo taky v pohodě, protože je nesmírně disciplinovaný a velmi rozumný (po mně to nemá) ale občas má takové smutné období, uvědomuje si, že ty překážky nejsou jen v jídle samotné,, že mu to někdy znemožní někam jít/jet…
jakože měl bezlepkovou a pak zas mohl normálně? Japato?
A co omezení někam jít/jet myslíš školu a tak?
No v 7 letech už jsou zas rozumnější. Já to v podstatě hlce asi taky vysvětlim, ale právě žárlení je velké a kdyby mladší mohla něco co ona ne, by to jen horšilo. Plus teda než se smíří s tím, že nebude moc oblíbené věci, no
Gábi, měl problémy, ale neměl protilátky, nemělo smysl jít na biopku, dostali jsme dietu zkusmo a pak nám řekli, zůstat na ní do pěti let. pak dva roky zátěže, a když se nic neobjeví, pak je zdravý. Dva roky žádné protilátky, krásně rostl, všichni šťastní. Na posledním odběru náhle vystřelily protilátky, sono, biopka, Marsh 3b a je to na doživotí. Ale aspoň má jasno.
Knihomolka píše:
Gábi, měl problémy, ale neměl protilátky, nemělo smysl jít na biopku, dostali jsme dietu zkusmo a pak nám řekli, zůstat na ní do pěti let. pak dva roky zátěže, a když se nic neobjeví, pak je zdravý. Dva roky žádné protilátky, krásně rostl, všichni šťastní. Na posledním odběru náhle vystřelily protilátky, sono, biopka, Marsh 3b a je to na doživotí. Ale aspoň má jasno.
to je právě to, co jsem četla, že často pediatři dělají a že je to špatně…jasno je určitě lepší…
Zvažovaly jste některá/resp. členové rodiny „postižení“/ nebo zajímala jste se o případné alternativní způsoby řešení?
O alternativy jsem se jednoznačně nezajímala.
Testovat se nechali oba moji rodiče - negativní. Manžel protilátky nemá. Já mám nějaké potíže, ale nikdy jsem neměla protilátky, přesto jsem podstoupila biopsii dvakrát. Negativní. Mladší dcera byla právě taky testovaná - negativně - a bude každé dva roky ![]()
Gabi teď si nejsem jistá, jaké alernativy máš na mysli? obávám se, že nám už nic jiného než doživotní blp dieta nehrozí, na nějaký zázračný preparát nevěřím ![]()
a tady jsou nějaké ty recepty:
Nedělní žemle
1 lžíce psyllia (k sehnání v lékárně, vláknina, přijme hodně vlhkosti a dobře jí udrží v pečivu a to tak rychle nevysychá)
400ml vlažné vody
500g blp mouky
1 balíček sušených kvasnic
1 lžička cukru
1 a 1/2 lžičky soli
30g změklého másla
1 lžíce ovocného octa
libovolná zrníčka na posypání (mák, sezam, slunečnice …)
psyllium se vmíchá do vlažné vody a nechá se 10minut bobtnat, mouku smícháme s kvasnicemi, cukrem a solí, přidáme psylliovou vodu, máslo a ocet a uhněteme vláčné těsto, nemělo by se lepit na mísu, rozdělíme na 12 kousků a mokrýma rukama vytvoříme žemle, položíme na plech a posypeme zrnky a lehce je přimáčkneme, necháme půl hodinky kynout (já zahřeju troubu na 50st, vypnu a dám tam plech s houskama, na mřížku na ně dám mokrou utěrku) pak troubu předehřejeme na 225st (horkovzdušná 200st) a pečeme asi 30 minut do zlatova a necháme pak vychladnout na mřížce
bílý chleba/žemle/bageta
1 lžička psyllia
450ml vlažné vody
500g chlebové mouky (SCHAR Mix B nebo FINAX s mlékem)
1 balíček sušených kvasnic
1 lžička cukru
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
psyllium dáme zase do vody jako v min. receptu, smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme psylliovou vodu a 1 lžíci oleje a uhněteme těsto, dáme buď do formy, nebo vytvarujeme žemle, bagetky … a opět jako minule dáme kynout a pečeme
ještě jsem zapomněla, tak 10minut před koncem pečení potírám smetánkou
Super receptíky,mooooc díky.
Ty moje výtvory jsou zatím katastrofa,snad se to zlepší. ![]()
vyzkouším ![]()
ahoj holky, jen jsem tak nakoukla…
můžu se zeptat? je možné, že by můj syn mohl mít celiakii a přitom by se na to nepřišlo z krve? Tu mu testují každého půl roku a vždy negativní… Je ještě nějaká jiná možnost vyšetření?
a jaké jsou příznaky? já jsme se dočetla na netu kde co a spousta toho na našeho synka sedí… (ale mi přijde, že na něho sedí snad všechny nemoci
)
Průjmy nemá, ale musím říct, že vyloženě tuhou stolici teda nemá, je mu 2,5 roků. Spíš že neroste a pořád pátráme proč… (jj, tounoucí se stébla chytá)
pepro myslím že krevní testy by to prokázaly, pokud se testuje vyloženě na celiakii, falešně negativní může být pouze v případě, že před ním člověk neprošel lepkovou zátěží, ale to u vás asi nebylo, pokud nejste na blp dietě, takže důvod proč chlapeček neroste bude asi jiný
tak přeju ať to brzy odhalíte
no mě právě mate, že ho opakovaně testují, když je to pokaždé negativní… četla jsem, že celiakie je vrozená. Ale podle těch vyšetření mi přijde, že se může z krve poznat až pozděj…