Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
z toho, co jsem se dočetla, tak v podstatě mezi prvními příkrmy bys mělaz ařadit lepek do stravy a pak po čase by jí otestovat měli.
Asi bych se poradila přímo na gastru o postupu a ne jít tím stylem jako většina pediatrů - dobře, naberem krev a uvidíme. To nic neni, nemusíte, za čas znovu. A, něco tady je, držte dietu a budete OK..
jj to je mi jasne ze aby malo vysetrenie vobec zmysel tak musi mat zataz lepkom.
a pediatricku mame strasne dobru, na vsetko dokaze odpovedat a vypada ze nic nezanedbava. takze koli zlym hodnotam zeleza nas hned hnala na hematologiu a ked bolo treba zacali sme k nej chodit na castejsie prevazenia. ![]()
ja by som bola hodne rada keby sa ukazalo ze celiakiu mala nezdedila ale pokial viem u dievcat je vysoke riziko ze zdedia, u chlapcov mensie.
Prosím Vás můžu poprosit ještě o vysvětlení
?U těch výsledků testů co znamenají ty čísla???Nechápu jestli máme ty alergie vysoké nebo né??Máme u psa č.1,44(alergolog říkal,že je to hodně)a bílek 0,35(což mě vůbec neupozornoval)a kočka srst(to je nejvyšší číslo)
to znamená něco jako protilátky. Ve výsledcích krve bejvá hodnota, která je v krvi a pak bejvá vedle referenční mez, která udává, kolik je „normál“ a pak stupeň, jak moc jsou zvýšené (ta norma ale myslim bejvá u normálních odběrů, ten stupeň zvýšení u alergií - aspoň u nás to tak bylo)
Interpretovat to může podle mě jen lékař
pata tak držím palce, aby malá dopadla dobře, pokud máte fajn pediatričku, tak se domluv s ní, jak začít, naše je taky v pohodě
holky, tady je odkaz na seznam vyhovujících výrobků pro bezlepkovou dietu od Výzkumného ústavu pro potraviny, jsou tam i hranolky, jogurty, prostě všechno, třeba vám to pomůže nakupovat .-)) http://www.vupp.cz/…ve/index.htm
namátkou jsem koukla na některé položky - já myslela, že tam nesmí být ani stopové množství ![]()
u bezlepkových může být podle vyhlášky do 100mg na 1kg a u přirozeně bezlepkových do 20mg na 1kg
no ale to pak snad ani nemůže přijít stav, kdy jsou u celiaka protilátky v pohodě, ne? Nebo jak to je? Maj i u celiaků toleranci, kterou berou jako že je tak v pořádku jako když ten test vyjde negativně neceliak?
a ještě - máte někdo zkušenost s poradnou pro celiaky ve VFN? Bo co jse mse dočetla, tak ta poradna je placená (nebo musim bejt členem - příspěvek). Ptám se proto, že ve zprávě máme doporučení se tam objednat, ale nikdo mi neřekl, že to je placené (což by měli dle mého názoru), tak nevim…a zda je vhodné tu poradnu navštívit (jednou či víckrát)…
tak asi tam nějaká tolerance bude, přítelova sestřenka, která má na lepek celkem bouřlivé reakce a je ukázkový příklad celiaka s učebnicovými příznaky, tak po těhle potravinách, co tedy mají množství lepku do limitu, tak žádné problémy nemá a krev je asi taky v pořádku, ale to jsem se jí neptala
u přítele nevim, on na prohlídky nechodí vůbec, u doktora nebyl 10let, ale teď měnil práci a mají tam firemní kliniku, tak doufám, že tam ho na gastro pošlou a pohlídaj si ho
tak to máme potvrzený
Až to projde nemocniční byrokracií, dostanem to písemně, za 3m kontrola na protilátky plus naberou krev mladší Anetě a podle toho jí objednaj taky
Gábi,zrovna ráno jsem si znovu pročítala tuto diskusi a přečetla jsem si,že dnes je ten den,co se dozvíte jak na tom jste???
To mě teda mrzí…já zkouším bezlepkovou dietu asi 10dní a teda pořád mi to přijde hodně náročné
.Ale snad tak připadá jenom začátek???Jak nám tady popisovaly holky…
a co Vám teda všechno říkali????je to už napořád???
ahoj
takze zacinate s dietou?
ja som vcera kusok badala po nete po receptoch a objavila som vyrobok od nestle. Nestle SINLAC malo by sa dat z toho varit pre bezlepkovu dietu ale zaroven aj pre alergikov na laktozu a sojove bielkoviny
http://www.kojeneckavyziva.cz/…_2010_CZ.pdf takze sme ho vcera kupili a ideme skusat ale na prvy pohlad to vypada hodne zaujimavo. inak ja mam testy zajtra a podla toho sa rozhodne ako s Nicol.
drzim Vam palce, aby mala ten prechod moc nepocitila.;-)
no dneska asi určitě ne, nemam tu na to nic, jeden den už to nevytrhne…navíc dneska bez elektřiny celej den a tak…
No ale čeká nás to..
no po telefonu mi jen dr řekl, že teda je celiak a že si mam kdyžtak zavolat na nějakou linku, kde mi poradí co a jak jíst, popř. se mam objednat do poradny. A za 3měsíce, že máme dorazit na kontrolu krve spolu s mladší, kterou podle výsledků objednaj na biopsii taky.
Písemně, až to projde nemocniční byrokracií
Prostě komunikace nic moc
chodíte někdo do VFN?
a ano, tato verze by měla být doživotně.
Doma jsme se s manželem domluvili, že bude držet dietu, zkusíme homeopatii a pak zátěž a po kontrole, pokud to bude na prd, tak prostě logicky doživotně dietu. Ale chcem to zkusit, nemáme co ztratit. Prosím, hlavně nás nesuďte, rozhodně nechcem s jejím zdravím hazardovat, určitě ne a za každou cenu…ale chcem to zkusit, dát šanci.
Nepřijde mi to horší než když někdo dietu drží a pak se rozhodne, že to držet nebude, dkyž nemá problémy. My jen chcem zkusit možnost, jestli to třeba nepomůže akdyž ne, tak prostě neni o čem mluvit